Πέμπτη 9 Απρ 2020 19:08      

Αχ! Αυτή η τηλεόραση… Μέρος Α΄

Τηλεόραση. Αυτό το τόσο χρηστικό όργανο της πληροφορίας, της γνώσης, της ενημέρωσης, του πολιτισμού, την ανάδειξης κάθε πολιτιστικής εκδήλωσης και όχι μόνο. Είναι η συντροφιά κάθε μοναχικού ανθρώπου.

Είναι ένα τεράστιο επίτευγμα που δημιούργησε ο άνθρωπος, όταν τρώγοντας από τον απαγορευμένο καρπό του δέντρου της γνώσεως, ηνοίχθησαν οι οφθαλμοί του και έγινε σαν … Θεός.
  Όντως, η τηλεόραση είναι ένα τέτοιο θεϊκό όργανο, όπως και πολλά άλλα.
  Ποιος θα το φανταζόταν τότε που έφυγε από την Εδέμ κι έμενε στις σπηλιές, πως θα έφτανε η μέρα της δημιουργίας μιας τέτοιας συσκευής!

Ο Δημιουργός  του όμως, που τον αγάπησε τόσο πολύ, τον προίκισε με σοφία και σύνεση και την ικανότητα να συμβάλλει στην πρόοδο και  στην άνοδο του βιοτικού του επιπέδου.
Δεν τον άφησε ποτέ μόνο.
Ενδιαφέρεται και τον παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς, και του δηλώνει ευθέως πως: «Δύο στρουθία δεν πωλούνται δι’ εν δηνάριον; Και εν εξ αυτών δεν θέλει πέσει εις την γην, άνευ του θελήματος του Πατρός σας. Υμών δε και αι τρίχες της κεφαλής σας είναι πάσαι ηριθμημέναι. Μη φοβηθείτε λοιπόν. Πολλών στρουθίων διαφέρετε σεις.» Ματθαίου ι΄29-31.

Είπε στρουθία  και θυμήθηκα ένα ντοκιμαντέρ τελευταία, που έδειχνε δύο πανέμορφα, ολοπλούμιστα  πτηνά που ερωτοτροπούσαν και ανοιγόκλειναν τις φτερούγες τους, και σκέφτηκα πως ίσως και τα δικά τους φτερά να είναι ηριθμημένα…
Όλο αυτό το υπερθέαμα που είδα το οφείλω στην … τηλεόραση.

Κι εκεί που ήμουν μεσ’ την καλή χαρά και προσπαθούσα να γεμίσω το νου μου με θετικές σκέψεις, έκανα το λάθος να πατήσω το κοντρόλ της  τηλεόρασης ν’ ακούσω τις ειδήσεις… και νάσου μπροστά μου πρόβαλε ο .. Ερτογάν.
Αυτός μας έλειπε, σκέφτηκα.

Βρε τον αθεόφοβο! Ούτε λίγο, ούτε πολύ εκτός των μονίμων παραβιάσεων του εναέριου χώρου της πατρίδας μας, εκτός των προκλητικών απαιτήσεων για Ελληνικά νησιά, εκτός του αιωνίως άλυτου Κυπριακού ζητήματος, εκτός της αναίρεσης εκ μέρους του, της Συνθήκης της Λωζάννης, θυμήθηκε τώρα και διεκδικεί και την Θεσσαλονίκη, την πόλη της καρδιάς τους, επειδή έλαχε να γεννηθεί εκεί ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο σφαγέας του Ποντιακού και του Αρμενικού λαού.

Και γιατί γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη και δεν γεννήθηκε στην Τουρκία; Διότι οι γονείς του έμεναν εκεί από την εποχή της Οθωμανικής κατοχής.
Και ξέρεις «φίλε» Ταγίπ, πόσο αίμα ελληνικό χύθηκε, για να ξεκουμπιστούν από εδώ οι πρόγονοί σου, οι Σελτζούκοι που ήρθαν στα μέρη μας από την  Μογγολία;

Άκουσες μήπως για τον Κολοκοτρώνη, τον Μάρκο Μπότσαρη, ή τον Αθανάσιο Διάκο, που τον … σουβλίσανε πάνω στο άνθος της νιότης του;
Μόνο με τον Χίτλερ μπορείτε να συγκριθείτε ως προς την ευρηματικότητα των εξοντωτικών σας μεθόδων.
Τι ήταν, ωρέ, ο Διάκος. Αρνί στη σούβλα;
Θου Κύριε φυλακή στο …

Ατέλειωτος είναι ο κατάλογος των ηρώων που έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας.
Κι έρχεσαι τώρα εσύ, με περίσσιο θράσος και διεκδικείς ακόμα και την Θεσσαλονίκη, επειδή γεννήθηκε εκεί ο σφαγέας μας. Μήπως ξέχασες να ζητήσεις και τα Γιάννενα, που ζούσε εκεί ο Αλή πασάς με το χαρέμι του;
 Τι λες βρε ξεδιάντροπε. Και όλοι οι δικοί μας πρόγονοι που  γεννήθηκαν εκεί, αντί να μας δώσετε τον Πόντο και την Μικρά Ασία, εσείς ενεργήσατε  γενοκτονία εναντίον τους.

