Τετάρτη 5 Αυγ 2020 15:46      

ΕΙΣ ΩΤΑ ΜΗ ΑΚΟΥΟΝΤΩΝ: Σκυταλοδρομία

Με μεγάλη ορμή μπήκε αυτή η κυβέρνηση στη μάχη και βέβαια αυτή η ένταση δεν μπορεί να έχει ορίζοντα τετραετίας. Φυσικά ήξερε εκ των προτέρων τις κινήσεις της και δεν πειραματιζόταν ούτε έτρεφε αυταπάτες.

Σύμφωνα με την αρχή δράσης και αντίδρασης που δεν ισχύει μόνο στη φύση αλλά και στις ανθρώπινες κοινωνίες αναμένονται αντιδράσεις εκτός βέβαια από τις περιπτώσεις που λύνονται προβλήματα ή βελτιώνονται νόμοι όπως αυτός με τις 120 δόσεις. Φυσικό είναι αυτές οι αντιδράσεις να επιβραδύνουν το έργο της ή το χειρότερο να το σταματήσουν.

Οι Έλληνες παρά τα μεγάλα λόγια είμαστε συντηρητικοί κι ενώ θέλουμε για τους άλλους επαναστατικές αλλαγές για μας δεν θέλουμε ούτε τις ελάχιστες εκτός εάν βέβαια μας συμφέρουν. Όμως μια αλλαγή δεν μπορεί να συμφέρει σε όλους.

Τα παραπάνω βέβαια είναι ανθρώπινα και ισχύουν με διαβαθμίσεις σε όλους τους λαούς. Μια έρευνα που είχε γίνει παλιά σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ έδειξε ότι σχεδόν το σύνολο των φοιτητών περίμενε σχεδόν τα ίδια πράγματα. Περίμενε ο κόσμος να πέσει σε αναρχία, να ενσκήψουν λοιμοί, σεισμοί και καταποντισμοί αλλά για το εαυτό τους περίμεναν μια ήσυχη οικογενειακή ζωή! Το πώς συμβιβάζονταν αυτά ούτε και οι ίδιοι το ήξεραν.

Εξ άλλου όλα τα προβλήματα δεν είναι γόρδιοι δεσμοί για να λυθούν με ένα νόμο. Μερικά χρειάζονται να ωριμάσουν. Οι άνθρωποι αλλάζουν πεποιθήσεις αλλά χρειάζονται χρόνο που υπερβαίνουν την τετραετία.

Γι’ αυτό οι πολιτισμένοι λαοί έχουν την εναλλαγή κομμάτων πάνω στους ίδιους στόχους. Κάνουν κατά κάποιο τρόπο σκυταλοδρομία ώστε να μην σέρνουν τα πόδια τους οι κυβερνήσεις. Έτσι αλλάζουν και οι παραστάσεις, και αναδεικνύονται οι διαφορές ανάμεσα στα κόμματα.

Όμως στη Ελλάδα δεν έχουμε κόμματα αλλά κινήματα. Όλα ξεκινούν με επαναστατικές διαθέσεις, γκρεμίζουν ότι έχτισαν κουτσά στραβά οι άλλοι και φτου κι από την αρχή. Έτσι είναι λογικό να πάμε πίσω και να μη βγαίνουμε ποτέ από τα μνημόνια. (Μη μας πείτε ότι βγήκαμε).

Με τα παραπάνω θέλουμε να πούμε ότι το μέλλον μας δεν εξαρτάται μόνο από την κυβέρνηση αλλά και από την αντιπολίτευση. Ήδη ο Σύριζα απομόνωσε την εκλογή προέδρου από την θητεία της κυβέρνησης και ανακοίνωσε αναδιοργάνωση και άνοιγμα το κόμματος ώστε να χωρέσουν κι άλλοι στους μηχανισμούς του εκτός από το 4%. Αλλά κι αυτό θα συναντήσει αντιδράσεις.

Ας ευχηθούμε κάποιο σταθερό πολιτικό πλαίσιο για να κοιτάξουμε και την προσωπική μας πορεία.

Κώστας Δαλακιουρίδης.

Scroll to Top