Τετάρτη 25 Νοε 2020 6:29      

ΔΕΗ: Ο μεγάλος ασθενής..

Το μελλοντικό πλαίσιο ενεργειακής πολιτικής της Ευρωπαϊκή Ένωσης για την περίοδο μετά το 2030 που βρίσκεται υπό συζήτηση φιλοδοξεί να στηρίζεται κυρίως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, υδροηλεκτρική ενέργεια, ενέργεια από τους ωκεανούς, γεωθερμική ενέργεια, βιομάζα και βιοκαύσιμα) που αποτελούν εναλλακτικές λύσεις αντί των ορυκτών καυσίμων και συμβάλλουν στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού και στη μείωση της εξάρτησης από αναξιόπιστες και ασταθείς αγορές ορυκτών καυσίμων, ειδικότερα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η νομοθεσία της ΕΕ για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει εξελιχθεί σημαντικά κατά τα τελευταία έτη. Σύμφωνα με αυτή την πολιτική η ΔΕΗ που βασίζει τη λειτουργία της κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στον άνθρακα βρίσκεται εκτός πλαισίου και υπό διωγμόν, αν αναλογιστεί κανείς την επιβάρυνση των τιμολογίων των καταναλωτών στην Ελλάδα για τους ρύπους.

Είναι ένα θέμα που δεν προέκυψε σήμερα, κληρονομήθηκε, για να μην πάμε πολύ μακριά, από την κυβέρνηση της ΝΔ σε αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, για να φτάσει σήμερα και πάλι «ως καυτή πατάτα» στα χέρια της σημερινής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Και αν δεν αποτελεί το πρώτο θέμα, σίγουρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κυβερνητικής ατζέντας με προβλήματα που πρέπει άμεσα να λυθούν. Γιατί αν η ΔΕΗ καταρρεύσει όπως χθες διεμήνυσε ο υπουργός κ. Χατζηδάκης και επειδή είναι συστημική επιχείρηση, όπως οι τράπεζες, κινδυνεύει η χώρα.

Σε ποια κατάσταση βρίσκεται σήμερα; Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εταιρία αγγίζει τα 2,7 δισ.€., πάνω από 510.000 πληρώνουν το ρεύμα μέσω διακανονισμού, πολλοί όμως εξ αυτών αδυνατούν στην πορεία να ανταποκριθούν στη ρύθμιση. Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ εντοπίζουν 800 ρευματοκλοπές τον μήνα. Το ρεύμα που πούλησε το πρώτο εξάμηνο η ΔΕΗ ήταν 300 εκατ. ευρώ λιγότερο από πέρυσι λόγω του ανταγωνισμού.

Τα μισά λεφτά που πρέπει να εισπράξει η ΔΕΗ, τα χρωστάνε 60.000 άνθρωποι, που είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Το σχέδιο που προτείνει η σημερινή κυβέρνηση της πώλησης μέρους της ΔΕΗ είναι παλιό, απλά δεν υλοποιήθηκε, και προέβλεπε την πώληση του 30% της επιχείρησης με ένα μείγμα μονάδων και πελατών που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα απέφερε στη ΔΕΗ σύνολο εσόδων 4 – 5 δισ. ευρώ. Το σκεπτικό ήταν να πωληθεί ένα κομμάτι της ΔΕΗ τέτοιας αξίας ώστε να προσέλθουν μεγάλοι παίκτες στον τομέα της ενέργειας, να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να απελευθερωθεί η αγορά ρεύματος προς όφελος των καταναλωτών, όπως έγινε με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας. Σήμερα στο και πέντε η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει το επόμενο βήμα με μια σειρά μέτρων τα οποία περιλαμβάνουν:

Την κατάργηση των δημοπρασιών λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής (ΝΟΜΕ) που κόστισαν στη ΔΕΗ όπως είπε ο υπουργός 600 εκατομμύρια ευρώ καθώς η επιχείρηση υποχρεώθηκε να πουλάει ενέργεια κάτω του κόστους προς όφελος των ανταγωνιστών της.

Διαπραγμάτευση με στόχο την αύξηση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ αντί του στόχου για μείωσή του στο 50% ως το τέλος του χρόνου. Ο υπουργός χαρακτήρισε παγκόσμια πρωτοτυπία να επιδιώκει μια επιχείρηση την μείωση των πελατών της.

Απόδοση στην επιχείρησή του οφειλόμενων ποσών για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας παρελθόντων ετών.

Καταβολή των πόρων για τα Αποδεικτικά Διαθεσιμότητας Ισχύος των μονάδων ύστερα από συνεννόηση με τις Ευρωπαϊκές αρχές.

Στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας όπου το μερίδιο αγοράς που κατέχει σήμερα η ΔΕΗ είναι 2,9%, ποσοστό που ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε ως ντροπή.

Η ιδιωτικοποίηση των δικτύων της ΔΕΗ βρίσκει αντίθετους τους συνδικαλιστές της επιχείρησης που αν και σήμερα βρίσκονται σε άλλο πλαίσιο παρόλα αυτά εκφράζουν τις αντιρρήσεις τους.

