Παρασκευή 22 Ιαν 2021 19:04      

Απλά μαθήματα ασφάλειας

Γράφει ο Κ. ΚΥΡΓΙΑΣ

Επειδή ένας κλέφτης χρειάζεται πολύ λίγο χρόνο για να καταφέρει να μπει στο σπίτι σας, πάρτε τα μέτρα σας για να τον αποθαρρύνετε και να προστατεύσετε την περιουσία σας.

Υπάρχουν δύο τομείς στην ασφάλεια. Ο ένας είναι η φυσική ασφάλεια, μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων, ή ηλεκτρομηχανικών συστημάτων. Το κύριο κομμάτι που πρέπει όμως να προσέξει κανείς είναι το κομμάτι της ψυχολογίας. 

Ακούγοντας  πολλές φορές ότι θα μπει στο σπίτι μας  ένας κλέφτης, σκεπτόμαστε: Δεν έχω να μου πάρει τίποτα. Όταν όμως μπει  στο σπίτι και το δεις αναστατωμένο, και μισάνοιχτη την πόρτα ή σπασμένη την κλειδαριά, αυτό αλλάζει την ψυχολογία και είναι πολύ δύσκολο να την ανακτήσεις.  Και τα υλικά πράγματα μπορεί να τα ανακτήσεις  αλλά όχι και την ψυχολογία που δημιουργεί , και κυρίως όταν υπάρχουν μικρά παιδιά.  Τότε δημιουργούνται φοβίες. Στο κομμάτι αυτό είναι απαραίτητη η συνεργασία  με παιδοψυχολόγους.

Συνήθως ο κόσμος προστρέχει στο γιατρό αφού αρρωστήσει. Ετσι γίνεται και με τη φύλαξη,  αφού υποστεί κάποιος τη ζημιά, αναζητεί τρόπους να προφυλαχτεί. 

Οι διαρρήκτες δεν έχουν αργίες, γιορτές και δεν πηγαίνουν διακοπές. Παραδοσιακά, κάθε χρόνο οι διαρρήξεις και οι ληστείες απασχολούν τα αστυνομικά δελτία κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών και γιορτινών ημερών αλλά και στην καθημερινότητα.

ΤΟ ΠΡΙΝ

Έχουμε πει πολλές φορές και κάνουμε τις προτάσεις μας προς την Αστυνομία, το Πυροσβεστικό Σώμα και σ’ όλους τους υπευθύνους να κάνουμε κάτι για την ενημέρωση του κόσμου. Οι απαντήσεις που παίρνουμε είναι ότι κάτι τέτοιο θα  τρομοκρατήσει   και αυτό δεν είναι καλό. 

Όταν όμως ο κόσμος έχει άγνοια είναι εύκολο θύμα. Η ενημέρωση δεν τρομοκρατεί, ούτε οδηγεί τους ανθρώπους  σε κατανάλωση συστημάτων ασφαλείας, αλλά τους  προϊδεάζει για τους κινδύνους και  ότι υπάρχουν μέσα να προστατευτούν. 

Ποια είναι τα μέσα 
Τα μέσα που χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή είναι ημίμετρα. Διότι χρησιμοποιούνται  μία κάμερα, συνδεδεμένη με το τηλέφωνο, και πόρτες ασφαλείας. Όταν όμως είσαι χιλιόμετρα μακριά και βλέπεις από το  τηλέφωνο να σε κλέβουν είναι δύσκολο. 

Αυτό που προτείνουμε  εμείς στους πολίτες  είναι ο τρόπος αποφυγής της κλοπής. Δηλαδή τι φοβάται ένας κλέφτης. Ο κλέφτης φοβάται τη θέαση και φοβάται και τον ήχο, το θόρυβο. Αυτό λοιπόν χρειάζεται ένα τρόπο αποτροπής. Όταν του βάλεις ένα τέτοιο σύστημα του αυξάνεις το χρόνο, τον αναγκάζεις να κάνει θόρυβο. Αυτοί οι δύο παράγοντες είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της αποτροπής. 

Επειδή όμως όπως σε όλα υπάρχει το καλό και το κακό  έχουμε και το άλλο. 

Κατά την άποψή μας δεν πρέπει να είναι εμφανές το σύστημα συναγερμού. Οι περισσότεροι βάζουν το συναγερμό σε κοινή θέα για εκφοβισμό. Και αυτό δρα ψυχολογικά στον επίδοξο κλέφτη, που στέφεται, εσύ θέλεις να φυλαχτείς, εγώ θα σε σπάσω. Τα συστήματα αυτά παλαιότερης  τεχνολογίας  και οι άνθρωποι που έχουν κάνει «σεμινάρια» ξέρουν πώς να τα απασφαλίζουν.  Ξέρουν πως θα τυφλώσουν μια κάμερα. Ξέρουν με τα μηχανάκια πως θα ανιχνεύσουν αν υπάρχει κάμερα  και αν δεν μπορούν να διαρρήξουν σίγουρα θα κάνουν ζημιά. 

