Παρασκευή 21 Φεβ 2020 10:34      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

«ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ: ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ, ΧΡΗΣΕΙΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ» - Ημερίδα από την Μητρόπολη και τον σύλλογο Αρχιτεκτόνων

ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΓΙΟΣ ΦΩΤΙΟΣ

Στο πλαίσιο του 3ου Φεστιβάλ Αρχιτεκτονικής, που διοργανώνει η Μητρόπολη και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων ΣΑΔΑΣ Ν. Πιερίας, με θέμα «Αρχιτεκτονική: κληρονομιά, χρήσεις, κοινωνία», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η ημερίδα με θέμα «Αρχιτεκτονική: κληρονομιά, χρήσεις, κοινωνία», στο πνευματικό κέντρο «Ο Άγιος Φώτιος». Η συγκεκριμένη μέρα ήταν επίσης και η Παγκόσμια Ημέρα Αρχιτεκτονικής που γιορτάζεται κάθε πρώτη Δευτέρα Οκτωβρίου.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος, ο βουλευτής Πιερίας της Ν.Δ Φώντας Μπαραλιάκος, η εκπρόσωπος της βουλεύτριας Ε. Σκούφα, ο αντιδήμαρχος Δόμησης και Τουρισμού Γ. Νταντάμης, η πρόεδρος του διεθνούς φορέα αρχιτεκτόνων του Union International of Architects Φανή Βαβύλη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Μηχανικών Τ. Τασιούλας εκπρόσωποι φορέων καθώς και φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Ο Μητροπολίτης

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος εξέφρασε την ικανοποίηση του που συμμετείχε στη κριτική επιτροπή και πρόσθεσε ότι θαύμασε την υπομονή και τον επαγγελματισμό των μελών της κριτικής επιτροπής, που αφιέρωσαν τόσο χρόνο για να αξιολογήσουν τις προτάσεις. «Έγινε μια πάρα πολύ σοβαρή δουλειά από τους αρχιτέκτονες και τους ευχαριστούμε πολύ» σημείωσε ο Μητροπολίτης, ο οποίος ευχαρίστησε επίσης τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που αυτές τις μέρες βρίσκονται με τους καθηγητές τους στην Πιερία και συγκεκριμένα του Τμήματος Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής που προχωρούν στην ψηφιοποίηση των μνημείων της Εκκλησίας.

Ο βουλευτής κ. Μπαραλιάκος

Στο χαιρετισμό του ο βουλευτής της Ν.Δ κ. Μπαραλιάκος, επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι ήλθε η ώρα το πνευματικό κέντρο να προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο. «Είναι πραγματικά ανάγκη να γίνει κάτι καινούργιο» ανέφερε και συνεχάρη τον σύλλογο Αρχιτεκτόνων. Επιπλέον όπως πρόσθεσε μέσα από τις δράσεις του Συλλόγου αναδεικνύεται η δουλειά τους, αλλά και η ιστορία πολλών κτιρίων και κτισμάτων τα οποία συναντούμε στην πόλη αλλά δεν γνωρίζουμε την ιστορία τους.

Ο αντιδήμαρχος κ. Νταντάμης

Από την πλευρά το ο κ. Νταντάμης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την εμπλοκή της εκκλησίας στο θέμα της αρχιτεκτονικής και επεσήμανε ότι τον χαροποίησε η πρωτοβουλία της εκκλησίας να αναδειχτεί το κτίριο με ένα αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. «Ο διαγωνισμός δίνει τη δυνατότητα της άμιλλας με στόχο την αριστεία» ανέφερε.

   Πριν ξεκινήσει η παρουσίαση των εισηγήσεων έγινε η απονομή των τριών πρώτων βραβείων και η παρουσίαση όλων των προτάσεων του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών για την ανακαίνιση του κτιρίου του Πνευματικού-Πολιτιστικού Κέντρου του «Αγίου Φωτίου»,  που ολοκληρώθηκε πριν μερικές εβδομάδες. Πρόκειται για τους κ. Αυγερινό Χρηστό, Καρακινάρη Γεώργιο, Συμεών Γρηγοριάδη και Κορδαλή Βασιλική νικητές του 1ου βραβείου, Σιαραβα Χαρίλαο και Iris Senel, νικητές του 2ου βραβείου και Παπαγεωργίου Γεώργιο, νικητή του 3ου βραβείου.

