Τετάρτη 20 Ιαν 2021 15:52      

ΕΙΣ ΩΤΑ ΜΗ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ: Γιατί τα πεντοχίλιαρα...

...δεν είναι πετσετάκια λέει ένα άσμα. Φαίνεται όμως ότι έτσι τα θεωρεί σύμπασα η αντιπολίτευση που βρίσκει τα μέτρα «σταγόνα στον ωκεανό» ή επί το επιεικέστερο «τελείως ανεπαρκή».

Δεν θυμόμαστε σε ποιο μίκι-μάους το είχαμε διαβάσει και ποιός ήταν ο εφευρέτης. Ο Κύρος Γρανάζης, ο Λούντβιχ φον Ντρέϊκ ή ο εξωγήινος Ήτα Βήτα που έτρωγε ναφθαλίνη;

Αλλά μιας κι αναφερθήκαμε στην ναφθαλίνη θυμηθήκαμε παλιότερα όταν η σούπερ είχε μεγάλη διαφορά από την απλή το ράδιο αρβύλα κυκλοφόρησε μια φήμη ότι βάζοντας ναφθαλίνη στο ρεζερβουάρ μετατρέπουμε την απλή σε σούπερ όπως ο Χριστός μετέτρεψε το νερό σε κρασί. Αμέτρητοι το δοκίμασαν μερικοί μάλιστα την παρομοίασαν με σούπερ ενισχυμένη! Τόσο αφελείς είμαστε.

Αλλά να επανέλθουμε στον Ήτα Βήτα. Είχε ένα σπόρο που όταν τον έβαζες σε γλάστρα με μια εικόνα επάνω αμέσως φύτρωνε ένα φυτό με καρπούς το αντικείμενο της εικόνας. Έτσι ο αιώνιος τεμπέλης Ντόναλντ Ντακ δεν θα είχε ανάγκη να δουλεύει. Δυστυχώς όμως υπήρχε μια λεπτομέρεια. Τα χαρτονομίσματα είχαν το ίδιο αριθμό άρα θα γίνονταν γρήγορα αντιληπτά.

Όμως δεν είναι ανάγκη για τέτοιες εφευρέσεις όταν μπορείς να τυπώσεις φρέσκο νόμιμο χρήμα όπως κάνει ο Ντόναλντ Ντακ (συγγνώμη Τραμπ). Αν είχαμε δικό μας νόμισμα θα είχαμε τα ίδια λεφτά την τσέπη αλλά με τη μισή αξία.

Τώρα προσπαθούμε να βγάλουμε το ευρωομόλογο με εγγύηση της Ευρωζώνης αλλά κλωτσά η Γερμανία. Ο λόγος είναι ότι η ίδια δανείζεται με μηδενικό επιτόκιο ενώ το ευρωομόλογο θα έχει κάποιο τόκο. Ούτως εχόντων των πραγμάτων καλό είναι να είμαστε φειδωλοί γιατί δεν γνωρίζουμε τι τέξεται η επιούσα.

Πολλοί νομίζουν ότι αν γλιτώσουμε από τον κορονοϊό θα ξυπνήσουμε σαν από εφιάλτη και θα συνεχίσουμε τη ζωή μας από εκεί που την αφήσαμε. Όμως η οικονομία θα πάει πίσω κι αν δεν έχουμε τουρισμό το ΑΕΠ θα κατεβεί στα τάρταρα. Γι’ αυτό ακούγεται το σενάριο για μείωση του μισθού των δημοσίων υπαλλήλων. Όσον αφορά τους ιδιωτικούς καλύτερα να μη θυμίσουμε το «και διηγώντας τα να κλαις».

Ο καπιταλισμός στο τέλος πάλι θα τα καταφέρει αφού κινείται με αίμα και ιδρώτα που σήμερα είναι σε αφθονία. Όσο οι πολιτικοί είναι υπηρέτες των τραπεζιτών τόσο η ανθρώπινη ζωή θα υποβαθμίζεται και δεν περιμέναμε τον κορονοϊό να μας το θυμίσει.

Κώστας Δαλακιουρίδης

Scroll to Top