Σάββατο 15 Αυγ 2020 14:41      

ΕΙΣ ΩΤΑ ΜΗ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ: Ένας αστακός δίπλα μας

Πριν δέκα χρόνια διαβάσαμε ένα βιβλίο που ανέφερε την προσπάθεια που έκανε η Τουρκία να αποκτήσει πολεμική μηχανή αντάξια μας περιφερειακής δύναμης και όχι μόνο. Ανέφερε για την πολεμική της βιομηχανία που σήμερα κάνει και εξαγωγές και το φοβερό οπλοστάσιο που σχεδίαζε να αποκτήσει.

Τότε θεωρούσαμε ότι όλη η προσπάθεια ήταν να αποφύγει τον διαμελισμό με την δημιουργία ενός Κουρδιστάν που σχεδιάζουν οι ΗΠΑ. Όμως αν έχεις κάποιος όπλα γιατί να μην τα εκμεταλλευτεί για να εκβιάσει και άλλες καταστάσεις; Εμείς τότε βλέπαμε το οικονομικό βάραθρο που έχασκε μπροστά μας και κλείναμε τα μάτια. Ένα ανεύθυνο πολιτικό κατεστημένο και ένας εκμαυλισμένος λαός φλέρταραν με την καταστροφή. Ποτέ δεν δεχθήκαμε ότι αυτά που ήρθαν ήταν αποτέλεσμα δικών μας κυρίως επίλογων και τα αποδίδαμε σε θεωρίες συνομωσίας. Όλες οι σκοτεινές δυνάμεις ραδιουργούσαν εναντίον μας.

Όμως έφτασαν τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από ένα μη συστημικό κόμμα για να διαλυθούν οι αυταπάτες μολονότι ένα κόμμα κάποιου Γιάνη  (με ένα «ν») επιμένει ακόμα. Τώρα που ξυπνήσαμε βλέπουμε τον κίνδυνο. Ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος και παίζει το χαρτί της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας του. Συνάμα  απειλεί και εκβιάζει τους πάντες και τα πάντα. Έτσι ενώ οι νέοι Σύροι πρόσφυγες είναι αποτέλεσμα και δικών του ενεργειών μας εκβιάζει και από πάνω. Το θράσος του είναι απερίγραπτο. 

Είναι δεδομένο ότι το ΝΑΤΟ μόνο προστασία δεν μας παρέχει. Γνωρίζουμε ότι σε περίπτωση ενός θερμού επεισοδίου θα είμαστε μόνοι μας. Μόνο που αυτή τη φορά θα είναι και οι Ρώσοι στο παιγνίδι και δεν θα παίζουν μόνοι τους οι Αμερικάνοι όπως στα Ίμια. Δεν είδαμε καμιά μελέτη για τα οφέλη της Ρωσίας από ένα τέτοιο επεισόδιο.

Φυσικά Ρωσία και  Τουρκία είναι δυνάμει εχθροί και η συνεργασία τους θυμίζει σύμφωνο Μολότοφ – Ρίμπεντροπ. Προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο. Από την άλλη πλευρά ποτέ η Ρωσία (όπως και η Γερμανία) δεν μας έβλεπαν με καλό μάτι. Δεν συμβαδίζαμε με τα συμφέροντά τους.

Πάνω σ’ αυτό το φουρτουνιασμένο σκηνικό προσπαθούμε να κτίσουμε την  οικονομική μας ανάπτυξη χωρίς να παραμελούμε και την αμυντική προστασία. Είμαστε έτοιμοι για θυσίες;

Αν ήμασταν στη θέση των Κυπρίων δεν θα είχε μείνει ούτε ένα γάλα στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Πώς επιζούν οι άνθρωποι με ένα πάνοπλο έθνος έτοιμο να τους καταπιεί; Η ψυχραιμία τους μας τρομάζει αλλά κι μας διδάσκει. Αν είμαστε αποφασισμένοι δεν φοβόμαστε κανένα! Το χταπόδι (που είναι πανέξυπνο) ποτέ δεν φοβήθηκε τον αστακό.

Κώστας Δαλακιουρίδης.

Scroll to Top