Τετάρτη 27 Μάιος 2020 7:19      

Αρχίζει η λειτουργία της Τοπικής Μονάδας Υγείας - Εγκαίνια την Παρασκευή

Την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου ξεκινά η λειτουργία της  Τοπικής Ομάδας Υγείας (Τ.ΟΜ.Υ.) Κατερίνης στο κτίριο του ΙΚΑ.  Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί  ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κ. Σταμάτης Βαρδάρος. Οι  ΤΟΜΥ είναι  Ομάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στελεχώνονται από μια ολιγομελή διεπιστημονική ομάδα υγείας. 

Τι θα κάνουν  οι Τ.Ο.Μ.Υ.

Βασική τους αποστολή θα είναι η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας  στον πληθυσμό ευθύνης τους. Αυτό που θα  κάνουν τα ΤΟΜΥ είναι : Διασφαλίζουν την προσβασιμότητα στις υπηρεσίες και τη συνέχεια της φροντίδας σύμφωνα με τις ανάγκες του εκάστοτε πληθυσμού. Παρέχουν ασφαλή, αποτελεσματική, ολιστική και ποιοτική ανθρωποκεντρική φροντίδα υγείας. Βασική τους μέριμνα είναι η παροχή υπηρεσιών πρόληψης και προαγωγής υγείας στον υγιή πληθυσμό, η ολοκληρωμένη φροντίδα ασθενών, με έμφαση στην αντιμετώπιση των χρόνιων νοσημάτων, καθώς και η παροχή υπηρεσιών που άπτονται της δημόσιας υγείας, όπως οι εμβολιασμοί, η κατ’ οίκον φροντίδα και άλλες.

Το προσωπικό 

Θα περιλαμβάνουν:  Τέσσερις (4) Γενικούς Γιατρούς ή Παθολόγους. Ένα (1) Παιδίατρο.  Δύο (2) Νοσηλευτές/-τριες .  Δύο (2) Επισκέπτες/-τριες Υγείας.  Ένα (1) Κοινωνικό/-ή Λειτουργό. Δύο (2) Διοικητικούς/-ές Υπαλλήλους

Οι ΤΟΜΥ είναι Τοπικές Μονάδες Υγείας οι οποίες θα βρίσκονται στους δήμους και οι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται για το πρόβλημα υγεία που αντιμετωπίζουν. Θα αφορούν σε προβλήματα υγείας τα οποία δεν χρήζουν νοσοκομειακής περίθαλψης. Η Κατερίνη αποκτά ένα τέτοιο κέντρο και μετά τα εγκαίνια αρχίζει η λειτουργία του. 
 
Δωρεάν υπηρεσίες 

Η Τ.ΟΜ.Υ. μεταξύ άλλων θα παρέχει δωρεάν τις υπηρεσίες της στους κατοίκους της περιοχής που θα εγγράψουν οι γενικοί ιατροί και ο παιδίατρος. Τόσο οι γενικοί ιατροί όσο και ο παιδίατρος θα είναι οικογενειακοί ιατροί των εγγεγραμμένων πολιτών, θα τους εξετάζουν δωρεάν, θα κρατούν ιατρικό φάκελο – ιστορικό, θα συνταγογραφούν, θα παραπέμπουν για εξετάσεις ή σε γιατρό ειδικότητας και θα υλοποιούν δράσεις στην κοινότητα (εμβολιασμούς κ.λπ).  Η Τ.ΟΜ.Υ στεγάζεται στο κτήριο επί της οδού Παναγιώτη Κανελλοπούλου 1 στο ισόγειο, με δυνατότητα πρόσβασης και για ΑμεΑ. 

Ο σχεδιασμός

Η συγκρότηση της Τ.ΟΜ.Υ. έγινε στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης πράξης που αφορά τη λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας για την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας .

Η ανάπτυξη των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αποτελεί τομή για το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας, καθώς αναβαθμίζει θεσμικά το ρόλο των οικογενειακών  ιατρών στο σύνολο του πληθυσμού, προβλέπει  τη συνεχή και ολιστική παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού με έμφαση στην πρόληψη της νόσου και την προαγωγή της υγείας και εξορθολογίζει τη λειτουργία των νοσοκομείων, στο βαθμό που τα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία αυτών θα αποσυμφορηθούν σημαντικά από περιστατικά που μπορούν και πρέπει να αντιμετωπίζονται απ’ τις δημόσιες μονάδες της ΠΦΥ. 

Τοπική Μονάδα Υγείας Εγκαίνια ΙΚΑ

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top