Κυριακή 11 Απρ 2021 19:20      

Αναβιώνει το «ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ» στον Κορινό από το Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών

Το Σάββατο 28 Μαΐου 2016 αναβιώνει στον Κορινό από το Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών το παραδοσιακό έθιμο «ΚΟΥΡΜΠΑΝΙ». Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Στις 19:30 ευχή ενάρξεως εθίμου «Κουρμπάνι 2016» από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα και τον Αιδεσιμάτατο της ενορίας π. Χρήστο Σειταρίδη.
Στις 19:45 διανομή Κουρμπανιού στους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση.
Στις 20:30 παρουσίαση παραδοσιακών χορευτικών τμημάτων
Στις 21:30 Παραδοσιακό Γλέντι με την Θρακιωτικη παραδοσιακή ορχήστρα ΟΔΡΥΣΕΣ

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΡΩΜΥΛΙΑΣ ΚΟΡΙΝΟΥ

Πληροφορίες για Το «κουρμπάνι»  από τη ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

1. Κουρμπάνι – προέρχεται από την τουρκική λέξη kurban, που σημαίνει θύμα – λέγεται το ζώο που θυσιάζεται, καθώς και η θυσιαστική λειτουργία στο σύνολο της.

- δηλαδή το συμποσιακό φαγητό κοινής εστιάσεως των χριστιανών

2. Η διανομή του κρέατος, μαζί με άρτο, προσδίδει στο κουρμπάνι χαρακτήρα θρησκευτικού γεύματος, ανάλογου με τις «αγάπες» των πρώτων χριστιανικών χρόνων.

- είναι κληρονομικό έθιμο. Σύμφωνα με το έθιμο οι κάτοικοι του χωριού -μια φορά το χρόνο- με κοινή χρηματική συνεισφορά των ή από τάματα των πιστών , αποφάσιζαν όλοι μαζί να φτιάξουν φαγητό «περί υγείας»

3. Εικάζεται ότι επί τουρκοκρατίας κακό έπληξε το χωριό από μεγάλη αρρώστεια και μεταξύ άλλων τα παιδιά πέθαιναν και από ασιτία. Oι γονείς των παιδιών στράφηκαν στην εκκλησία και για να σταματήσει αυτό το κακό και έδωσαν ως τάμα αρνάκια για να φτιάξουν το κουρμπάνι.

- αφιερωμένο στα παιδάκια του χωριού

4. Παράλληλα βέβαια λειτουργεί στο όλο έθιμο και απόηχος αρχαϊκών αντιλήψεων και δοξασιών, που δίνουν στο κρέας εξαίρετες ιδιότητες δύναμης και υγεία.

- Οι προσφορές είναι αρνάκια και όλες οι νοικοκυρές του χωριού μαγειρεύουν.

5. Το κουρμπάνι με μορφή κοινής εστιάσεως, έχει γίνει ευρύτερα αποδεκτό και από την Εκκλησία, η οποία και ευλογεί το κρέας με ειδική ευχή: «Επίσκεψαι, Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Θεός ημών, τα εδέσματα των κρεών και αγιάσον αυτά…».

Ιστορική έρευνα

Οι τελετές θυσίας ζώων είναι αρχαιοελληνικό έθιμο που διατηρήθηκε σε πολλές περιοχές, και ιδίως στη Θράκη, ακόμα και μετά τον εκχριστιανισμό των Ελλήνων.

Μάλιστα συνδιάστηκαν με γιορτές Αγίων κατά τη Βυζαντινή περίοδο, παρά τις απαγορεύσεις της Ελληνορθόδοξης εκκλησίας.

Το έθιμο διατηρήθηκε και επί Τουρκοκρατίας, καθώς οι Τούρκοι επέτρεψαν στους Έλληνες θρησκευτική εκδήλωση ανάλογη με τη δική τους, το " Μπαϊράμι".

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

«Κουρμπάνι» Ανατολική Ρωμυλία
Scroll to Top