Δευτέρα 30 Νοε 2020 15:28      

Ασημένιο μετάλλιο σε φόρους, κρατήσεις και εισφορές μισθών

Πληρώνουμε φόρους και εισφορές Σκανδιναβίας, αλλά οι παροχές που μας προσφέρονται είναι τριτοκοσμικές. Ενας καλά αμειβόμενος εργαζόμενος στην Ελλάδα πληρώνει πλέον περισσότερα σε ασφαλιστικές εισφορές, φόρους και ειδικές εισφορές απ' όσα ένας εργαζόμενος σε Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, σκανδιναβικές χώρες, Ολλανδία και κάθε άλλο ευρωπαϊκό κράτος, με εξαίρεση το Βέλγιο.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΣΕΒ και προέρχονται από τη βάση δεδομένων του ΟΟΣΑ (Taxing Wages 2016) είναι αποκαλυπτικά, καθώς επιβεβαιώνουν την «ποινικοποίηση» της αμειβόμενης εργασίας, που έχει καταστήσει την Ελλάδα πρωταθλήτρια κρατήσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Το κράτος στην Ελλάδα παίρνει το 57% του εισοδήματος ενός εργαζόμενου, έναντι 52% στη Γερμανία, 43% στην Ισπανία, 38% στην Ολλανδία, και μόλις 27% στην Κύπρο! Και αρκεί φυσικά να σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για χώρες με πολύ μεγαλύτερα οικονομικά μεγέθη από τη δική μας, και άλλο επίπεδο ανταποδοτικών παροχών.

Στη συγκριτική του μελέτη ο ΣΕΒ έλαβε υπόψη τα πλέον επικαιροποιημένα στοιχεία, όπως προκύπτουν από τη μισθολογική εκκαθάριση λογιστηρίων μεγάλων εταιρειών, μετά και τις πρόσφατες αλλαγές στο Ασφαλιστικό (Ιανουάριος 2017).

Σήμερα στην Ελλάδα για να καταλήξουν στην τσέπη ενός εργαζομένου καθαρά 40.367 ευρώ, μετά την αφαίρεση των φόρων, των εισφορών και των εργοδοτικών εισφορών, αυτός θα πρέπει να κοστίσει στον εργοδότη του συνολικά 93.795 ευρώ. Εξ αυτών ο εργαζόμενος θα πληρώσει εισφορές ύψους 12.000 ευρώ και φόρο 22.632,8 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 18.795 ευρώ είναι οι φόροι και οι εισφορές του εργοδότη.

 

ΣΕΒ ΟΟΣΑ Ασφαλιστικό Ασημένιο μετάλλιο εισφορές μισθών κρατήσεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top