Σάββατο 23 Φεβ 2019 23:23      

ΕΙΣ ΩΤΑ ΜΗ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ: Η σπηλιά της Ταϊλάνδης

Συγκίνησε όλον τον κόσμο η περιπέτεια των παιδιών στην Ταϊλάνδη. Τώρα θα πει κανείς τι χάλευαν τι γύρευαν σ’ αυτή την ανήλιαγη σπηλιά που με τη βροχή δημιουργεί παγίδες. Αν όμως κανείς θυμηθεί τα παιδικά αλλά και τα  εφηβικά του χρόνια θα διαπιστώσει ότι δεν είχε την αίσθηση του κινδύνου. Το τι  παλαβομάρες κάναμε δεν λέγεται και τώρα παριστάνουμε τους σοβαρούς ενώ μέσα μας είμαστε ακόμη παιδιά.

Για ένα νέο ο θάνατος είναι ένα ενδεχόμενο που δεν τον απασχολεί. Φαίνεται τόσο μακρινός για να είναι αληθινός. Τώρα τι σόι προπόνηση ήταν αυτή που τους οδήγησε ο μυστήριος αυτός προπονητής ο Θεός και η ψυχή του. Προφανώς πρέπει να περάσει από δίκη. Δεν βάζει κανείς την ζωή δώδεκα παιδιών σε κίνδυνο και  υποτίθεται ότι για να του εμπιστευτούν οι γονείς τα παιδιά είχε δυο γραμμάρια μυαλό.

Πάντως μπροστά στην πάλη με το περιβάλλον ξεχνιούνται εθνικότητες, θρησκείες και ότι άλλο χωρίζει τους ανθρώπους. Φτάνει μόνο η ανθρώπινη ιδιότητα για να συμπάσχουμε και να αγωνιούμε. Φυσικά όταν περνά ο κίνδυνος ξαναρχίζουμε πάλι τα μίση και τα πάθη. Το χούι ξεχούι δεν γίνεται.

Τελευταία η φύση αγρίεψε. Πλημμύρες σαρώνουν τον πλανήτη, σεισμοί λιμοί και καταποντισμοί. Ανθρώπινα όντα κινδυνεύουν κάθε στιγμή. Για τα ζώα και τα φυτά έτσι κι αλλιώς δεν μας νοιάζει. Η φύση βοά και πολλοί ηγέτες είναι βαρήκοοι και κολακεύουν τις ολέθριες συνήθειες μας. Κάθε μέρα το τσιμέντο εκτοπίζει το πράσινο και σε λίγο  η βροχή θα πάει κατευθείαν στη θάλασσα παρασέρνοντας τα πάντα στο διάβα της. Τα υπόγεια νερά θα στραγγίσουν και θα αρχίσουν πόλεμοι για το πολύτιμο αυτό αγαθό που το σπαταλούμε ανεξέλεγκτα.

Η σπηλιά της Ταϊλάνδης είναι ένα καμπανάκι ότι δεν γνωρίζουμε ακόμα τη φύση και η οικολογία είναι στα σπάργανα. Πώς να διανοηθεί ο προπονητής ότι δεν κινδύνευαν μόνο από το νερό αλλά και από τον αέρα (αφού το νερό σφράγιζε τα περάσματα), από το παράξενο περιβάλλον και χίλιους δυο άλλους κινδύνους;

Η φύση προειδοποιεί. Πιο πάνω από τους ανθρώπινους νόμους υπάρχουν οι νόμοι της φύσης. Η γη δεν έγινε κατοικήσιμη για τον άνθρωπο αλλά για την ίδια τη ζωή κι αν αυτή την απλή αλήθεια δεν τη συνειδητοποιήσουμε και το παίζουμε μαθητευόμενοι μάγοι, θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά.
  
Κώστας Δαλακιουρίδης 

 

Scroll to Top