Κυριακή 26 Μάιος 2019 6:47      

Αλέξανδρέ μου

Tο νέο βιβλίο της  αρχαιολόγου Εφης Φ.Πουλάκη

Ένα βιβλίο καλαίσθητο, αφιερωμένο στον Αλέξανδρο και τη Μακεδονία έγραψε τις «πονηρές» μέρες που διάγουμε η αρχαιολόγος Εφη Πουλάκη, γνωστή στους Πιεριείς για την αγάπη της  στον τόπο μας, την πολυμάθειά της, την επιστημονική  της κατάρτιση, αλλά και την αποφασιστικότητα με την οποία διαχειρίστηκε το αντικείμενό της από θέση ευθύνης.

Τα ίδια χαρακτηριστικά αποπνέει και το πόνημά της. Δεν σηκώνει αντίρρηση. Αυτά που λέει είναι  απόλυτα σωστά και δεν επιδέχονται παρερμηνείες. 

Ο Αλέξανδρος είναι το αστέρι που ανέτειλε στην Ευρώπη κι έδυσε στην Ανατολή, άφησε στη μνήμη των κατακτημένων λαών Ασίας και Αφρικής ένα δικό τους θεό, γεννημένο κατ’ εξαίρεση στη Δύση, λέει  στον πρόλογό της. 

Η ιστορική περιγραφή της αρχίζει από τα τέλη του 6ου αιώνα, όταν στο θρόνο βρισκόταν ο βασιλιάς Αμύντας και οι Πέρσες του Δαρείου βρέθηκαν για  πρώτη φορά στη Μακεδονική γη και φτάνει στον Αλέξανδρο τον Μέγα, μιλώντας γι αυτόν  με θαυμασμό, αποδοχή και παραδοχή  έχοντας μελετήσει το έργο και τη ζωή του. 

Γράφει: Ο Αλέξανδρος είναι η ζωντανή απόδειξη του αξιώματος των στωικών φιλοσόφων ότι οι πράξεις των σοφών  είναι αποτέλεσμα όλων των αρετών. 

Γιατί στον Αλέξανδρο ανακαλύπτει κανείς την πολεμική ανδρεία που είναι φιλάνθρωπη, την οικονομία   που είναι απλόχερη, την οργή που μπορεί να είναι διαλλακτική, το μυαλωμένο έρωτα, την ευκίνητη ραθυμία, την ταλαιπωρία που γίνεται παρηγορία.

Και κάτι ακόμα που ίσως σ’ αυτό πρέπει να σταθούν οι σημερινοί άρχοντες. Ο Αλέξανδρος ήταν Μέγας. Νηφάλιος όταν διαχειριζόταν τις υποθέσεις δε μέθυσε και δε βακχεύτηκε ποτέ από την εξουσία, αυτή που οι άλλοι ελάχιστα τη γεύονται και είναι αδύνατο να συγκρατήσουν τον εαυτό τους!
 

Το βιβλίο της κας Πουλάκη είναι μια βιογραφία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έχοντας ως μπαγκράουντ τα ιστορικά στοιχεία  αλλά κυρίως  μια περιγραφή της μοναδικής προσωπικότητας ενός ανθρώπου που κατόρθωσε στο σύντομο βίο του να γίνει ήρωας, ημίθεος, πρότυπο ηγέτη, πολιτικού αναθεωρητή και να αλλάξει την πορεία της ιστορίας. 

Ο πρώτος μεγάλος  ευρωπαϊκός πολιτισμός, ο πολιτισμός της Ελλάδας, και οι πανάρχαιοι  πολιτισμοί της Ανατολής είχαν την πρώτη μεγάλη τους ευκαιρία να έρθουν τόσο κοντά ο ένας στον άλλο. 

Και η ευκαιρία αυτή δεν έμεινε ανεκμετάλλευτη. Γιατί, {αν παραφράσουμε τον Πλούταρχο}  οι μυαλωμένοι λαοί δεν ενώνουν την  Ασία και την Ευρώπη μόνο με γέφυρες και με πλοία. Ούτε με άψυχους και αντιπαθητικούς δεσμούς. Τις ενώνουν με έρωτα, πολιτισμό και με τέχνη. 

Ο Χριστιανισμός που ήρθε αργότερα βρήκε γόνιμο και ομοιογενές έδαφος, για να αναπτυχθεί προς τη Δύση. 

Ίσως όμως ποτέ να μην  «έβγαινε έξω από τα όρια της Παλαιστίνης, εάν δεν είχε διασχίσει τον Ελλήσποντο» ο νεαρός βασιλιάς της Μακεδονίας, ο Αλέξανδρος. 

Το βιβλίο εκδόθηκε από τις εκδοσεις ματι , σε 85  σελίδες, περιέχει πολλές φωτογραφίες και χάρτες από την εκστρατεία των Μακεδόνων, εξώφυλλο με τον Αλέξανδρο και διαβάζεται απνευστί.  

Κατά την ταπεινή μας άποψη το βιβλίο της κας Πουλάκη, από μόνο του αποτελεί μια αποστομωτική απάντηση  σε όλα τα περίεργα  και ανιστόρητα που συνέβησαν στις μέρες μας.   Άλλωστε  και σ’ αυτό αναφέρεται  η καλή συγγραφέας στη σελίδα 21 του βιβλίου της.

Το 359 π.Χ. ο βασιλιάς Περδίκκας και 4.000 Μακεδόνες σκοτώθηκαν σε μια συντριπτική ήττα στο Βορρά. Οι πάντα ανήσυχες ακριτικές πύλες της Άνω Μακεδονίας άνοιξαν για τους Ιλλυριούς και τους Παίονες, που επεδίωκαν να προχωρήσουν στις πλατιές πεδιάδες και τις ακτές της Κάτω Μακεδονίας.  Παράξενο αλλά λίγα πράγματα φαίνεται να άλλαξαν από την εποχή του Αλέξανδρου.

βιβλία Βιβλιοκριτικές

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top