Κυριακή 19 Μάιος 2019 11:50      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πώς μπορούμε να βγούμε από την κρίση Ε΄. ΟΛΑ ΘΑ ΚΡΙΘΟΥΝ ΣΤΙΣ (ΠΡΟΩΡΕΣ;) ΕΚΛΟΓΕΣ

Αυτή τη στιγμή, συνηγορούν στο ότι εκλογές θα γίνουν πιθανότατα τον ερχόμενο Φεβρουάριο ή το πολύ τον Μάρτιο. Με τη  επίκληση από τον πρωθυπουργό του άρθρου 41 παρ. 2 του Συντάγματος «..προκειμένου να αντιμετωπιστεί εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας». Ο πρωθυπουργός πιθανότατα θα επικαλεστεί το Σκοπιανό ως εθνικό θέμα εξαιρετικής σημασίας (ή ίσως και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις) και θα προτείνει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαλύσει τη σημερινή Βουλή «για ανανέωση της λαϊκής εντολής» (αρθ. 42,1) εντός 30 ημερών.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ενισχύεται τόσο από αντικειμενικά δεδομένα όσο και από τις κινήσεις του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης γενικότερα. Για παράδειγμα η αναγγελθείσα για την επόμενη βδομάδα  πραγματοποίηση εκδήλωσης  στο Παλαί ντε Σπορ της Θεσσαλονίκης – που θα είναι η πρώτη μεγάλη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ το 2018. Θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου το απόγευμα με ομιλητή τον Αλ. Τσίπρα. Μπορούν επίσης να επισημανθούν: οι προχθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού για στήριξη των κατοίκων των νησιών καθώς και η δημοσίευση της απόφασης για τα αναδρομικά που θα πληρωθούν μέχρι τις  27 Ιανουαρίου. Η ανακοίνωση  επίσης του μερίσματος . Τα παραδείγματα αυτά σαφώς και προοιωνίζονται εκλογές- εξπρές.

Σε έντονους ρυθμούς προετοιμάζονται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να μην πιαστούν στο ύπνο. Κάτι, που σαφώς επιδιώκουν οι κυβερνώντες. Θα πείτε: γιατί αυτή η αναφορά στις εκλογές, σε θέμα που αναφέρεται στην έξοδο από την κρίση; Διότι το θέμα της εξόδου από την κρίση συνδέεται άμεσα  με τα αποτελέσματα των εκλογών και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτά. Όπως λέγαμε και χθες η έξοδος από την κρίση είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, με πολλά «προαπαιτούμενα». Ας τα επαναλάβουμε  τα βασικότερα: 1. Τα κόμματά μας να ξεπεράσουν το εαυτό τους ώστε να μπορούν να συνεννοούνται και να συνεργάζονται τουλάχιστον για τα σοβαρά εθνικά μας θέματα. Όπως έκαναν τα κόμματα των άλλων τριών «Μνημονιακών» χωρών  (Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος). Συνεργαζόμενα κατάφεραν, αν και μπήκαν στα μνημόνια μετά από μας να βγουν απ΄αυτά πριν από εμάς. Τα κόμματα δηλαδή χρειάζονται ικανούς προέδρους – αρχηγούς. Κατά μείζονα λόγο τα μεγαλύτερα.

Αλλά τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή θα προκύψουν από τις εκλογές. Που σημαίνει θα συγκεντρώσουν τουλάχιστον το 3% των εγκύρων ψηφοδελτίων στις εκλογές. Όποτε και να γίνουν αυτές 2. Ο πρόεδρος του πρώτου σε ψήφους κόμματος και οι συνεργάτες του πρέπει να έχει συγκεκριμένο όραμα για τη χώρα και την έξοδο της από την κρίση. Εξυπακούεται ότι πρωτίστως πρέπει να διαθέτει τις απαιτούμενες για το μεγάλο αυτό έργο της εξόδου, ικανότητες. Αυξημένες λοιπόν ικανότητες και παράλληλα άξιους συνεργάτες. Αλλά και άριστα μελετημένο και κοστολογημένο πρόγραμμα δράσης ώστε να βγούμε, όσο πιο σύντομα γίνεται, από το σημερινό τέλμα.

Όπως διαμορφώθηκαν ήδη τα πράγματα οι επόμενες (κρίσιμες) εκλογές θα αναδείξουν τον νέο πρωθυπουργό, που πιθανότερο να είναι ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό δείχνουν οι δημοσκοπήσεις αλλά και προβλέπουν μεγάλες ξένες εφημερίδες. Για τον σημερινό πρωθυπουργό, μάλλον πρέπει να αποκλειστεί η επανεκλογή του. Κυβερνάει ήδη τρεισήμισι χρόνια και δεν απέδειξε ούτε τις ικανότητες που οι περιστάσεις απαιτούν ούτε κάποιο όραμα για τη χώρα ή το πρόγραμμα για την  έξοδο της από την κρίση διαθέτει. Αλλά και οι περισσότεροι συνεργάτες του αποδείχθηκαν ήδη κατώτεροι των περιστάσεων. Τους είδαμε «επί το έργον», τους μετρήσαμε και βρέθηκαν ελλιπείς. ( Μανή  θεκέλ, φάρες). Θα ήταν λοιπόν τουλάχιστον απερίσκεπτο το να περιμένουμε από τους ίδιους αυτούς ανθρώπους διαφορετικά – καλύτερα  προφανώς – πράγματα, Όταν μάλιστα τα ζητούμενα είναι ακόμη δυσκολότερα.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν χρημάτισε, ως τώρα πρωθυπουργός, ώστε να δείξει τις όποιες ικανότητες  διαθέτει. Ως υπουργός πάντως έδειξε σοβαρή συνέπεια, εργατικότητα και υπευθυνότητα. Οι απαιτήσεις της εξόδου από την κρίση ασφαλώς είναι περισσότερες, μεγαλύτερες και πιο σύνθετες. Δεν ξέρουμε συνεπώς αν καταφέρει αυτά που όλος ο λαός περιμένουμε. Οι πρόγονοι μας έλεγαν: « Αρχή άνδρα δείκνυσι». Οι Νεοέλληνες λέμε: « Η μέρα η  καλή φαίνεται από το πρωί». Μπορούμε τουλάχιστον να ελπίζουμε.

Συνεχίζεται..

 

Scroll to Top