Τετάρτη 24 Ιουλ 2019 1:30      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νέο Σύνταγμα Α΄. ΟΧΙ ΝΕΑ «ΜΠΑΛΩΜΑΤΑ»

Προχθές, στην Ολομέλεια της Βουλής  παρουσιάστηκαν από τους ηγέτες των δυο μεγαλυτέρων  κομμάτων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ο δυο προτάσεις για τα άρθρα του ισχύοντος Συντάγματος που πρέπει κατά την κρίση τους,  να αναθεωρηθούν. Η πρόταση της Ν.Δ περιλαμβάνει 57 άρθρα (τα μισά περίπου του Σ. που έχει 120 άρθρα). Η του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει μόνο 23. Από αυτά τα 13 τα προτείνει και η   Ν.Δ. Δηλαδή τα δύο κόμματα συμφωνούν σε 13 σημεία και διαφωνούν στα υπόλοιπα.

Διαφωνούν επίσης και στο εάν και κατά πόσο μπορεί  η επόμενη Βουλή (που θα είναι αναθεωρητική) να αλλάξει το περιεχόμενο των άρθρων που τελικά θα προτείνει με 151 (ή 180) ψήφους η παρούσα Βουλή.  Αν. δηλ. «περάσουν»  έστω οι 27 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ως προς το ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν, θα έχει η επόμενη με 180 (ή 151 αντίστοιχα) να «περάσει» το περιεχόμενο του καθενός από αυτά τα άρθρα . Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε (και μάλλον έχει δίκαιο) ότι το περιεχόμενο της αναθεώρησης θα το καθορίσει η επόμενη Βουλή όπως αυτή κρίνει κατά πλειοψηφία. Θα αναθεωρηθούν δηλαδή μόνο τα άρθρα που η σημερινή Βουλή θα υπερψηφίσει όμως το πνεύμα και η κατεύθυνση αυτής ακόμης  της αναθεώρησης  θα καθοριστούν από  την επομένη Βουλή, Η οποία για αυτό ακριβώς ονομάζεται και Αναθεωρητική Βουλή. Προφανώς ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η Ν.Δ θα έχει την πλειοψηφία σ΄ εκείνη τη Βουλή. Θα αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές.

Αντίθετα ο κ Τσίπρας υποστήριξε ακριβώς  το αντίθετο . Ότι δηλαδή η επομένη Βουλή είναι υποχρεωμένη να αναθεωρήσει όσα «περάσουν» από τη σημερινή Βουλή με το πνεύμα  και προς την κατεύθυνση που προβλέπονται στη πρόταση του κόμματος του. Προφανώς κι αυτός (ο κ. Τσίπρας)  δέχεται ότι η ΝΔ θα βγει πρώτο κόμμα στις επικείμενες εκλογές κι όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Γι΄ αυτό και θέλει να δεσμευτεί η νέα Βουλή – που δεν θα την ελέγχει ο κ. Τσίπρας – ότι θα ψηφίσει αυτά που θα έκανε ο ίδιος, αν ήταν πρώτο κόμμα. Μ΄άλλα λόγια ο σημερινός πρωθυπουργός, βλέποντας το επερχόμενο τέλος του, επιχειρεί να κάνει ότι  αυτός νομίζει ότι πρέπει να κάνει. Δηλ. καίτοι  ο «παντοδύναμος »  λαός  τον καταδίκασε με την ψήφο του, εκείνος - με ποιο δικαίωμα άραγε;- να κατευθύνει τη Βουλή!!!

Άλλη μια απόδειξη της αντιδημοκρατικής και αυταρχικής πολιτικής αντίληψης του. Αλλά υποστηρίζοντας απόψεις παράλογες κι αντιδημοκρατικές, αν επιμείνει, θα τινάξει στον αέρα, θα καταστήσει μετέωρη την αναθεώρηση που επιδιώκει. Μήπως αυτό ακριβώς επιδιώκει; Να γίνεται δηλ πολύς καυγάς για το τίποτα; Όμως αν τιναχθεί στον  αέρα, χάνεται πολύτιμος χρόνος για την Ελλάδα, που με τις σημερινές αποπνικτικές συνθήκες, έχει ανάγκη μεγάλη από ένα νέο Σύνταγμα και νέους θεσμούς. Και τούτο διότι αν παραμείνει με το ίδιο, το ισχύον θα πάει  χαμένη και η επομένη δεκαετία. Μήπως τελικά αυτό θέλει ο κ. Τσίπρας; Δεν αποκλείεται.

Σε ό,τι μας αφορά, είμαστε  πεπεισμένοι ότι πρέπει η χώρα να αποκτήσει νέο σύγχρονο Σύνταγμα. Και μάλιστα με την έγκριση του λαού. Είτε – το καλύτερο – να συμμετέχει ο λαός στη διαμόρφωση του (με λαϊκή Εθνοσυνέλευση δηλαδή) είτε να γίνει  μεν από τη Βουλή αλλά να ισχύσει αφού πρώτα εγκριθεί από το λαό με δημοψήφισμα.

Ένας από τους μεγαλύτερος σοφούς της Αρχαίας Ελλάδας, ο Πυθαγόρας έζησε τα 30 τελευταία χρόνια της ζωής του στον  Κρότωνα. Μια από τις  αποικίες της Ελλάδας στη Νότια Ιταλία. Ο Πυθαγόρας ήταν μέγας  αναμορφωτής, με όλη τη σημασία αυτού του όρου. Ο Κρότωνας ήταν, για την ακρίβεια, μια αχαϊκή αποικία που είχε- όταν πήγε εκεί ο Π.- αριστοκρατικό πολίτευμα. Ένα Συμβούλιο των Χιλίων, το οποίο συγκροτούσαν οι μεγάλες οικογένειες του Κρότωνα ασκούσε εκεί τη Νομοθετική εξουσία και επέβλεπε την Εκτελεστική. Υπήρχαν βέβαια και λαϊκές  συνελεύσεις, αλλά με περιορισμένα δικαιώματα.

Ο Πυθαγόρας δεν αποδεχόταν ούτε την ολιγαρχική καταπίεση του απλού λαού  ούτε, πολύ περισσότερο το χάος της δημαγωγίας. Δεν αγαπούσε μ΄άλλα λόγια πολιτεύματα όπως είναι σήμερα το δικό μας. Και προχώρησε στην αναμόρφωση του .

Αναμόρφωση που σιγά σιγά εφάρμοσαν και όλες σχεδόν οι πόλεις της Μεγάλης Ελλάδας. Σ΄ ολόκληρη δηλ. τη μεσημβρινή Ιταλία.

Συνεχίζεται...

Scroll to Top