Θέλεις τώρα να λογαριαστούμε για την επιφάνεια των δικών μας παγκοσμίως γνωστών σοφών και φιλοσόφων, που ολόκληρη η ανθρωπότητα υποκλίνεται μπροστά τους; Εκεί γεννήθηκαν όλοι τους.
 Γνωρίζεις τον Θαλή τον Μιλήσιο;

Μήπως άκουσες για τον Ηράκλειτο από την Έφεσο, τον Αναξαγόρα και τον Ξενοφάνη από την Ιωνία;
Μήπως για τον Αναξίμανδρο και τον Αναξιμένη από την Μίλητο, όλους αυτούς τους ογκόλιθους της γνώσης και της σοφίας;
Ακόμα από τα βάθη των αιώνων ακούγεται η φωνή τους, και διδάσκουν τους ανθρώπους ήθος και σεβασμό στους νόμους της πολιτείας.
Και ο πατριώτης μας ο Διογένης ο Σινωπεύς έψαχνε για Άνθρωπο, με το λυχνάρι του.
Εσύ πάντως είσαι άνθρωπος με μικρό άλφα…

Αν παράλληλα με την Θεσσαλονίκη διεκδικείς και την … Μακεδονία, σε πληροφορώ πως εκεί γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρο, μήπως τον έχεις ακουστά; Εκεί και ο Αριστοτέλης από τα Στάγιρα και ο Δημόκριτος από τα Άβδηρα.
Τι λες; Μπορείς αυτούς να τους συγκρίνεις με τον Ατατούρκ;

Δώσε πρώτα πίσω την δική τους γενέτειρα, τις πόλεις της καρδιάς μας και μετά να ζητάς την Θεσσαλονίκη μας.
Τι να σου πω; Μιλάς, εσύ, που όποια πέτρα να σηκώσεις εκεί, από κάτω ανακαλύπτεις αρχαία ελληνικά μνημεία;
 Εσύ που απαιτείς να κτίζονται εδώ τζαμιά, την ώρα που στον ναό της Αγιά Σοφιάς, το παγκόσμιο αυτό διατηρητέο μνημείο, επέβαλες να διαβάζεται το… κοράνι !

Εν κατακλείδι, «άσπονδε φίλε μου», αν διεκδικείς κάθε πόλη της καρδιάς σου επειδή εκεί μένει ή έμενε κάποιος Τούρκος, τότε με το δικό σου σκεπτικό, διεκδικούμε κι εμείς  ολόκληρη την Τουρκία, πέρα ως πέρα, από την Αγιά Σοφιά, την Παναγία Σουμελά, από τις οποίες μονίμως θησαυρίζεις, μέχρι την Σμύρνη, την Καππαδοκία και την Κωνσταντινούπολη, αλλά και σ’ ολόκληρο τον κόσμο, που γεννήθηκε πλήθος ελλήνων.  Γίνεται; Δεν γίνεται.

Γι αυτό κι εγώ θα σου συνιστούσα μια άλλη λύση. Αντί να απαιτείς όλ’ αυτά τα μέρη της καρδιάς σου, μάζεψε τους όλους εκεί στα απέραντα κλεμμένα εδάφη σου και όπως φιλοξενίας με το αζημίωτο πρόσφυγες, κάλεσε εκεί όλους τους δικού σους, να πεθάνουν στα .. «πατρώα εδάφη τους».
Υ.Γ Δεν πρόλαβα να βάλω τελεία στην τελευταία παράγραφο και νάσου πάλι μπροστά μου στην οθόνη ο Ταγίπ, να φωνάζει πως τα ελληνικά νησιά που είναι κοντά τους, είναι όλα.. δικά τους, διότι εκεί, λέει έχουνε τζαμιά και τα αρχαία μνημεία τους!

Τι αρχαία να χουν; Ίσως μόνο κάτι νεκροταφεία, διότι και οι κακοί περαστικοί πεθαίνουν…
Κύριε ελέησον! Και τα δικά μας αρχαία μνημεία που είναι γεμάτη η Τουρκία σας, γιατί δεν μας τα δίνετε;

Προσπαθείτε να παραποιήσετε την ιστορία, στην πρόσφατη Τουρκική ταινία σας και αντιστρέφετε τα γεγονότα πως τάχα στη Σμύρνη οι Έλληνες ήταν οι πλούσιοι κατακτητές και οι καημένοι οι Τούρκοι ήταν φτωχοί και υπόδουλοι και ήρθαν οι δερβίσηδες και τους ελευθέρωσαν, ενώ η αλήθεια είναι πως οι Έλληνες ήταν επιτυχημένοι έμποροι και πλουτίζανε το τουρκικό κράτος σας…
 

Εσείς όμως αρπάξατε τις περιουσίες τους, τους εξοντώσατε  και τους εκτοπίσατε βίαια από τις εστίες τους.
Αλλά βέβαια όταν «ο φίλος σας» Φίλης και η Ρεπούση , δύο ανεκδιήγητοι τύποι εκστομίζουν … ύβρεις, εσείς σκηνοθετείτε ταινίες που μετά μανίας παρακολουθούν κάποιες ανιστόρητες τηλεθεάτριες.
Και ερωτώ τα κανάλια: Θα συνεχίσετε να προβάλετε την φτηνή δακρύβρεχτη πραμάτεια τους; Ερωτώ και τους Έλληνες σεναριογράφους πότε θα αρχίσετε να γράφετε ποιοτικά σενάρια ώστε εσείς να τα εξάγετε, ενώ οι πρόγονοί μας ήταν αυτοί που δίδαξαν  θέατρο και δράμα και κωμωδία, πρώτοι και καλύτεροι.
Τόσο πολύ ξεφύγαμε σε όλα τα επίπεδα;;;
Θα σοβαρευτούμε ποτέ;
Ο εχθρός είναι ante portas.

Scroll to Top