Κυριακή 24 Φεβ 2019 7:47      

Εκεί που μας χρωστούσαν ας πάρουν και το βόδι

Με εξέπληξε (δυσάρεστα) η ομιλία του πρωθυπουργού στους βουλευτές του κόμματος του. Συγκεκριμένα το τμήμα της εκείνο που αναφερόταν στο κρατίδιο των Σκοπίων και την ονομασία του. Ξέραμε βέβαια– όπως το δήλωσε και δημοσίως πριν λίγο καιρό- ότι ήταν υπέρ της σύνθετης ονομασίας που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία και έναν προσδιορισμό . Γεωγραφικό ή ιστορικό είπε τότε, γεωγραφικό είπε χθες. Ξέχασε άραγε το ιστορικό; Άγνωστο. Χθες όμως το προχώρησε και πιο πέρα. Ίσως τον ενοχλούν ακόμη τα συλλαλητήρια…  
Είπε λοιπόν αρχικά χθες για το μήνυμα των συλλαλητηρίων, επί λέξει: «Ποιο ήταν το μήνυμα: η ελληνικότητα της Μακεδονίας; Να μην επιδιώξουμε λύση στο πρόβλημα  που είναι ανοιχτό από το 1992; Αν αυτό είναι το μήνυμα είναι λάθος, είναι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων». Μας λέει δηλαδή ότι η ελληνικότητας της Μακεδονίας είναι  «πρόβλημα  ανοιχτό» από το 1992. Δηλαδή από το 1992 η ελληνικότητα της Μακεδονίας είναι πρόβλημα; Αλλά ακριβώς το 1992  χαράχθηκε η «εθνική γραμμή» από το Συμβούλιο των τότε Αρχηγών υπό την Προεδρία του ΠτΔ Κων-νου Καραμανλή. Και η γραμμή αυτή ήταν σαφής, σαφέστατη: Στην ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων δεν θα περιέχεται ούτε ο όρος Μακεδονία ούτε κάποιο παράγωγο της. 
Λίγο αργότερα είπε: « … η εθνική γραμμή της χώρας είναι ξεκάθαρη από το 1992 και μετά αλλά και στο Βουκουρέστι…». Το τι συζητήθηκε στο Βουκουρέστι το γράψαμε κι όχι μόνο εμείς σ΄αυτή τη στήλη, πριν λίγες μέρες. Ο (τότε)  Πρόεδρος Μπους Jr είπε, στο επίσημο δείπνο των ηγετών του ΝΑΤΟ: Καλωσορίζω τα τρία νέα μέλη του ΝΑΤΟ την Αλβανία, την Κροατία και τη Μακεδονία και ο Κώστας Καραμανλής τον διέκοψε λέγοντας: Αυτό δεν θα γίνει, ως προς τα Σκόπια, επ΄ουδενί. Διότι δεν τηρεί τις προβλεπόμενες φιλικές σχέσεις , με τη γειτονική τους χώρα την χώρα μου. Τη θέση του υποστήριξαν  η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία. Και φυσικά τα Σκόπια δεν εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ. Παρά ξαναπροσπαθούν, με άλλη κυβέρνηση τώρα, το καλοκαίρι που καθώς φαίνεται ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να τους ανοίξει την πόρτα δίνοντας τους βέβαια αυτό που δεν τους έδωσε (παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ) ο Κώστας Καραμανλής.
Για ποιο λοιπόν Βουκουρέστι μιλάει; Ή μήπως δεν ξέρει τι ακριβώς έγινε εκεί; Όφειλε να ξέρει. Και το 1992 δεν διάβασε το κοινό ανακοινωθέν του Συμβουλίου Αρχηγών; Βεβαίως εδώ στην Ελλάδα 2008 (κι όχι στο Βουκουρέστι) έγινε συζήτηση μεταξύ των κομμάτων ενόψει της συνόδου του ΝΑΤΟ. Και για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Η τότε κυβέρνηση έκανε  και σχετική πρόταση στην κυβέρνηση των Σκοπίων. Όμως εκείνη απέρριψε την πρόταση. Απορριφθείσα πρόταση δεν μπορεί να ονομάζεται «εθνική γραμμή».
Πιθανώς ο κ. Τσίπρας να αναφέρεται  στο ΠΓΔΜ που δεχθήκαμε ώστε να ενταχθούν τα Σκόπια στον ΟΗΕ. Αλλά κι εμείς και οι Σκοπιανοί και ο ΟΗΕ δεχθήκαμε το FYROM ως προσωρινή ονομασία. Αλλιώς τι νόημα έχουν οι συζητήσεις. Αλλά ο κ. Τσίπρας πρόσθεσε και κάτι πιο βαρύ, πιο δραματικό. «Αν αυτό είναι το αίτημα( να μην δοθεί το όνομα Μακεδονία ή παράγωγα του σ.σ. αυτό ακριβώς ήταν και είναι ) αυτό  «είναι εκτός πλαισίου  πραγματικότητας  (…). Η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει δίλημμα να δώσει το όνομα (Μακεδονία) γιατί η Ελλάδα καλώς ή κακώς το έχει αποδειχθεί το όνομα». Πότε; Το 1992; Τότε με τα συλλαλητήρια ή τώρα.;
 

Συνεχίζεται 

 

Scroll to Top