Σάββατο 15 Αυγ 2020 14:42      

ΕΙΣ ΩΤΑ ΜΗ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ: Σαράντα χρόνια δικτάτορας

Πώς λέμε σαράντα χρόνια κλέφτης; Δεν έχει και μεγάλη διαφορά. Ο Μπουγκάμπε είναι ίσως ο μακροβιότερος δικτάτορας του κόσμου. Αρχικά χαρακτηρίστηκε ήρωας της ανεξαρτησίας της Ζιμπάμπουε  για να καταλήξει δικτάτορας σε μια χώρα όπου βασιλεύει η διαφθορά και η κατασπατάληση της κρατικής περιουσίας. Για να φύγει από την εξουσία έκανε μια συμφωνία που του έδινε αμνηστία για όλα τα αδικήματα που έκανε η οικογένειά του και πολλά εκατομμύρια δολάρια για να ζήσει σαν «άνθρωπος» αυτός που έκανε μαύρη τη ζωή σε εκατομμύρια συνανθρώπων του. 

Τα ζήτησε, για το κατόρθωμά του να οδηγήσει τη χώρα του στην απόλυτη φτώχια ενώ ήταν στο τιμόνι της χώρας για 40 περίπου χρόνια. Πρωταθλητής στην καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διερρήγνυε τα ιμάτιά του όταν τα καταπατούσαν οι λευκοί, κυνήγησε μέχρι εξοντώσεως τους πολιτικούς του αντιπάλους.

Στα γενέθλιά του το 2015 έκανε γιορτή με 20.000 καλεσμένους όπου το μενού είχε κρέας από ελέφαντες και βουβάλια και στο τέλος τους έδωσε από ένα λιοντάρι κι ένα κροκόδειλο για  να τους βαλσαμώσουν (έτσι λεν οι κακές γλώσσες

Το τέλος ήρθες όταν προσπάθησε να μεταβιβάσει την ηγεσία στη γυναίκα του και αντέδρασε ο στρατός.

Ο μαρξιστής δάσκαλος φιλοδοξούσε να οδηγήσει τον  λαό του στον παράδεισο και τον οδήγησε στη φτώχεια. Δεν είναι ο πρώτος ούτε και ο τελευταίος όταν οι λαοί δεν έχουν καμιά δύναμη. Μάλιστα από εκεί που έλεγε «ένας άνθρωπος μια ψήφος» κατάντησε να θέλει να ψηφίζουν μόνο όσοι είχαν λογαριασμό τηλεφώνου ή ρεύματος που για τη Ζιμπάμπουε είναι μειοψηφία.

Τώρα μας ήλθαν στο νου τα γκόλντεν μπόις (τα «χρυσά» παιδιά) στις τράπεζες και τις πολυεθνικές που τις βουλιάζουν και παίρνουν εξωφρενικά πριμ για το κατόρθωμά τους.

Μα τι κόσμος είναι αυτός που ζούμε; Πολιτικοί βγάζουν νόμους που τους αμνηστεύουν, δικαστές αποφασίζουν για τον μισθό τους, εθνικοί προμηθευτές αποφασίζουν  τη τιμή που τους συμφέρει να πουλήσουν τα όποια προϊόντα τους για τις ανάγκες του «αφέντη» λαού. Αυτή είναι ανεξέλεγκτη εξουσία και οι αντεξουσιαστές βγάζουν την οργή τους στην αστυνομία!

Όμως τι είναι αυτό που κάνει τους επαναστάτες δικτάτορες; Μα η εξουσία. Η εξουσία φθείρει και η απόλυτη εξουσία διαφθείρει. Όταν τα ίδια πρόσωπα είναι για πολύ και στην εξουσία δημιουργούν στεγανά και αρχίζει η σαπίλα.

Οι αρχαίοι Αθηναίοι για να προστατέψουν την δημοκρατία εφεύραν τον εξοστρακισμό. Έγραφαν σε ένα όστρακο (κομμάτι από ψημένο κεραμίδι) το όνομα του επικίνδυνου για τον Δήμο και τον εξόριζαν.

Σήμερα χρειάζεται επαγρύπνηση και δυστυχώς σε όλο τον κόσμο σχεδόν, ο λαός ψηφίζει αυτόν που θα τον δέσει χειροπόδαρα!

Κώστας Δαλακιουρίδης

Scroll to Top