Τετάρτη 19 Φεβ 2020 3:42      

45 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο...

 Μια λύση πόσα τραύματα θα γιατρέψει; 

Όποιος  επισκέπτεται την Κύπρο μένει έκπληκτος από την  ομορφιά, αλλά και την τάξη που επικρατεί. Η πρόοδος είναι εμφανής σε κάθε σημείο  της νήσου, σε κάθε πόλη, είτε είναι παραλιακή, είτε είναι  μεσόγεια.

Έχουν περάσει μόλις 45  χρόνια από την τουρκική εισβολή την  20η Ιουλίου από το 1974, που οι σειρήνες ήχησαν στις 5:30 το πρωί, την ώρα που ο τουρκικός στρατός αποβιβάστηκε στις ακτές της Κερύνειας. Ήταν η τελική και η πιο τραγική πράξη της κυπριακής τραγωδίας, αφού μέχρι και σήμερα η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει το 36,2% του εδάφους του νησιού. 

45 χρόνια συμπληρώθηκαν από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η οποία χώρισε το νησί στα δύο και άφησε πίσω της χιλιάδες νεκρούς, εκατοντάδες αγνοούμενους και προσφυγοποίησε 120.000 Ελληνοκύπριους. 

Η διαίρεση του νησιού δεν αποτυπώνεται μόνο στο έδαφος, αλλά και στον τρόπο που οι δύο πλευρές διαχειρίζονται την μνήμη. Η ελληνοκυπριακή πλευρά με εκδηλώσεις μνήμης και καταδίκης της εισβολής θυμάται τον όλεθρο του «Αττίλα».

Την ίδια ώρα στην κατεχόμενη πλευρά του νησιού, η τουρκοκυπριακή ηγεσία διοργανώνει πανηγυρικές εκδηλώσεις.

Φέτος όμως , ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί στο διάγγελμά του προς τους Τουρκοκύπριους, απέφυγε τους πανηγυρικούς τόνους, και μίλησε για την ανάγκη εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού προβλήματος. Χαρακτήρισε την τουρκική εισβολή ως αγώνα για την αποτροπή των στόχων του πραξικοπήματος κατά του Μακαρίου στις 15 Ιουλίου 1974, οι οποίοι περιλάμβαναν την ένωση του νησιού με την Ελλάδα και την μετατροπή των Τουρκοκυπρίων σε μειονότητα.

Οι προσπάθειες όλα αυτά τα χρόνια για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού  δεν είχαν αποτέλεσμα.  Τα αντικρουόμενα συμφέροντα υπερίσχυσαν της επιθυμίας των δύο  λαών, όπως σε όλη την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής περιοχής της Μεσογείου. 

Πέρα από τη γεωστρατηγική θέση της  Κύπρου  σήμερα   εγκύπτει  και το ενεργειακό που βάζει και άλλους παίκτες στο παιχνίδι της διαχείρισης των ενεργειακών πόρων και κατ’ ανάγκη και  στη λύση του θέματος. 

Ο Ερτογάν εμφανίστηκε και πάλι ακραίος λέγοντας «Εκείνοι που πιστεύουν ότι ο πλούτος του νησιού και της περιοχής ανήκει μόνο σε εκείνους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με την αποφασιστικότητα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, αναφερόμενος στην ένταση στην ανατολική Μεσόγειο.

Σε πιο σημείο όμως βρίσκεται σήμερα το Κυπριακό;  Στο χειρότερο υποστηρίζουν οι αναλυτές.  

Η θέση της διεθνούς κοινότητας είναι ότι, ναι μεν η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα σε έρευνες και εξορύξεις, αλλά τα έσοδα και ο πλούτος αυτός πρέπει να αξιοποιηθούν προς όφελος και των δύο Κοινοτήτων της Κύπρου. Ότι και στην διαχείριση των εσόδων πρέπει να μετέχουν, τόσο οι Ελληνοκύπριοι όσο και οι Τουρκοκύπριοι. Και ο ασφαλής τρόπος για να γίνει αυτό είναι να βρεθεί -συμβιβαστική βεβαίως- λύση στο Κυπριακό, με την οποία Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μετέχουν, με βάση την πολιτική ισότητα, στην διακυβέρνηση του κράτους.

Κι έτσι το  «βαρετό» Κυπριακό όπως το εμφανίζουν οι διεθνολόγοι εμφανίζεται να μπαίνει σε μια φάση ταχύτατων διαδικασιών με σκοπό την εξεύρεση λύσεως. Στη χειρότερη στιγμή όπως πιστεύουν οι ειδικοί και υπό το κράτος των  εντυπώσεων από τις τουρκικές γεωτρήσεις .

Ακόμα  οι ξένοι θεωρούν ότι, σε σχέση με τον καθορισμό της ΑΟΖ, έχουμε μια διαφορά με την Τουρκία. Δεν θεωρούν ότι έχει απόλυτο δίκιο η Κύπρος ή απόλυτο άδικο η Τουρκία. Το βλέπουν ως ένα ζήτημα διαφοράς, που πρέπει να επιλυθεί με διαπραγματεύσεις.

