Παρασκευή 25 Μάιος 2018 19:22      

Ανακεφαλαιοποίηση ή πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας

Ενώπιον δύσκολων αποφάσεων θα βρεθεί η κυβέρνηση τον Νοέμβριο, καθώς η κόντρα ανάμεσα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για το θέμα των τραπεζών φαίνεται ότι οδηγεί σε εξελίξεις που θα επηρεάσουν το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς μέσω του νόμου Κατσέλη.

Το θέμα είναι σοβαρό, καθώς το Ταμείο εμφανίζεται ανυποχώρητο στο αίτημά του για νέα επισκόπηση της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών (AQR) και υποστηρίζει στις εκθέσεις του ότι θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση έως και 10 δισ. ευρώ.

Απέναντι στο ΔΝΤ βρίσκεται το αρραγές μέτωπο της ΕΚΤ αλλά και της Γερμανίας. Η ΕΚΤ έχει απορρίψει με σαφήνεια την παρέμβαση του Ταμείου στα δικά της χωράφια, ενώ το Βερολίνο δεν θα ήθελε σε καμία περίπτωση την εκταμίευση άλλων 10 δισ. ευρώ από το υπάρχον πρόγραμμα για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς τα χρήματα αυτά θα αύξαναν το ελληνικό χρέος και θα δημιουργούσαν την ανάγκη για μια πιο τολμηρή αναδιάρθρωση.

«Από μόνο του το γεγονός ότι το Ταμείο ζητάει παρεμβάσεις για τις τράπεζες αποτελεί πρόβλημα», λέει έμπειρο τραπεζικό στέλεχος στο «business stories». Tην ανησυχία αυτή μοιράζεται Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος επισημαίνει ότι ΔΝΤ και ΕΚΤ θα αναζητήσουν τον Νοέμβριο έναν συμβιβασμό που πιθανότατα θα είναι επώδυνος για την ελληνική πλευρά.

Ο ίδιος εξηγεί ότι, εφόσον η ΕΚΤ και η Γερμανία δεν προτίθενται να δώσουν στο Ταμείο το AQR και μια πιθανή νέα ανακεφαλαιοποίηση, θα πρέπει να δώσουν κάτι για να ικανοποιήσουν το αίτημά του να αντιμετωπιστεί πιο επιθετικά το ζήτημα των κόκκινων δανείων, ώστε το ΔΝΤ να μη συνεχίσει να κάνει ζημιά στην αξιοπιστία τόσο της χώρας όσο και του τραπεζικού συστήματος και να κλείσει επιτέλους την κουβέντα περί ανακεφαλαιοποίησης.

Η ισχύς του νόμου Κατσέλη για την πρώτη κατοικία εκπνέει στο τέλος του έτους. Το ζήτημα αυτό αποτελεί ήδη μία από τις παραμέτρους της διαπραγμάτευσης για τις τράπεζες και θα συζητηθεί μετά τις γερμανικές εκλογές. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα φέρει τον Δεκέμβριο στη Βουλή την παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ωστόσο η μορφή που θα έχει από την 1η Ιανουαρίου του 2018 αποτελεί ακόμη αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να προστεθεί και το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Δικαιοσύνης όπου με ένα κλικ τα ακίνητα θα βγαίνουν στο σφυρί.

 

ΔΝΤ Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top