Τετάρτη 8 Ιουλ 2020 14:01      

19 Μάϊου Ημέρα Αξέχαστης Μνήμης

Ο Πόντος υπήρξε από την αρχαιότητα περίπου το 1000 π.Χ. πεδίο έντονου ελληνικού αποικισμού.

Η επικράτηση του Ελληνισμού στην περιοχή, υπήρξε ταραχώδη, πολυκύμαντη, αλλά και δοξαστική.

Πανάρχαιε Μαυροθαλασσίτη Έλληνα Πόντιε, πολυτάλαντε, πολυμήχανε, εφευρετικέ και άξιε παγκόσμιε άνθρωπε.

Η Λάχεση, σε σφράγισε με τη πολυδυναμική, υπερήφανη και επώδυνη ζωή.

Έλαμψες, με τη δημιουργότητά σου, την ίδρυση και παρουσία σου στις ένδοξες πόλεις: Σινώπη, Τραπεζούντα "πόλιν Ελληνίδα μεγάλην και ευδαίμονα" Ξενοφών, Αμισό, Οδησσό, Οινόη, Κρώμνα, Πτέρυον, Κύτωρο, Κερασούντα κ.ά.

Η Κλωθώ, συνέχισε να σε συντροφεύει, να σε καθοδηγεί σε πορείες δύσκολες, ανηφορικές, εσύ όμως πάντα πετύχαινες το στόχο σου.

Πόντιε, φιλότιμε, φιλόξενε, φιλεκπαιδευτικέ, πίστευες ότι με όλα αυτά τα προσόντα σου, υα πετύχεις όλους τους στόχους σου.

Δυστυχώς, όμως, δεν κερδίζονται όλα με τους δίκαιους αγώνες και τη φιλαλήθεια.

Κατ’ αυτόν το τρόπο, φθάσαμε με τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, από την κυβέρνηση των Νεότουρκων, κατά την περίοδο 1914-1923.

Αντιδρώντας στην καταπίεση των Τούρκων, τις δολοφονίες, τις εξορίες και τις πυρπολήσεις των χωριών τους, οι Ελληνοπόντιοι, ανέβηκαν αντάρτες στα βουνά για να περισώσουν ό,τι ήταν δυνατόν.

Στις 19 Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των Γερμανών και Σοβιετικών συμβούλων του.

Μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922 οι Ελληνοπόντιοι που έχασαν τη ζωή τους περί τις 353.000 Πόντιοι, πολλοί από αυτούς κατά τη διάρκεια καταναγκαστικών πορειών στις άνυδρες εκτάσεις της Ανατολίας και της Συρίας.

Όσοι γλίτωσαν από το τουρκικό σπαθί, κατέφυγαν ως πρόσφυγες γύρο στις 100.000 στη Νότια Ρωσία, ενώ γύρω στις 400.000 ήλθαν στην Ελλάδα.

Με τις γνώσεις και το έργο τους συνεισέφεραν τα μέγιστα στην ανόρθωση του καθημαγμένου εκείνη την εποχή ελληνικού κράτους και άλλαξαν τις πληθυσμιακές ισορροπίες στη Βόρειο Ελλάδα.

Έτσι οι ίδιοι οι Πόντιοι, καθώς και το Ελληνικό κράτος αναφέρονται σήμερα σε γενοκτονία των Ποντίων από την Τουρκία και τιμούν την επέτειό της κάθε χρόνο, στις 19 Μαΐου.

Η γενοκτονία των Ποντίων είναι αναγνωρισμένη ως τέτοια επισήμως από τέσσερα κράτη, την Ελλάδα με νόμο του 1994 (N. 2193/1994), τη Σουηδία το 2010, την Αρμενία το 2015, και την Ολλανδία το 2015.

Και φθάνουμε στη Λάχεση, που αντιπροσώπευε το μέλλον της ζωής των ανθρώπων, η οποία εν προκειμένω θα είναι αιώνια.

Για όλο τον Ελληνισμό και ειδικά για σένα Πόντιε.

Που είσαι ο φάρος που δείχνεις το δρόμο του εφευρετικού, λειτουργικού και δημιουργικού τέκνου της πατρίδας μας.

Όπου, ομού ο απανταχού Ελληνισμός με τα διαβήματά και τη δυναμική του, να υποχρεώσει τη Διεθνείς Κοινότητα.

Να αναγνωρίσει επιτέλους τη Γενοκτονία σου από του Βάρβαρους Τούρκους.

Κωστής Ι. Ψαρράς

11/5/2019

Γενοκτονία Ποντίων

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top