Παρασκευή 22 Μαρ 2019 14:04      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Bloomberg: Κίνδυνος ενίσχυσης ακραίων πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα λόγω Novartis

«Οικονομική κρίση, αίσθημα εθνικής ταπείνωσης στο πλαίσιο της διάσωσής της, έλλειψη πίστης στους κρατικούς θεσμούς, μεταναστευτικές ροές και αίσθημα ανασφάλειας» ήδη υπάρχουν, υπογραμμίζει το διεθνές πρακτορείο και προσθέτει:

«Καθώς πλησιάζει στην έξοδο του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο του 2018 και καθώς οι εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για το 2019 πλησιάσουν, το πολιτικό παιχνίδι είναι πιθανό να μετατραπεί σε δυσάρεστο.»

Eurasia Group: Το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε κατάσταση πολέμου

Την ίδια ώρα ο  Mujtaba Rahman, διευθύνων σύμβουλος της Eurasia Group στο Λονδίνο δηλώνει ότι «το ελληνικό πολιτικό σύστημα βρίσκεται πλέον σε πλήρη κατάσταση πολέμου». Ενώ προβλέπει ότι ο αντίκτυπος στην έξοδο από το πρόγραμμα πιθανόν θα είναι αμελητέος «σωστά τροφοδοτεί τις ανησυχίες για την πολιτική σταθερότητα, ειδικά μεσοπρόθεσμα, αν οι εκλογές του επόμενου έτους δεν έχουν ξεκάθαρο αποτέλεσμα.

Η συζήτηση στη Βουλή

Το Bloomberg  στο εκτενές δημοσίευμά του αναφέρεται στη σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία και στις λεπτόμερειες της υπόθεσης που έχουν γίνει γνωστές. Συγκεκριμένα τονίζει: «Οι Ελληνες βουλευτές ξεκινάνε συζήτηση την Τετάρτη σχετικά με τον υποτιθέμενο ρόλο των πρώην ανώτερων κυβερνητικών αξιωματούχων σε μια υπόθεση δωροδοκίας της Novartis AG, η οποία αποτελεί μέρος ενός σκανδάλου με υπερτίμηση φαρμάκων που εκτιμάται ότι έχει κοστίσει τη χώρα περίπου 23 δισ. Ευρώ (28,7 δισ. Δολάρια).

Η υπόθεση εμπλέκει δέκα πολιτικούς, μεταξύ των οποίων ο πρώην υπουργός Οικονομικών και ο σημερινός κυβερνήτης της Τράπεζας της Ελλάδος και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιάννης Στουρνάρας. Ολοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες.

Η υπόθεση Novartis στην Ελλάδα αποτελεί μέρος ενός παγκόσμιου σκανδάλου φαρμακευτικής βιομηχανίας και διερευνά το ρόλο της ελβετικής εταιρείας σε φερόμενες φουσκωμένες τιμές φαρμάκων και εμβολίων.

Απογοήτευση και ενίσχυση των άκρων

Η έρευνα για τη δωροδοκία, η οποία έχει επίσης στραφεί σε δύο πρώην πρωθυπουργούς και έναν Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ταράζει το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα καθώς η χώρα προετοιμάζεται για την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης. Η υπόθεση απειλεί να εμβαθύνει την απογοήτευση του κοινού με τα καθιερωμένα πολιτικά κόμματα και να ενισχύσει τις ομάδες των άκρων, ανέφεραν οι παρατηρητές.

Ο Στουρνάρας, οι δύο πρώην πρωθυπουργοί - Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος - και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος αρνήθηκαν τους ισχυρισμούς, λέγοντας ότι είναι πολιτικά παρακινημένοι.

Η υπόθεση θα δώσει ώθηση περισσότερο στις ακροδεξιές κινήσεις παρά στον Τσίπρα

Παρόλα αυτά, το σκάνδαλο είναι λιγότερο πιθανό να βοηθήσει το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και περισσότερο τα ακροδεξιά και λαϊκίστικα κινήματα, δήλωσε ο Αριστείδης Χατζής, καθηγητής Νομικής και Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι υπεύθυνοι είναι απίθανο να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, επειδή η υπόθεση είναι παλιά και πέρα ​​από το νομικό καθεστώς παραγραφής, είπε. «Δεν πρόκειται τόσο για τα χρήματα που έλαβαν οι πολιτικοί ως δωροδοκία, αλλά περισσότερο για το γεγονός ότι οι ενέργειές τους είχαν ως αποτέλεσμα να διογκωθούν τα χρέη της χώρας», δήλωσε.

Η ελληνική έρευνα της Novartis υποβλήθηκε στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας. Οι βουλευτές θα ψηφίσουν αυτή την εβδομάδα για το αν θα δημιουργήσουν μια εξεταστική επιτροπή για το θέμα ή θα την αφήσουν στους εισαγγελείς.

Τα χρόνια της λιτότητας και η δημόσια απογοήτευση

Ο Σαμαράς υπέβαλε αγωγή εναντίον του Τσίπρα και των δικαστικών αρχών της Ελλάδας στις 15 Φεβρουαρίου, διότι όπως υποστηρίζει πρόκειται για κακή διαχείρηση της υπόθεσης και ψευδείς κατηγορίες. Ο Τσίπρας δήλωσε στους υπουργούς της κοινοβουλευτικής του ομάδας στις 12 Φεβρουαρίου ότι η κυβέρνησή του σχεδιάζει να διεκδικήσει όλες τις ζημίες εναντίον της Novartis για λογαριασμό του ελληνικού κράτους.

Είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο πολιτικός αντίκτυπος της υπόθεσης, δήλωσε ο Νίκος Μαραντζίδης, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, προσθέτοντας ότι θα ενισχύσει τη δημόσια απογοήτευση με το πολιτικό σύστημα της χώρας, με αποτέλεσμα την άνοδο της ακροδεξιάς και λαϊκιστικά κόμματα.

Τα χρόνια λιτότητας έχουν αφήσει πολλούς Έλληνες να αισθάνονται φτωχότεροι. Και ενώ λίγοι αναμένουν να επιστρέψουν στις ευκολότερες ημέρες πριν την κρίση της χώρας το 2010, πολλοί λένε ότι αυτό που έγινε κανονικό για αυτούς δεν μπορεί να διαρκέσει αφού η οικονομία μειωθεί κατά 20%. Ένας στους πέντε ανθρώπους δεν μπορεί να βρει δουλειά, οι περισσότεροι για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Bloomberg Ακραίες Πολιτικές Δυνάμεις Ελλάδα Novartis

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top