Τετάρτη 19 Ιουν 2019 23:57      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αφορολόγητο και τεκμηρια στο «στόχαστρο» των δανειστών

Σειρά νέων μέτρων στην φορολογία μαζί με την εφαρμογή περίπου 150 προαπαιτούμενων περιλαμβάνει η τρίτη αναθεώρηση του μνημονίου.

Τη διετία 2019-2020

Το αναθεωρημένο μνημόνιο περιλαμβάνει την δέσμευση που έχει αναληφθεί από την δεύτερη αξιολόγηση σχετικά με τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί εκ των προτέρων για την διετία 2019 -2020. Έτσι, αν το Μάιο του 2018 που θα γίνει η εκτίμηση για την πορεία των δημοσιονομικών για το 2019 το ΔΝΤ κρίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να νομοθετήσει.

Αφορολόγητο και τεκμήρια

Στα φορολογικά, μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκαν τα εξής:

ΦΠΑ: Να μειωθεί η γραφειοκρατία στο ΦΠΑ των επιχειρήσεων. Υπάρχει η δέσμευση ολοκληρωθεί η μελέτη για την αύξηση του ορίου ακαθάριστων εσόδων για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το όριο είναι στις 10.000 ευρώ και μελετάται η αύξησή του στις 25.000 ευρώ.

Φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων: Θα πρέπει να επαναξιολόγηση των κινήτρων στην φορολογία εισοδήματος επιχειρήσεων και κατάργηση των φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων που θα κριθούν αναποτελεσματικές ή άδικες.

Αφορολόγητο όριο: Μέχρι το Μάιο του 2018 οι θεσμοί ζητούν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να θεσπιστεί διάταξη η οποία θα ορίζει ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου που έχει προγραμματισθεί για το 2020, μπορεί να επισπευσθεί για το 2019. Αν οι δανειστές κρίνουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2018 τότε το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει στη Βουλή ότι από το 2020 το αφορολόγητο θα υποχωρήσει από τα 8.636 ευρώ στην περιοχή των 5.700 ευρώ, κάτι που φέρνει επιβάρυνση 650 ευρώ το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνουν φόρο και όσοι αμείβονται με 500 ευρώ το μήνα. Αν όμως υπογραφεί η πρόσθετη δέσμευση και ψηφιστεί και αυτή από τη Βουλή τότε η μείωση θα προβλέπεται ρητά ότι θα μπορεί να έρθει από το 2019 μαζί με τη μείωση των συντάξεων.

Τεκμήρια διαβίωσης: Υπάρχει δέσμευση για επανεξέταση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Αντικειμενικές αξίες: Οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές στα ακίνητα μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2018. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στόχος παραμένει ο ΕΝΦΙΑ του 2018 να υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Σε ό,τι αφορά στον εισπρακτικό στόχο, αυτός παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος.
Είναι γεγονός ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες απειλούν να βάλουν φωτιά στις λαϊκές γειτονιές σβήνοντας από τον χάρτη τιμές της τάξεως των 600 και των 700 ευρώ ανά τετραγωνικό. Σύντομα, η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών αλλά και με βάση τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, θα οδηγήσει σε ελάχιστη τιμή 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Οι πλειστηριασμοί που θα γίνονται για χρέη στο δημόσιο θα πρέπει να προσαρμοστούν με αυτούς που κάνουν ιδιώτες και τράπεζες Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει η τιμή εκκίνησης να είναι η εμπορική αξία, ενώ θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για τα χρέη στο δημόσιο. Η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει δημοπρασίες ηλεκτρονικών δημοπρασιών και, εάν χρειαστεί, θα αλλάξει νομικές ή διαδικαστικές διατάξεις της αρμοδιότητός της, έως τον Απρίλιο του 2018.
 
Και  ακίνητα των 50.000-100.000 ευρώ

Ήδη πάντως υπάρχουν πλειστηριασμοί που βρίσκονται στον προθάλαμο του ειρηνοδικείου και αφορούν ακίνητα αξίας μικρότερης των 100.000 ευρώ, ακόμη και 50.000 ευρώ. Πρόκειται για κατοικίες που συνδέονται με επιχειρηματικά δάνεια για τα οποία δεν παρέχεται καμία προστασία και για ακίνητα εγγυητών κόκκινων δανειοληπτών που δεν προστατεύονται από τον νόμο Κατσέλη.

Νέες μάχες;

Η κυβέρνηση φοβάται για την σημερινή μέρα και είναι προετοιμασμένη για νέες μάχες στα ειρηνοδικεία. Αυτήν τη φορά, αναμένεται να απαντήσει με περιφρούρηση στους εξωτερικούς χώρους και όχι στις αίθουσες.

Με βάση τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Ταμείου Νομικών είναι προγραμματισμένοι για σήμερα  Τετάρτη, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν ηλεκτρονικά πλειστηριασμοί, ενώ η πλειονότητα – πάνω από 270 - παραμένει σε φυσική μορφή. Η κυβέρνηση φέρεται προετοιμασμένη για νέο κύκλο αντιδράσεων στα Ειρηνοδικεία, στις οποίες αυτή τη φορά αναμένεται να απαντήσει με περιφρούρηση από τους εξωτερικούς χώρους και όχι στις αίθουσες, αλλά και με συλλήψεις, κατ' εφαρμογήν της αυτεπάγγελτης δίωξης όσων παρακωλύουν τους πλειστηριασμούς.

Ο SSM

Ενόψει των stress test των τραπεζών, ο SSM ζητά τη διενέργεια τουλάχιστον 3.000 ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων κόκκινων δανείων μέχρι και τον Μάρτιο. Ο εφιάλτης δεν θα έχει τέλος. Στις αρχές του 2018 θα διενεργούνται 500 - 700 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων τον μήνα για να φθάσουν στους 1.000 στο τέλος του πρώτου τριμήνου και να ξεπεράσουν τους 2.000 τον μήνα, τον Σεπτέμβριο του 2018.

 

Αφορολόγητο Τεκμήρια Μνημόνιο Δανειστές

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top