Πέμπτη 2 Απρ 2020 16:06      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αρχίζουν οι έλεγχοι σε ιδιοκτήτες ακινήτων AIRBNB

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτών του υπουργείου Οικονομικών μπαίνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που κάνουν βραχυχρόνιες μισθώσεις σε πλατφόρμες όπως η γνωστή Airbnb.

Όπως αποκάλυψε η αρμόδια υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου μιλώντας σε ραδιοφωνικό δίκτυο, έχει ξεκινήσει ήδη συνεργασία με τρεις ιντερνετικές πλατφόρμες που θα έχει σαν αποτέλεσμα να εντοπισθούν, όπως είπε, όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων και δεν το δηλώνουν.

«Πρέπει να ξέρουν οι ιδιοκτήτες ότι από τις διασταυρώσεις εμείς θα μπορέσουμε να τους βρούμε» δήλωσε χαρακτηριστικά η κα.Παπανάτσιου και πρόσθεσε: «Είμαστε με 3 μεγάλες ψηφιακές πλατφόρμες σε συνεργασία και μπορούμε να έχουμε τα στοιχεία. Μπορούμε πλέον να τα εντοπίσουμε όλα αυτά και θα πρέπει να το ξέρουν και όσοι δεν τα δηλώνουν».

Υπενθυμίζεται ότι σε λίγες ημέρες (26 Ιουλίου) λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων όπου πρέπει να δηλωθούν και τα εισοδήματα AirBnB που αποκτήθηκαν πέρυσι.

Επίσης το προηγούμενο διάστημα εντοπίστηκαν δεκάδες ιδιοκτήτες που δεν δήλωναν το εισόδημα από βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Ελεγκτές της ΑΑΔΕ επιφορτίστηκαν με τους ελέγχους στο πλαίσιο πιλοτικής δράσης και αναζήτησαν προσφερόμενες για ενοικίαση κατοικίες στην ιντερνετική πλατφόρμα της Airbnb.

Οι περιοχές που επικεντρώθηκαν οι έλεγχοι ήταν κατά κύριο λόγο στην Αθήνα σε κεντρικά σημεία που η βραχυχρόνια ενοικίαση είναι πολύ δημοφιλής καθώς και σε πολυτελείς κατοικίες σε τουριστικές περιοχές και νησιά.

Στο μεταξύ, μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ανοίξει η πλατφόρμα «Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής», όπου θα πρέπει να δηλώνονται τα ακίνητα που μισθώνονται μέσα από ψηφιακές πλατφόρμες με πιο γνωστή την Airbnb. Δεν διευκρινίζεται ωστόσο αν τα συγκεντρωτικά στοιχεία θα αφορούν μόνο το 2018 ή και το 2017.

Υπουργείο Οικονομικών Ακίνητα Έλεγχοι AIRBNB

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top