Παρασκευή 26 Φεβ 2021 21:25      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαμαρτυρία αγροτών & κτηνοτρόφων: Με τρακτέρ στο κτίριο της Aντιπεριφέρειας

Πορεία διαμαρτυρίας  με κατάληξη την αντιπεριφέρεια πραγματοποίησαν χθες  το μεσημέρι αγρότες και κτηνοτρόφοι,  προκειμένου να εκφράσουν την αγανάκτησή τους για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος τους. Οι αγρότες με τρακτέρ και αυτοκίνητα πραγματοποίησαν πορεία από την οδό Ειρήνης και σταμάτησαν στην είσοδο της αντιπεριφέρειας όπου τους περίμενε  ο  ειδικός συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας Δημήτρης Ρουκάς. Στη συνέχεια  ανέβηκαν στο γραφείο της αντιπεριφερειάρχη  Σοφίας Μαυρίδου, όπου και παρέδωσαν το ψήφισμα.

Την διαμαρτυρία διοργάνωσαν ο σύλλογος αγροτών- κτηνοτρόφων «Η Δήμητρα» και ο σύλλογος αιγοπροβατοτρόφων «Ο Άγιος Μόδεστος». 

Σε απόγνωση 
Όπως αναφέρουν βρίσκονται σε  απόγνωση, από το συνεχές κατρακύλισμα της τιμής του κρέατος και του αιγοπρόβειου γάλακτος που δεν ξεπερνά τα 85 λεπτά».Μόνο την περίοδο 2005 – 2013 πετάχτηκαν από την παραγωγή 33.490 προβατοτρόφοι και 48.900 αιγοτρόφοι, δηλαδή το 33% των αιγοπροβατοτρόφων της χώρας, ενώ εκτοξεύθηκε το μερίδιο της παραγωγής (με βάση τον αριθμό ζώων) των πιο μεγάλων προβατοτροφικών εκμεταλλεύσεων από 6% το 2000 σε 33% το 2013.

 Η εκτόξευση αυτή συνέβαλε στην ανοδική πορεία των εξαγωγών φέτας στις διεθνείς αγορές και των κερδών των μονοπωλίων.

Αύξηση του κόστους παραγωγής
Επιπλέον όπως αναφέρουν στο ψήφισμα τους,  συνεχίζεται η αύξηση του κόστους παράγωγης με κυριότερο την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών που αποτελούν το 76% των δαπανών της κτηνοτροφίας. Ενώ η σύσταση διεπαγγελματικών οργανώσεων που προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο και της ΚΑΠ της ΕΕ, δεν αποτελεί διέξοδο υπέρ των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, αλλά εργαλείο μεγαλύτερου έλεγχου της παραγωγής από τα μονοπώλια.

Οι γαλακτοβιομήχανοι, λόγω του ανταγωνισμού για το κέρδος, ρίχνουν τις τιμές, επιδιώκοντας την εξασφάλιση φθηνότερης πρώτης ύλης για τα προϊόντα τους. Ενώ αυξάνονται και οι εισαγωγές γάλακτος και τυροκομικών προϊόντων.

Είναι δε χαρακτηριστικό ότι 8 μεταποιητικά μονοπώλια λυμαίνονται το 35% της παραγωγής τυροκομικών προϊόντων στην Ελλάδα (Eurostat 2015).Όμως π.χ. η φέτα που αποτελεί βασικό κερδοφόρο εξαγωγικό προϊόν τους, όπως και τα άλλα τυροκομικά προϊόντα πληρώνονται πανάκριβα από τα λαϊκά στρώματα.

Η Δήμητρα Άγιος Μόδεστος Αγροτικά

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top