Κυριακή 24 Φεβ 2019 7:50      

Αναβίωση του εθίμου «Φανός» από το Σύλλογο Λιβαδιωτών στην πλατεία Δημοκρατίας Κατερίνης

Σχεδόν η μοναδική εκδήλωση Απόκρεων την Κυριακή είναι αυτή που διοργανώνεται με συνεργασία του Δήμου Κατερίνης (Ο.Π.Π.Α.Π) και του Συλλόγου Λιβαδιωτών Κατερίνης, που φέτος έχει την τιμητική του, καθώς γιορτάζει την επέτειο εκατό χρόνων από την ίδρυσή του, ως ο αρχαιότερος Πολιτικός Σύλλογος του Νομού μας. 

Στα πλαίσια αυτά ο Δήμος Κατερίνης έχει φροντίσει για τη μεταφορά των κέδρων και των πουρναριών που θα δημιουργήσουν το μεγάλο «Φανό» πάνω στον οποίο θα καρφωθεί ο Καρνάβαλος, για να καεί τελικά από τις τεράστιες φλόγες που θα τον τυλίξουν. Λέγεται ότι το έθιμο αυτό, που γίνεται σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας ( Κοζάνη, Νάουσα, Λιτόχωρο κ.λ.π.) συμβολίζει το «κάψιμο του Ιούδα». 

Συνάμα θα ρεύσει δωρεάν άφθονο κρασί, σουβλάκια, λουκάνικα και παραδοσιακά εδέσματα, προσφορά του Δήμου Κατερίνης και των γυναικών του Συλλόγου, που πάντα δείχνουν τον καλύτερο εαυτό τους. 

Την εκδήλωση πλαισιώνουν τα γνωστά Λιβαδιώτικα Κλαρίνα, που θα χαρίσουν άφθονο το κέφι με παραδοσιακούς σκοπούς και τραγούδια, ενώ το χορευτικό του Συλλόγου θα  χορέψει «Γαϊτανάκι», θα αναπαραστήσει  το έθιμο του «αμ χάσκα» και θα συμπαρασύρει στο χορό τους πάμπολλους επισκέπτες, που αναμένεται να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στην εκδήλωση του «Φανού», μια εκδήλωση που πραγματοποιείται ανελλιπώς και με  χιλιάδες συμπολίτες επί δεκάδες χρόνια στην Κατερίνη.

πλατεία δημοκρατίας Κατερίνης Σύλλογος Λιβαδιωτών Κατερίνης Φανός

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top