Με ανακοίνωσή της η Ένωση Διοικητικού και Οικονομικού προσωπικού ΕΔΟΠ/ΔΕΗ αναφέρει τα εξής:  Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης, είναι σε θετική κατεύθυνση για την μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, κατάργηση των Δημοπρασιών Ηλεκτρικής Ενέργειας ΝΟΜΕ, καταβολή των ΥΚΩ του έτους 2011, χορήγηση των ΑΔΙ για τις λιγνιτικές μονάδες και κατάργηση του στόχου για μείωση στο 50% του πελατολογίου της ΔΕΗ μέχρι τέλος του χρόνου. Κρίνουμε ότι πρέπει να γίνει περισσότερη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ ενδεχομένως και άλλων χρεώσεων ρεύματος προκειμένου να έχουν μείωση στο λογαριασμό ρεύματος οι καταναλωτές. 

Είμαστε σίγουροι ότι αν γίνουν όλα αυτά και σταματήσει η ΔΕΗ, αφενός μεν να δίνει ρεύμα κάτω του κόστους στις βιομηχανίες, αφετέρου δε να πάψει πλέον, να λειτουργεί ως τελευταίο καταφύγιο, χωρίς να αποπληρώνεται, τότε θα τα καταφέρει και δεν θα χρειαστεί να πουλήσει τα δίκτυά της, αλλά και κανένα άλλο περιουσιακό στοιχείο.

Από μέρους της ΓΕΝΟΠ ο πρόεδρος Γ. Αδαμίδης επισημαίνει:
Διάσωση της ΔΕΗ δε μπορεί να σημαίνει ξεπούλημα των ασημικών της, εξηγώντας ότι ο κόσμος δεν έχει τίποτα να κερδίσει από την επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση, αντίθετα μέσω αυτής θα αυξηθούν τα τιμολόγια.

Επεσήμανε ακόμη ότι η ΓΕΝΟΠ διαφωνεί κάθετα με την ιδιωτικοποίηση των δικτύων, «αυτό αποκαλούμε ξεπούλημα των ασημικών». «Τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και ο ΔΕΔΔΗΕ είναι δύο εταιρείες που ασκούν μονοπωλιακή δραστηριότητα και είναι κερδοφόρες βρέξει χιονίσει. Ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί επενδύσεις με τη διασύνδεση της Κρήτης και σε δύο χρόνια από τώρα θα αυξήσει πάνω από 500 εκατ. ευρώ τα έσοδά του κατά έτος.

Το ίδιο είναι και ο ΔΕΔΔΗΕ, ένα δίκτυο 240 χιλ. χιλιομέτρων ανά την επικράτεια που έχει μόνο κέρδη γιατί είναι μονοπώλιο» τόνισε ακόμη. «Ένα φυσικό μονοπώλιο γιατί να το δίνεις στον ιδιώτη;» διερωτήθηκε για να απαντήσει ότι πρόκειται «προφανώς για ιδεολογική στάση και τίποτα άλλο».

Ο χαμηλών τόνων υπουργός Κωστής Στεφανόπουλος για δεύτερη φορά διαχειρίζεται ένα «αγκάθι» της οικονομικής ζωής της χώρας. Καλείται να αποδείξει ότι και αυτή τη φορά οι χειρισμοί του θα είναι επιτυχείς. Θα σώσει τη ΔΕΗ και θα τη φέρει σε κερδοφορία, χωρίς να «πυροβολήσει» τους καταναλωτές. Και παράλληλα να σταθεί ως σάκος του μποξ και να απορροφήσει τους κραδασμούς που θα προκληθούν από τις βαθιές τομές στο συνδικαλιστικό κεκτημένο.

Στην αποθήκευση λένε ότι βρίσκεται το μέλλον της ενέργειας. Θα μπορούσε η Ελλάδα να γίνει η φυσική αποθήκη ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης; Ήδη η αντλησιοταμίευση έχει εφαρμοστεί με επιτυχία από τη ΔΕΗ, ενώ νέες μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις μπαίνουν στο παιχνίδι. Το 2013, μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εντόπισε 44 σημεία με δυνατότητες εφαρμογής της αντλησιοταμίευσης στην Ελλάδα.

Ας είμαστε αισιόδοξοι. Ο νέος υπουργός οφείλει μετά τη λύση των άμεσων θεμάτων με τη ΔΕΗ να αναζητήσει εναλλακτικές μορφές ενέργειας, που υπάρχουν πολλές και ήδη εφαρμόζονται από το ΔΕΔΔΗΕ. Η εφαρμογή αυτών των εξελίξεων θα είναι το ίδιο σημαντική με τη σωτηρία της ΔΕΗ. Και αυτό σίγουρα θα είναι πιο ασφαλές από την άντληση φυσικού αερίου, ή πετρελαίου, πάνω στο οποίο πλέει μέρος της Ελλάδας, όπως λένε μερικοί. Ασφαλές και κλιματικά και γεωπολιτικά.

Ο.Β.

ΔΕΗ

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top