Σάββατο 6 Ιουν 2020 23:59      

Ακμή: Περιγραφή, αίτια, θεραπευτική αντιμετώπιση

 

Η ακμή είναι μια χρόνια, υποτροπιάζουσα, φλεγμονώδης, πολυπαραγοντική νόσος των τριχοσμηγματογόνων θυλάκων.  Παραδοσιακά πρωτοεμφανίζεται στην εφηβεία, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και σε πιο προχωρημένη ηλικία, ιδίως σε γυναίκες με ορμονικές διαταραχές (π.χ. σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών).

Σε ό,τι αφορά την αιτιοπαθογένεια της νόσου η ακμή χαρακτηρίζεται από υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων και απόφραξη του εκφορητικού τους πόρου, φλεγμονή και αποικισμό του δέρματος από το προπιονικό βακτηρίδιο της ακμής (Propionibacterium acnes).  Στην απόφραξη του  τριχοσμηγματικού θηλάκου εμπλέκονται τα ανδρογόνα που ωθούν σε υπερπαραγωγή σμήγματος και τα λιπαρά οξέα, που απελευθερώνονται από τη δραστηριότητα του προπιονικού βακτηριδίου της ακμής. Η γενετική προδιάθεση είναι σαφής, δεν έχει όμως ακόμη διευκρινισθεί επακριβώς ο τύπος της κληρονομικότητας.

Κλινικά χαρακτηρίζεται από ποικιλία βλαβών: φαγέσωρες, βλατίδες, φλύκταινες, κύστεις και ίσως ατροφικές ή υπερτροφικές ουλές. Χαρακτηριστική είναι η εντόπιση των βλαβών στο πρόσωπο και συγκεκριμένα  στο μέτωπο, στην μέση μοίρα και τον πώγωνα, στο στέρνο, τους ώμους και το άνω τμήμα της ράχης, ενώ στην ακμή των ενηλίκων γυναικών οι βλάβες εντοπίζονται πιο συχνά στις παρειές και τη γνάθο.

Ανάλογα με την μορφολογία των βλαβών η ακμή χαρακτηρίζεται ως φαγεσωρική, βλατιδώδης ή βλατιδοφλυκταινώδης και κυστική. Ενώ ειδικές μορφές ακμής συνιστούν η νεογνική και βρεφική ακμή, η τραυματική ακμή των νεαρών κοριτσιών, η επιμένουσα ακμή των ενηλίκων γυναικών, η ακμή από φάρμακα, η ακμή από καλλυντικά, η τροπική ακμή, η ακμή της Μαγιόρκας/θερινή ακμή, η επαγγελματική ακμή, η κεραυνοβόλος ακμή και η συρρέουσα ακμή.

Εργαστηριακός ορμονικός έλεγχος συνίσταται σε ενήλικες γυναίκες με διαταραχές κύκλου και άλλα κλινικά ευρήματα υπερανδρογοναιμίας.

Τρεις εσφαλμένες αντιλήψεις που συνοδεύουν τη νόσο και δημιουργούν σύγχυση είναι πρώτον η αντιμετώπιση των ασθενών ως «ακάθαρτων» και ο συνεπακόλουθος υπερτονισμός των καθαριστικών μέσων, οι δίαιτες που συστήνονται ενώ δεν έχει αποδειχθεί αιτιολογική σχέση διατροφής και ακμής και η βεβαίωση ότι όλα θα τελειώσουν μετά την εφηβεία…

Η επιλογή της θεραπευτικής αγωγής γίνεται ανάλογα με τη βαρύτητα της νόσου, την ηλικία και το φύλο. Ήπια και μέτρια ακμή ανταποκρίνονται σε τοπική θεραπεία, ενώ σε σοβαρή συχνά υποτροπιάζουσα μορφή χρειάζεται συνδυασμός συστηματικής και τοπικής αγωγής. Ένα σημαντικό φάρμακο που διατίθεται για την αντιμετώπιση της σοβαρής ακμής είναι η ισοτρετινοΐνη, που παρά τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να έχει, προσφέρει τα καλύτερα και πλέον μακροχρόνια αποτελέσματα σε ασθενείς με κυστική ακμή και σοβαρή βλατιδοφλυκταινώδη ακμή.

Η αντιμετώπιση των ουλών της ακμής ενδείκνυται εφόσον ο ασθενής δεν έχει πλέον ενεργή νόσο και γίνεται με χημικά peelings, δερμοαπόξεση και Laser (fractional CO₂ και erbium).

Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η ακμή στους ασθενείς που πάσχουν από αυτήν, και ιδιαίτερα σε εφήβους που είναι συναισθηματικά πιο ευάλωτοι. Σήμερα με τα μέσα που υπάρχουν είναι εφικτή η αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, για αυτό αξίζει μια επίσκεψη στον δερματολόγο!

Η Δέσποινα Παπαθεμελή είναι Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Κατερίνη, ενώ παράλληλα είναι υποψήφια διδάκτωρ και επιστημονική συνεργάτης της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων Α.Π.Θ. του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικεύθηκε στις Πανεπιστημιακές Δερματολογικές Κλινικές του Έρλανγκεν και Μαγδεμβούργου Γερμανίας.

 

Διεύθυνση ιατρείου: Βάρναλη 3, 60133 Κατερίνη

Τηλ.: 2351304357

email: info@papathemeli.gr

www.papathemeli.gr

υγεία Δέσποινα Παπαθεμελή Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος ΑΚΜΗ

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top