Δευτέρα 6 Απρ 2020 21:01      

Ανεξόφλητο Χρέος Της Πόλης

Γράφει ο Γ. Ράπτης 

Οφειλόμενο χρέος και στον αείμνηστο συνταγματάρχη Ν. Σβορώνο απομένει για το δήμο Κατερίνης, ήρωα που έπεσε μαχόμενος την ημέρα που ο απελευθερωτικός στρατός με την 7η Μεραρχία, κατεβαίνοντας από την Πέτρα, βάδιζε προς την Κατερίνη. Τρομοκρατημένοι οι Τούρκοι της πόλης, είχαν εγκαταλείψει την περιοχή. Μόνο ένα τμήμα τουρκικού στρατού και κρυμμένοι Τουρκαλβανοί στο ρέμα λίγο έξω από  το Κουλουκούρι , σημάδεψαν τον επελαύνοντα συνταγματάρχη προς την Κατερίνη και τον τραυμάτισαν θανάσιμα.. Στην ίδια μάχη έπεσε ο Δ. Νίκας, ο εθελοντής από την Κρήτη δεκαεξάχρονος Απόστολος Ν. Κονταξάξης, και δέκα άλλοι έλληνες στρατιώτες, ηρωικά μαχόμενοι κατά την αιφνιδιαστική επίθεση των Τούρκων. 

 Ο αείμνηστος μητροπολίτης Παρθένιος Βαρδάκας, με περγαμηνές για το Μακεδονικό Αγώνα και την αντιμετώπιση της Ρουμανικής προπαγάνδας  στην Κατερίνη, στη δοξολογία της Τρίτης, 16 Οκτωβρίου 1912, για την απελευθέρωση της πόλης, «δέσμευσε» το λαό της Κατερίνης να τιμήσουν με ανδριάντα στην πλατεία Ελευθερίας τον συνταγματάρχη Ν. Σβορώνο, που πρόσφερε τη ζωή του για την απελευθέρωση της πόλης. 

Το αμούστακο παλληκάρι από την Κρήτη θα κοσμεί για πάντα – και δικαίως – το πάρκο των ηρώων της Κατερίνης, θυμίζοντας στους νέους όλων των επερχομένων γενεών ότι κάποτε, στην ιεράρχηση των αξιών, η φιλοπατρία κατείχε την πρώτη θέση. Ιδιαίτερα στη χώρα μας, κοιτίδα των αξιών της ελευθερίας και της δημοκρατίας. 

Καιρός είναι, στη συνέχεια των προτομών του μακαριστού Μητροπολίτη Βαρνάβα και του εθελοντή Κονταξάκη, να φιλοτεχνηθούν και οι προτομές του συνταγματάρχη Ν. Σβορώνου και του Παρθένιου Βαρδάκα, που πρόσφερε σε δύσκολους καιρούς μεγάλες υπηρεσίες στο Νομό μας στο χώρο της Εκκλησίας και της Παιδείας, (ακόμη και με την ανέγερση της «Αστικής Σχολής Αικατερίνης»).

Την όλη δράση του την καταπολέμησαν σκληρά Τούρκοι και Βούλγαροι, αφού έγιναν τρεις απόπειρες  δολοφονίας του από Τουρκαλβανούς φενταϊδες. 

Επέζησε όμως χάρη στην αγάπη του ποιμνίου του, που τον ειδοποιούσε έγκαιρα για τις επικείμενες δολοφονικές επιθέσεις εναντίον του, όπως επέζησε και ένα από τα πρώτα βιβλία που γράφηκαν για τα χωριά της Πιερίας με σημαντικές πληροφορίες για την εκκλησιαστική και κοινωνική ζωή του τόπου μας, με έτος έκδοσης το 1918.

Όσοι ερευνητές και ιστοριοδίφες της πόλης και του Νομού βλέπουν να παίρνουν σάρκα και οστά παρόμοιες προτάσεις, σεμνύνονται ότι συμβάλλουν με τον τρόπο τους να αναστηθεί και εικαστικά η λαμπρή μα  ξεχασμένη ιστορία του τόπου μας.

Άσχετα αν… ισχύει και εδώ η ρήση «πολεμήστε για να δοξαστούμε..»

Άρθρα απόψεις Ιστορικά

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top