Η πρόεδρος του συλλόγου κα Μανιάτη

Η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων κα Βίκυ Μανιάτη σημείωσε ότι αποφασίστηκε η απονομή των τριών βραβείων που είχαν αρχικά οριστεί, παρότι συνολικά υπήρχαν πέντε κατατιθέμενες προτάσεις, με πολύ υψηλό όμως επίπεδο σχεδιασμού όπως διαπίστωσε και η κριτική επιτροπή κατά την αξιολόγηση. Της κριτικής επιτροπής προέδρευσε ο ίδιος ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης κ. Γεώργιος και αυτή απαρτίστηκε από τους διακριμένους Αρχιτέκτονες μηχανικούς Λιλιμπακη Μαρία, Μελανιτου Άννα και Δεσποτιδη Κωνσταντίνο μέσω κλήρωσης από τη λίστα του ΥΠΕΚΑ και τον διακεκριμένο Αρχιτέκτονα Μηχανικό με καταγωγή από την Κατερίνη, Νικόλαο Πλατσα εκ μέρους των προσωπικοτήτων.

Η πρόεδρος του Συλλόγου συνεχάρη εκ μέρους του Δ. Σ. τους νικητές των τριών βραβείων καθώς και όλους τους συμμετέχοντες σε αυτόν τον διαγωνισμό αλλά και σε κάθε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό. «Αφού λοιπόν έγινε το πρώτο μεγάλο βήμα του σχεδιασμού και έχουμε πλέον τις προτάσεις ας ελπίσουμε σύντομα το έργο της ανακαίνισης και αποκατάστασης του Άγιου Φωτίου να πάρει σάρκα και οστά και να παραδοθεί στην κοινωνία της Κατερίνης, ως ένα πνευματικό-πολιτιστικό κέντρο με τη διαχρονική του αξία των πολυποίκιλων λειτουργιών που στεγάζει και το σύγχρονο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και τη καινοτομία που επιτάσσει η δεκαετία του 2020 που σε λίγους μήνες ξεκινά» τόνισε η κα Μανιάτη.

Ο «Άγιος Φώτιος»

Όπως είπε στην ομιλία της η πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Πιερίας, το πνευματικό-πολιτιστικό κέντρο του Αγίου Φωτίου είναι ένα τριώροφο κτίριο συνολικού εμβαδού 870 τμ που αναπτύσσεται σε 3 επίπεδα. Αξίζει να σημειωθεί πως η θεατρική αίθουσα είναι η μοναδική αίθουσα με προδιαγραφές θεάτρου αυτή τη στιγμή στην Κατερίνη.

Στις αρχές της δεκαετίας του '60 ο τότε μητροπολίτης Βαρνάβας θέλησε να αναμορφώσει το θεσμό του κατηχητικού και προχώρησε σε καινοτόμες δράσεις. Ίδρυσε την "Εκκλησιαστική Στέγη Νεότητας Αρρένων", η οποία λειτούργησε στο κτίριο που αποκαλείται σήμερα Άγιος Φώτιος. Στο ισόγειο στεγάζονται τα γραφεία του πνευματικού κέντρου, η βιβλιοθήκη και ο εκκλησιαστικός ναός. Στο πρώτο όροφο βρίσκεται η Αίθουσα Θεάτρου η οποία διαθέτει εξώστη ενώ στον τελευταίο όροφο στεγάζεται μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, που αποτελείται από έναν ενιαίο χώρο. Στο κτίριο υπάρχουν επίσης δυο αίθουσες διδασκαλίας του κοινωνικού φροντιστηρίου. Η μελέτη ξεκίνησε το 1960 και η κατασκευή του ολοκληρώθηκε στα μέσα της δεκαετίας. Ήταν ένα καινοτόμο εγχείρημα για την εποχή που προσέφερε πολλαπλές ευκαιρίες μάθησης στους νέους και όχι μόνο της Κατερίνης! Και έτσι παραμένει μέχρι σήμερα.

Οι λειτουργίες και οι χρήσεις που στεγάζει σήμερα το πνευματικό κέντρο Άγιος Φώτιος είναι :Θεατρική ομάδα ενηλίκων, παιδική θεατρική ομάδα, χορωδία νέων, κοινωνικό φροντιστήριο, χορευτική ομάδα ενηλίκων, κατηχητικό σε διαφορετικά τμήματα , προβολές ταινιών, ομάδα ντοκιμαντέρ και μοντάζ και τμήμα αγιογραφίας.

 

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top