Σύμφωνα με τις νεότερες θεωρίες, πρέπει να είναι αθέατες  οι κάμερες. Οι περισσότερες κλοπές γίνονται χωρίς να έχει  πληροφόρηση ο κλέφτης, με τη γνώση ότι εκεί υπάρχει χρηματοκιβώτιο. Υπάρχει βέβαια και η περίπτωση   τα παιδιά της οικογένειας,  τα  μικρά με αφέλεια να μαρτυρούν το μυστικό. Αυτά τα πράγματα πρέπει να κατανοηθούν από τον κάθε πολίτη. Αν πάντως κάποιος στοχοποιηθεί  τότε πάμε σε επικίνδυνες ατραπούς. 

Πως θα αποτρέψουμε μια ληστεία
Κατ’ αρχάς δεν πρέπει να κοινοποιούμε την οικονομική ευμάρεια που έχει το σπίτι, αν έχει. Δεν θα πρέπει να υπάρχει πληροφόρηση. Υπάρχουν άτομα που περνούν από το σπίτι και κάνουν διάφορες ερωτήσεις όπως π.χ. πόσο ασφαλείς νιώθετε και διάφορα τέτοια. Για να προλάβουμε το γεγονός  πρέπει να μην δίνουμε πληροφορίες και τα μέτρα που λαμβάνονται για την προάσπιση του χώρου να μην κοινοποιούνται. Και να μην προκαλούν.  Ακόμα και η σειρήνα δεν πρέπει να είναι έξω. 

Εμείς στην εταιρεία μας κατασκευάζουμε ηλεκτρονικά συστήματα, κάνουμε έρευνα , παρακολουθούμε την τελευταία εξέλιξη της τεχνολογίας πάνω στα συστήματα, και τα εξάγουμε στο εξωτερικό, κυρίως στην Ισπανία. 
Προστατεύουμε με σύγχρονα συστήματα που δεν  είναι τόσο γνωστά στους επίδοξους εισβολείς. 

Οσον αφορά τις κάρτες, κυρίως τις ανέπαφες από τις οποίες κλέβουν τον κωδικό, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος πάρα πολύ ειδικός για να  μπορεί να το επιτύχει. Στη Σόφια π.χ. πωλούνται στους δρόμους τα συστήματα και η εκμάθηση γίνεται στο πόδι. 

Γενικά αυτό που μας λείπει είναι η ενημέρωση. 

Νομίζω πως ο χρυσός κανόνας συνοψίζεται  στα εξής:

  • Ασφαλίστε καλά το σπίτι σας
  • Καταρχάς φροντίστε να κλειδώσετε καλά τα πάντα. Οι διαρρήκτες προτιμούν γενικά τα ανοιχτά σπίτια γιατί γλιτώνουν χρόνο και ταυτόχρονα μειώνεται ο κίνδυνος να τους δει κάποιος.
  • Αν οι πόρτες και τα παράθυρα σας δεν ασφαλίζουν καλά, φροντίστε να αλλάξετε εγκαίρως κλειδαριές. Μια πόρτα ασφαλείας για παράδειγμα που κλειδώνει σε δέκα διαφορετικά σημεία, θα αποθαρρύνει τους κλέφτες οι οποίοι θα προτιμήσουν να ανοίξουν κάποιο άλλο σπίτι.
  • Φυσικά τα ηλεκτρονικά συστήματα ασφαλείας είναι απαραίτητα. Η ύπαρξη τους και μόνο μπορεί να διώξει μακριά τους απρόσκλητους επισκέπτες.
  • Εξαφανίστε χρήματα και αντικείμενα αξίας
  • Μην αφήνετε χρήματα και πολύτιμα αντικείμενα μεγάλης αξίας, όπως π.χ. κοσμήματα, εκτεθειμένα σε κοινή θέα. Φροντίστε να τα καταχωνιάσετε καλά και μάλιστα σε "κρυψώνες" που δεν θα ψάξουν εύκολα οι διαρρήκτες.
  • Γενικά να θυμάστε ότι όλοι κρύβουν τα πολύτιμα αντικείμενα στην κρεβατοκάμαρα, πράγμα που σημαίνει ότι από εκεί θα αρχίσουν το ψάξιμο αυτοί που θα έρθουν να σας κλέψουν. Προτιμήστε άλλα δωμάτια όπως η κουζίνα ή το μπάνιο.
  • Αφήστε τους να πιστέψουν ότι είστε μέσα στο σπίτι
  • Ένα φως αναμμένο, η τηλεόραση ή το ραδιόφωνο που παίζει μπορεί να σας γλιτώσει από μια πιθανή διάρρηξη. Το φως η ο θόρυβος δίνουν την εντύπωση ότι είστε μέσα και διώχνουν τους κλέφτες μακριά.
Άρθρα απόψεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top