Σάββατο 21 Απρ 2018 1:19      

Απόσυρση του νομοσχεδίου για την Πρωτοβάθμια Υγεία ζητά ο ΙΣΑ

Αντίθετος εμφανίζεται ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών με τις ρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Νόμου, για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας το οποίο δόθηκε χθες Μ. Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση, υποστηρίζοντας ότι «υποβαθμίζει δραματικά τη Δημόσια υγεία».

Το χαρακτηρίζει «πρόχειρο και επικίνδυνο νομοθέτημα που επιχειρεί να απαξιώσει με τον πρόσθετο αυτό τρόπο το ιατρικό σώμα, και κυρίως υποβαθμίζει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και εκθέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς» και ζητά την άμεση απόσυρσή του.

Ο ΙΣΑ υποστηρίζει ότι το νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας παραδίδεται σε μη γιατρούς ενώ αποκλείεται το εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας.  

Θεωρούμε απαράδεκτο και εξαιρετικά επικίνδυνο το γεγονός ότι επιτρέπεται σε φαρμακοποιούς να πραγματοποιούν ιατρικές πράξεις, ενώ δίνεται η δυνατότητα συνταγογράφησης ιατρικών εξετάσεων σε μαίες.

Την ώρα που στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου τηρείται ευλαβικά η απαγόρευση της χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή, στη χώρα μας θεσμοθετείται η τέλεση ακόμα και ιατρικών πράξεων από μη γιατρούς.

Είναι προφανές ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ξεχρεώνει γραμμάτια του κόμματος παραδίδοντας την υγεία του ελληνικού λαού», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Ο Σύλλογος τάσσεται και κατά του θεσμού του οικογενειακού γιατρού δεδομένου ότι θα πρόκειται για γενικούς γιατρούς που θα αναλάβουν αυτό τον ρόλο, θεωρώντας ότι αυτό θα οδηγήσει στον περαιτέρω αποκλεισμό των εξειδικευμένων γιατρών.

Τέλος, χαρακτηρίζει το νέο σύστημα ΠΦΥ ως συγκεντρωτικό και κρατικοδίαιτο, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση που είναι καταδικασμένο να καταρρεύσει όταν τελειώσουν τα κοινοτικά κονδύλια. 

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών Δημόσια υγεία Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top