Αυτό ακριβώς εκμεταλλεύεται η Τουρκία. Ότι δηλαδή, όσο περνά ο καιρός, σχεδόν παντού βλέπουν το όλο ζήτημα ως ένα θέμα διαπραγμάτευσης. Το γεγονός ότι σταμάτησαν εντελώς οι συνομιλίες για το Κυπριακό δεν ωφελεί.  

Εντωμεταξύ θερμό επεισόδιο επί χάρτου, που καταγράφεται σε σχέση με περιοχή ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, φαίνεται πως θέλει να προκαλέσει η Τουρκία. Παράτυπα και παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είχε δεσμεύσει ήδη περιοχή για ναυτικές ασκήσεις, εξήγγειλε και η ίδια ναυτικές ασκήσεις σε περιοχή που επικαλύπτει μέρος της δέσμευσης της κυπριακής Navtex. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, δέσμευσε για τις 20, 22, 23, 24 και 30 Ιουλίου, όπως και για τις 8 Αυγούστου, μεγάλη θαλάσσια ζώνη σε σχήμα "Γ" νότια της Κύπρου για ναυτικές ασκήσεις.

Η Τουρκία που  δείχνει την επιδίωξή της για πλήρη αντιπαράθεση και ενδεχομένως και για θερμό επεισόδιο, ανακοίνωσε –παράνομα– ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού για 20 και   24, 26 και 29 Ιουλίου, όπως και για τις 8 Αυγούστου σε περιοχή (τμήμα του τεμαχίου 9) που επικαλύπτει και ζώνη που ήδη δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για ασκήσεις. Μάλιστα κάποιες από τις ημερομηνίες, όπως 20  και στις 24 Ιουλίου, συμπίπτουν.

Παρά τη διεθνή αντίδραση η Τουρκία δεν φαίνεται να κάνει πίσω.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος από το Κρανίδι, όπου παρευρέθηκε για τις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης του Αρσενίου Κρέστα (Παπαρσένη) Οπλαρχηγού και Αγωνιστή της Ελληνικής Παλιγγενεσίας απευθυνόμενος προς την Τουρκία είπε: «μέσα στην σημερινή κρίσιμη συγκυρία», «οφείλει να γνωρίζει ότι φιλία, καλή γειτονία και ευρωπαϊκή προοπτική εξαρτώνται από τον πλήρη σεβασμό του συνόλου του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Αναπόσπαστο δε μέλος του Διεθνούς Δικαίου είναι και το Δίκαιο της Θάλασσας κατά τη συνθήκη του Montego Bay του 1982. Το Δίκαιο της Θάλασσας δεσμεύει την Τουρκία ανεξαρτήτως του ότι δεν έχει προσχωρήσει στη σχετική συνθήκη, διότι η συνθήκη αυτή έχει υπογραφεί από μεγάλο αριθμό Κρατών και κατά την πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Χάγης παράγει γενικώς παραδεδεγμένους κανόνες του Διεθνώς Δικαίου, οι οποίοι είναι δεσμευτικοί έναντι πάντων.

Επομένως, η οριοθέτηση της ΑΟΖ είναι νοητή μόνο κατά πλήρη σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας, και αυτό το καθιστούμε σαφές απέναντι στην Τουρκία. Δεν μπορεί η Τουρκία να αυθαιρετεί και να αμφισβητεί το Δίκαιο της Θάλασσας. Θα το σεβαστεί και ας αντιληφθεί ότι εμείς, οι Έλληνες, μαζί με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ θα επιβάλλουμε την εφαρμογή του και το σεβασμό του. Πέραν τούτου καθιστούμε σαφές και το ότι εάν αποδεχόμασταν αυθαιρεσίες εκ μέρους της Τουρκίας σε ότι αφορά τον καθορισμό της ΑΟΖ κατά παράβαση του Δικαίου της Θάλασσας, αυτό θα αποτελούσε ένα εξαιρετικά αρνητικά προηγούμενο, ιδιαίτερα επικίνδυνο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για τη Διεθνή Κοινότητα. Και κάτι τέτοιο για μας, τους Έλληνες, είναι αδιανόητο».

Έτσι έχουν τα πράγματα μέχρι αυτή τη στιγμή. Και είναι προφανές  ότι δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω καθώς η ειρήνη στο Αιγαίο περνάει από την ειρήνη στην Κύπρο. Αντιστοίχως, μια κακή λύση στην Κύπρο θα έχει άμεσες συνέπειες στο Αιγαίο και στη Θράκη. 

Και εδώ μας χτυπά και πάλι την πόρτα ο Θουκυδίδης, ο οποίος λέει ότι «ο ισχυρός προχωρά όσο του επιτρέπει η δύναμή του και ο αδύναμος υποχωρεί όσο του επιβάλλει η αδυναμία του». Ας αναρωτηθούμε, τώρα, ποια θα είναι η εθνική στρατηγική της Ελλάδας επί του θέματος, γιατί άλλα λάθη δεν επιτρέπονται…

Ο.Β.

Κύπρος

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top