Τετάρτη 17 Οκτ 2018 5:51      

Αύξηση σοκ από το 13% στο 22% για χιλιάδες αγρότες

Νέες οδηγίες για τη φορολόγηση του εισοδήματος που αποκτάται από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα και οι οποίες επιβεβαιώνουν τις επιβαρύνσεις που επέρχονται σε χιλιάδες αγρότες του ν. Λάρισας με το νόμο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο έδωσε χθες η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προκειμένου να αποσαφηνίσει τι ισχύει από την 1η Ιανουαρίου.

Ουσιαστικά με την εγκύκλιο του γγ Γ. Πιτσιλή αποσαφηνίζεται πως η βασική επιδότηση, καθώς και οι πράσινες και συνδεδεμένες επιδοτήσεις που λαμβάνουν όσοι ασκούν ατομική αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα, υπολογίζονται στον προσδιορισμό του κέρδους τους μόνον όταν υπερβαίνουν τις 12.000 ευρώ. Ωστόσο αν και δεν επέρχεται καμία μεταβολή στη φορολογική αντιμετώπιση των αγροτικών αποζημιώσεων, οι οποίες στο σύνολό τους, εξακολουθούν να μην περιλαμβάνονται στον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα, από την 1η Ιανουαρίου 2016 και εξής για τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση δεν θα ισχύσει ο συντελεστής 13% αλλά 22%.

Δηλαδή ο φορολογικός συντελεστής θα είναι αυξημένος κατά 70% ενώ όπως είναι ευνόητο στην τσιμπίδα θα πιαστούν και άτομα τα οποία μέχρι σήμερα θεωρούνταν κατά κύριο επάγγελμα αγρότες!

Υπολογίζεται ότι οι φορολογούμενοι με αγροτικά εισοδήματα που θα υπαχθούν σ’ αυτό το νέο επαχθές καθεστώς φορολόγησης υπερβαίνουν τους 350.000, δεδομένου ότι με τις νέες αυστηρές προϋποθέσεις χαρακτηρισμού του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, οι φορολογούμενοι που θα διατηρήσουν τον χαρακτηρισμό αυτό εκτιμάται ότι θα περιοριστούν στους 175.000, την ώρα που όλοι όσοι δηλώνουν στην Εφορία αγροτικά εισοδήματα υπερβαίνουν τους 530.000.

Με τιε νέες διατάξεις τα κέρδη από αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογούνται αυτοτελώς, χωρίς δηλαδή τα εισοδήματα αυτά να αθροίζονται με τυχόν εισοδήματα από επιχειρηματική δραστηριότητα και από μισθούς και συντάξεις. Σε περίπτωση που το εισόδημα προκύπτει μόνο από ατομική αγροτική επιχείρηση τότε ο φόρος μειώνεται κατά το ποσό των 1.900 ευρώ για το φορολογούμενο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα, όταν το φορολογητέο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και συντάξεις δεν υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Η μείωση του φόρου ανέρχεται σε 1.950 ευρώ για το φορολογούμενο με ένα εξαρτώμενο τέκνο, σε 2.000 ευρώ για δύο εξαρτώμενα τέκνα και σε 2.100 ευρώ για τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω. Εάν το ποσό του φόρου είναι μικρότερο των ποσών αυτών, η μείωση του φόρου περιορίζεται στο ποσό του αναλογούντος φόρου.

Η ανωτέρω μείωση του φόρου για τους ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα εφαρμόζεται μόνο για τους κατ' επάγγελμα αγρότες, εφόσον τουλάχιστον το 50% του εισοδήματός τους προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα. Στην περίπτωση που αποκτάται εισόδημα από μισθούς και συντάξεις μαζί με εισόδημα ατομικής αγροτικής επιχείρησης, οι ανωτέρω μειώσεις του φόρου υπολογίζονται μία φορά για το σύνολο των εισοδημάτων.

Πηγή: www.eleftheria.gr

Αγροτικά Αγρότες Αύξηση ΦΠΑ Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ΓΓΔΕ

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top