Δευτέρα 28 Σεπ 2020 19:20      

Αντιδράσεις της ΟΤΟΕ για το ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Γ. Αρβανίτης: «Εάν ψηφιστεί θα φέρει την πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων»

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης θα βρίσκεται σήμερα το μεσημέρι κλιμάκιο της ΟΤΟΕ με σκοπό την ενημέρωση των τραπεζοϋπαλλήλων του νομού για το πολυνομοσχέδιο και τα άρθρα για τα οποία αντιδρά ο κλάδος, με τα οποία πλήττονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

«Πλήττονται βάναυσα οι κλαδικές συμβάσεις»

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γραμματέας του νομαρχιακού Τμήματος της ΟΤΟΕ Ν. Πιερίας Αναστάσιος Αδάμος, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο το οποίο στον πυρήνα του πλήττει βαρέως και βάναυσα το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων. «Απαγορεύει την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων και εισάγει τον θεσμό τη εξαίρεσης από τις κλαδικές συμβάσεις για κάποιες επιχειρήσεις, με τον γενικό όρο της αναδιάρθρωσης. Ένας όρος τον οποίο πολύ φοβούμαστε ότι θα γίνει η κολυμπήθρα του Σιλωάμ για να μπουν όλες οι επιχειρήσεις και να γίνει η εξαίρεση ο κανόνας» υπογραμμίζει ο κ. Αδάμος επισημαίνοντας πως «είναι ένα νομοσχέδιο που γράφτηκε περισσότερο στον ΣΕΒ παρά στο υπουργείο Οικονομικών . Δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να προβούμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, αφού εάν εφαρμοστεί τότε αυτό θα σημαίνει τη δημιουργία υποκατώτατων μισθών και γενικευμένης μείωσης μισθών, αφού δεν θα ισχύει η επέκταση των συλλογικών συμβάσεων» .

«Πλήρης διάλυση των εργασιακών σχέσεων»

Για πλήρη διάλυση των εργασιακών σχέσεων με το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο κάνει λόγο το μέλος τη Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ Γιώργος Αρβανίτης επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως «συνεχίζουμε τον κατήφορο με τον παράγοντα εργασία». Σε δηλώσεις του στο «ΟΒ» ο κ. Αρβανίτης ανέφερε ότι η Ομοσπονδία αντιδρά σε συγκεκριμένα άρθρα, στο άρθρο 49 και στο άρθρο 51 που αφορούν τις κλαδικές συμβάσεις και ζητούν να επανέλθει ο νόμος 1876 του 1990. «Ο συγκεκριμένος νόμος μας καλύπτει απόλυτα και ψηφίστηκε από 298 βουλευτές στο σύνολο των 300. Έκτοτε αυτός ο νόμος άλλαξε αρκετές φορές αφήνοντας μας έξω από τα κοινωνικά κεκτημένα της Ευρώπης , αντιστρέφοντας την κατάσταση στη χώρα μας, χωρίς εργαζόμενους με εργασιακές σχέσεις» υπογραμμίζει το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας.

Τόσο ο κ. Αδάμος όσο και ο κ. Αρβανίτης επεσήμαναν πως από το νομοσχέδιο διαφαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση της κυβέρνησης να χτυπήσει τις κλαδικές συμβάσεις και ιδίως, αυτές που συνάπτονται σε εθνικό επίπεδο, θεσπίζοντας ακόμα και τοπικές ζώνες ελεύθερες από δεσμεύσεις, ζώνες υποκατώτατων κλαδικών μισθών και ρυθμίσεων, καθώς και την επαναφορά της επικράτησης των επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας έναντι των κλαδικών, ακόμα και από ενώσεις προσώπων».

ΟΤΟΕ

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top