Τρίτη 25 Φεβ 2020 4:15      

Ατοπική δερματίτιδα/Έκζεμα: τί είναι και πώς αντιμετωπίζεται.

Ο όρος ατοπία καθιερώθηκε το 1925 από τον Coca και σημαίνει ‚‚εκτός τόπου’’, ενώ αναφέρεται στην εξής τριάδα παθήσεων: ατοπικό έκζεμα, αλλεργικό άσθμα και αλλεργική ρινίτιδα. Ο όρος έκζεμα είναι  γνωστός από την εποχή του Ιπποκράτη και ετυμολογικά προέρχεται από τις λέξεις εκ και ζέω (βράζω). Η ατοπική δερματίτιδα είναι χρόνια νόσος που εξελίσσεται με υποτροπές και υφέσεις, εκδηλώνεται με έντονο κνησμό και ξηρότητα του δέρματος και εμφανίζεται σε άτομα γενετικά προδιατεθειμένα, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως τροφικά και αεροαλλεργιογόνα (γύρη κ.λ.π.), επαφή με ερεθιστικές ουσίες και ο συγκινησιακός παράγοντας (stress). Ένα παιδί βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης ατοπικής δερματίτιδας, αν πάσχει οποιοσδήποτε από τους δύο γονείς. Ποσοστό μεγαλύτερο από το 25% των απογόνων των ατοπικών μητέρων αναπτύσσει ατοπική δερματίτιδα τους πρώτους 3 μήνες ζωής. Εάν ένας εκ των δύο γονιών είναι ατοπικός, περισσότερα από τα μισά παιδιά του θα αναπτύξουν συμπτώματα αλλεργίας μέχρι την ηλικία των δύο ετών. Το ποσοστό αυξάνεται στο 79%, αν και οι δύο γονείς είναι ατοπικοί.

Το ατοπικό δέρμα αδυνατεί να συγκρατήσει τα φυσιολογικά επίπεδα της υγρασίας του και δεν παράγει αρκετά λιπίδια, που να το προστατεύουν απέναντι στις εξωτερικές επιθέσεις, έχουμε δηλαδή διαταραχή του επιδερμιδικού φραγμού.

Ανάλογα με την ηλικία εκδήλωσης διακρίνεται σε βρεφικό έκζεμα (ηλικία εκδήλωσης μεταξύ 2 μηνών και 2 ετών), ατοπική δερματίτιδα της παιδικής ηλικίας (ηλικία εκδήλωσης μεταξύ 2 έως 10 ετών) και ατοπική δερματίτιδα εφήβων και ενηλίκων.

Χαρακτηριστικό γνώρισμα είναι ο έντονος κνησμός που πολλές φορές προηγείται των δερματικών βλαβών. Κλινικά παρατηρούνται ερυθηματώδεις, λεπιδώδεις, βλατιδώδεις, εξιδρωματικές ή λειχηνοποιημένες βλάβες. Κατά κανόνα προσβάλλονται οι καμπτικές επιφάνειες, όμως είναι δυνατόν η νόσος να επεκταθεί σε όλη την επιφάνεια του σώματος.

Η θεραπεία συνίσταται στην αποφυγή των εκλυτικών παραγόντων, την τοπική εφαρμογή μαλακτικών και ενυδατικών σκευασμάτων και τοπικών ανοσοτροποποιητικών φαρμάκων (αναστολείς Καλσινευρίνης), φωτοθεραπεία, αντιισταμινικά επί κνησμού, ενώ σε περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην τοπική αγωγή και τα αντιισταμινικά, ενδείκνυται η συστηματική χορήγηση φαρμάκων όπως η κυκλοσπορίνη και η μεθοτρεξάτη.

Εικόνα 1) Βρεφικό ατοπικό έκζεμα με εντόπιση στο πρόσωπο.

Εικόνα 2) Ατοπική δερματίτιδα της παιδικής ηλικίας με επίταση των καμπτικών επιφανειών.

Εικόνα 3) Ατοπική δερματίτιδα με γενικευμένη προσβολή του δέρματος σε ενήλικα.

Η Δέσποινα Παπαθεμελή είναι Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος και διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο στην Κατερίνη, ενώ παράλληλα είναι υποψήφια διδάκτωρ και επιστημονική συνεργάτης της Β’ Πανεπιστημιακής Κλινικής Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων Α.Π.Θ. του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικεύθηκε στις Πανεπιστημιακές Δερματολογικές Κλινικές του Έρλανγκεν και Μαγδεμβούργου Γερμανίας.

Διεύθυνση ιατρείου: Βάρναλη 3, 60133 Κατερίνη

Τηλ.: 2351304357

email: info@papathemeli.gr

www.papathemeli.gr

 

 

Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος Δέσποινας Παπαθεμελή Θεραπεία Έκζεμα Ατοπική δερματίτιδα

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top