Τρίτη 19 Ιαν 2021 11:28      

2ο ΕΠΑΛ Κατερίνης: Εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ιταλία με το Erasmus+

\Το 2ο ΕΠΑΛ Κατερίνης στο πλαίσιο του εγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ ΚΑ1-VET με τίτλο «ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΝΕΑΝΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟ», οργάνωσε και υλοποίησε  εκπαιδευτική επίσκεψη στην Ιταλία,  και συγκεκριμένα  στην περιοχή της Περούτζια, όπου ο αγροτουρισμός  αποτελεί μια από τις κύριες  οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής και η νεανική επιχειρηματικότητα στον τομέα αυτό υποστηρίζεται ιδιαίτερα. 

Το πρόγραμμα 

Στο πρόγραμμα, το οποίο διήρκησε από τις 16/3 έως 31/3/2018, συμμετείχαν 15 μαθητές/τριες  και 4 συνοδοί καθηγητές από τους Τομείς

α) Γεωπονίας, Τροφίμων & Περιβάλλοντος  και

β) Διοίκησης & Οικονομίας, οι οποίοι  είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα δραστηριοτήτων κατάρτισης και εξειδίκευσης με έμφαση στη μάθηση στον χώρο εργασίας σε αγροτουριστικές μονάδες.

Οι στόχοι του προγράμματος  περιγράφονται συνοπτικά  ως εξής

Απόκτηση νέων γνώσεων, δεξιοτήτων και εμπειριών σχετικά με την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών σε θέματα νεανικής επιχειρηματικότητας και αγροτουρισμού.  Βελτίωση των δυνατοτήτων απασχόλησης και των προοπτικών σταδιοδρομίας μετά την ολοκλήρωση της κατάρτισης τους, έχοντας αποκομίσει την σχετική εργασιακή εμπειρία και γνώση στην Ιταλία.

Ενίσχυση του επιχειρηματικού πνεύματος και κατανόηση της σημασίας της ανάληψης πρωτοβουλιών. Βελτίωση των γλωσσικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων,  ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, της εξωστρέφειας, της ευρωπαϊκής/διαπολιτισμικής συνείδησης των συμμετεχόντων.

Οι δράσεις 

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος κατάρτισης:Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις και δράσεις σε αγροτουριστικές μονάδες της περιοχής (αγροκτήματα με φάρμες και ξενώνες, εργοστάσια παραγωγής λαδιού, οινοποιεία, βιομηχανία σοκολάτας, κλπ), δίνοντας τη δυνατότητα στους μαθητές να ενημερωθούν για τη λειτουργία τους και να γνωρίσουν νέες μεθόδους και νέους τρόπους παραγωγής των προϊόντων τους.

Οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν εξειδικευμένα σεμινάρια και συμμετείχαν σε θεματικά εργαστήρια με αντικείμενα τον αγροτουρισμό και την  νεανική επιχειρηματικότητα.Πραγματοποιήθηκαν επίσης επισκέψεις  σε σχετικά με το αντικείμενο του προγράμματος σχολεία επαγγελματικής εκπαίδευσης, όπου μαθητές και συνοδοί εκπαιδευτικοί είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας τους, τη δομή και το περιεχόμενο των σπουδών τους.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος οι μαθητές γνώρισαν την κουλτούρα και τους ανθρώπους της περιοχής, συνομίλησαν μαζί τους και γεύτηκαν παραδοσιακές τοπικές νοστιμιές. Ακόμη, επισκέφτηκαν μεσαιωνικές πόλεις και χωριά της περιοχής μαθαίνοντα ταυτόχρονα για την ιστορία τους (Ασίζη, Φολίνιο, Σπολέτο, Περούτζια, Σιένα, κ.α.), περπάτησαν στα πανέμορφα σοκάκια τους, θαύμασαν την αρχιτεκτονική των κτιρίων τους και έζησαν μοναδικές εμπειρίες.

Με τη λήξη του προγράμματος, μαθητές και εκπαιδευτικοί επέστρεψαν ενθουσιασμένοι, κουβαλώντας μαζί τους πλήθος καινούργιων γνώσεων, εμπειριών, και βιωμάτων που σίγουρα θα μείνουν ανεξίτηλα αποτυπωμένα στη μνήμη τους. Συνειδητοποίησαν επιπλέον τα ιδιαίτερα σημαντικά και μοναδικά οφέλη που προσφέρει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS+ στην σχολική εκπαίδευση.  Όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην αποστολή διατύπωσαν με ιδιαίτερη ζέση την επιθυμία τους να συμμετάσχουν ξανά σε παρόμοιο πρόγραμμα. 

 

 

2ο ΕΠΑΛ Κατερίνης Εκπαιδευτική επίσκεψη Ιταλία Erasmus+

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top