Πέμπτη 22 Αυγ 2019 12:56      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΕΙΣ ΩΤΑ ΜΗ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ: Μαύρες τρύπες στο διάστημα

Ας αφήσουμε τη μαύρη μας την καταχνιά κι ας ασχοληθούμε με ένα γιγαντιαίο επίτευγμα την ανθρωπότητας την φωτογράφιση μιας μαύρης τρύπας. Κατάφεραν οι επιστήμονες συνδέοντας ορισμένα αστεροσκοπεία να δημιουργήσουν ένα τηλεσκόπιο ίσο με τη …γη που τελικά «φωτογράφισε» αυτό το μυστηριώδες «αντικείμενο».

Αυτό είναι ένα κατόρθωμα της τεχνολογίας που είναι ευλογία και κατάρα και που ο «έμφρων άνθρωπος» δεν μπορεί να τιθασεύσει αφού κοιτά να βγάλει το μάτι του αδελφού του.

Η μαύρη τρύπα είναι το αποτέλεσμα μιας θανάσιμης διαπάλης. Όπως σε όλα τα φυσικά φαινόμενα έτσι και στα άστρα υπάρχουν δυο αντίθετες δυνάμεις που κρατούν το φαινόμενο σε έλεγχο. Στα άστρα η μια δύναμη είναι η βαρύτητα που συστέλλει το άστρο προς τον πυρήνα του και η άλλη η πυρηνική σύντηξη που το διαστέλλει. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο ηλιακό σύστημα όπου η βαρυτική έλξη του ήλιου εξουδετερώνεται από τη φυγόκεντρο δύναμη των πλανητών. Έτσι δεν πάμε ντουγρού στο ήλιο ούτε στο παγωμένο μαύρο χάος. 

Καθώς όμως το πυρηνικό καύσιμο εξαντλείται (σε κάτι δισεκατομμύρια χρόνια!) η βαρύτητα έχει το πάνω χέρι. Από εκεί και πέρα η εξέλιξη εξαρτάται στο πόσο μεγάλη είναι η μάζα του άστρου. Έτσι άλλα άστρα γίνονται άσπροι νάνοι, και άλλα ερυθροί γίγαντες όπως θα γίνει ο δικός μας και θα μας κάψει (όχι εμάς, τη γη). Για μεγαλύτερα άστρα η συστολή συνεχίζεται μέχρι του σημείου που να «καταπιούν» τον εαυτό τους (τρόπος του λέγειν) και να μείνει μια τρύπα που καταπίνει ότι βρεθεί κοντά της αφού έχει τρομακτική βαρυτική έλξη. Ούτε καν το φως δεν μπορεί να ξεφύγει, γι’ αυτό τη λένε και μαύρη. Συνήθως μια μαύρη τρύπα υπάρχει στο κέντρο ενός γαλαξία πράγμα τροφοδοτεί ένα σωρό περίεργες υποθέσεις.

Όλος αυτός ο μηχανισμός που αποκάλυψε ο Αινστάιν δείχνει ότι υπάρχει άπειρη σοφία πίσω από τα φυσικά φαινόμενα κι ενώ δεν ξέρουμε πώς φανερώθηκε αυτή η σοφία, αναγορεύουμε τους εαυτούς μας θεούς λες κι είναι δική μας. Το πόσο γελοίοι γινόμαστε δεν λέγεται. Εδώ δεν μπορούμε να έχουμε έλεγχο πάνω στον εαυτό μας ονειρευόμαστε να γίνουν κοσμοκράτορες. Αν ρωτήσετε τον κ. Τραμπ τι γνώμη έχει για το φαινόμενο θα πει ότι σκέφτεται να δημιουργήσει μία για να καταπιεί τη Ρωσία και άμα λάχει και την Κίνα! Το ότι θα καταπιεί κι αυτόν και τη χώρα του δεν τον νοιάζει αρκεί να επιζήσει κάτι δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου  περισσότερο από τους εχθρούς του! Ποιος μίλησε για χόμο σάπιενς;

Κώστας Δαλακιουρίδης

 

   Κώστας Δαλακιουρίδης

 

Scroll to Top