Πέμπτη 3 Δεκ 2020 21:15      

Αυτοδιοικητικές Εκλογές 2019: Συμμετείχαν 211 συνδυασμοί , 1254 οι έδρες, υψηλά τα ποσοστά αποχής

ΣΤΟΥΣ 38 ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ 

Από τους 211 συνδυασμούς μόνο 5 δεν κατάφεραν να καταλάβουν έδρα σε Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ από τους 206 που συμμετέχουν στα 38 Δημοτικά Συμβούλια, οι 45 διαθέτουν μόνον μία (1) έδρα ο καθένας

Περισσότεροι από 211 συνδυασμοί συμμετείχαν στις δημοτικές εκλογές στους 38 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, από τους οποίους μόνο οι 5 δεν κατόρθωσαν να καταλάβουν έδρα σε Δημοτικό Συμβούλιο. Αντίστοιχα, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2014, συμμετείχαν 177 συνδυασμοί και από αυτούς 11 δεν είχαν πετύχει να καταλάβουν έδρα.

Τα στοιχεία 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας , από τους 206 συνδυασμούς, που συμμετέχουν στα 38 Δημοτικά Συμβούλια, οι 45 διαθέτουν μόνον μία  έδρα ο καθένας στο οικείο Δημοτικό Συμβούλιο.
Από τους 45 συνδυασμούς με μονοεδρική εκπροσώπηση, οι 21 έχουν καταλάβει την μοναδική του έδρα ο καθένας, μόνον με το υπόλοιπο των ψήφων του, χωρίς να συγκεντρώνουν το αντίστοιχο, για τον Δήμο τους, εκλογικό μέτρο, - το εκλογικό σύστημα του «Κλεισθένη» αποδίδει έδρα, βάσει υπολοίπων, σε όλους τους συνδυασμούς, είτε καλύπτουν το εκλογικό μέτρο είτε όχι.

1254 έδρες στα Δημοτικά Συμβούλια

Από τις 1.254 έδρες των 38  Δημοτικών Συμβούλων, οι 1.152 καλύπτονται με το εκλογικό μέτρο, και οι 102 καταλαμβάνονται με τα υπόλοιπα των συνδυασμών.
Κατά την κατανομή των 1.254 εδρών μεταξύ των συνδυασμών στις επί μέρους Δημοτικές Ενότητες (Εκλογικές Περιφέρειες), οι συνδυασμοί καταλαμβάνουν, ο καθένας με το δικό του εκλογικό μέτρο, 920έδρες, ενώ 293 έδρες αποδίδονται σ’ αυτούς βάσει των υπολοίπων τους σε κάθε Δημοτική Ενότητα.

Η εικόνα στους 38 δήμους 
 
Σύμφωνα με την  εικόνα στους 38 Δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας όπως διαμορφώθηκε , στους 12 Δήμους  εξελέγη Δήμαρχος από τον πρώτο γύρο  στις 26 Μαΐου και ο συνδυασμός του διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο οικείο Δημοτικό Συμβούλιο. Το 2014 είχαν εκλεγεί 10 Δήμαρχοι από τον πρώτο γύρο. Στους 26 διενεργήθηκε επαναληπτική εκλογή  στις 2 Ιουνίου, κατά την οποία:  σε 17 Δήμους εξελέγη Δήμαρχος ο επικεφαλής του συνδυασμού που κατέλαβε την πρώτη θέση κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών, και σε εννέα  Δήμους εξελέγη Δήμαρχος ο επικεφαλής του συνδυασμού που κατέλαβε την δεύτερη θέση κατά τον πρώτο γύρο των εκλογών.

 Η συμμετοχή των ψηφοφόρων 

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων κατά τον πρώτο γύρο κυμάνθηκε σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα από αυτά του πρώτου γύρου του 2014,  ενώ κατά τον δεύτερο γύρο σημείωσε σημαντική μείωση, τόσο σε σχέση με την συμμετοχή του πρώτου γύρου του 2019, όσο και σε σχέση με τον αντίστοιχο δεύτερο γύρο του 2014.

 Η μειωμένη προσέλευση των ψηφοφόρων κατά τον δεύτερο γύρο πιθανότατα οφείλεται: στο γεγονός ότι  ο β΄ γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών  στην Κεντρική Μακεδονία περιορίστηκε μόνον στις δημοτικές εκλογές και  στο γεγονός ότι στον β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών, με το εκλογικό σύστημα που καθιερώνει ο «Κλεισθένης» κρίνεται μόνον το δημαρχιακό αξίωμα, ενώ οι έδρες των δημοτικών συμβούλων έχουν ήδη απονεμηθεί από την πρώτη Κυριακή.

Εκλογές 2019

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top