Τρίτη 9 Μαρ 2021 12:30      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

'Απόβαση' 35.000 Βενεζουελάνων στην Κολομβία για φαγητό και φάρμακα

Δεκάδες χιλιάδες Βενεζουελάνοι πέρασαν το Σάββατο στη γειτονική Κολομβία για να αγοράσουν τρόφιμα και φάρμακα, εκμεταλλευόμενοι την απόφαση των αρχών να ανοίξουν για λίγες ώρες τα σύνορα, τα οποία ήταν κλειστά για περίπου ένα χρόνο.

Κάτι ανάλογο συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα, με δραματικές σκηνές να διαδραματίζονται σε σούπερ μάρκετ της Κολομβίας με "πρωταγωνιστές" ηλικιωμένους και μητέρες, καθώς η καθημερινή ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων στη Βενεζουέλα έχει επιδεινωθεί. Η οικονομία της χώρας είναι σε ελεύθερη πτώση από το 2014, μετά την καταβαράθρωση των τιμών του πετρελαίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας δήλωσε ότι τουλάχιστον 35.000 Βενεζουελάνοι μπήκαν στη χώρα το Σάββατο και η είσοδός τους πραγματοποιήθηκε "με μεθοδευμένο τρόπο και υπό συνθήκες ασφαλείας". Τα σύνορα άνοιξαν για περίπου 8 ώρες, κάτι που θα επαναληφθεί την Κυριακή.

Ο Κολομβιανός υπουργός Άμυνας, Λουίς Κάρλος Βιγιέγκας δήλωσε "έχουμε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια για να υπάρχει επάρκεια τροφίμων" ενώ ο κυβερνήτης της πολιτείας Τατσίρα επεσήμανε ότι ο Νίκολας Μαδούρο υποστήριξε το άνοιγμα των συνόρων, δίνοντας οδηγία οι πολίτες "να μην ενοχληθούν".

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορεί τους αντιπάλους του για τις ελλείψεις φαρμάκων, τροφίμων και άλλων βασικών ειδών, τονίζοντας ότι προσπαθούν να σπείρουν οικονομικό χάος και να τον εκδιώξουν από τη θέση του. Οι επικριτές του, από την άλλη πλευρά, κατηγορούν τη σοσιαλιστική κυβέρνησή του για οικονομική κακοδιαχείριση.

Ο Μαδούρο διέταξε τον Αύγουστο του 2015 το κλείσιμο των μήκους 2.219 χιλιομέτρων συνόρων, προκειμένου να πατάξει το λαθρεμπόριο αγαθών και βενζίνης από συμμορίες. Πριν το κλείσιμο, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι χρησιμοποιούσαν καθημερινά τα δύο κύρια σημεία διέλευσης, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας.

Αυτός ο αριθμός έχει συρρικνωθεί σε μόλις 3.000 την ημέρα, πολλοί εκ των οποίων είναι μαθητές και ασθενείς στους οποίους δίνεται ειδική άδεια, όπως δηλώνουν μη κερδοσκοπικά σωματεία της περιοχής.

Πηγή: Guardian

Βενεζουέλα Μαδούρο

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top