Παρασκευή 10 Απρ 2020 4:47      

Δημ. Συμβούλιο Κατερινης: Παράνομη εναπόθεση αδρανών υλικών στις εκβολές του Αίσονα

Το θέμα της παράνομης εναπόθεσης αδρανών υλικών στην περιοχή του Βαρικού, στην περιοχή «Βρέζο» και στα όρια του αγροκτήματος Κατερίνης, έθεσε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης ο επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου» Γιώργος Κυριακίδης.

Όπως είπε, πρόκειται για ένα τεράστιο ζήτημα, καθώς τα αδρανή υλικά, τα οποία μεταφέρονται από το έργο της Περιφερειακής Οδού Κατερίνης και με φορτηγά της κατασκευάστριας εταιρείας στο συγκεκριμένο σημείο, στο οποίο ο ποταμός Αίσονας εκβάλλει στο Θερμαϊκό κόλπο. «Κάποιος έχει επιχωματώσει μια πολύ μεγάλη έκταση, 40 - 50 στρεμμάτων, την οποία έχει και περιφραγμένη. Η παράνομη αυτή δραστηριότητα έχει φτάσει 10 - 15 μέτρα από τον αιγιαλό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε επίσης πως ο ίδιος το απόγευμα της Παρασκευής 23 Ιουλίου επισκέφθηκε το χώρο και εντόπισε τα φορτηγά της εταιρείας να ξεφορτώνουν τα αδρανή υλικά. «Με το που με είδαν σταμάτησαν τις εργασίες και δεν εμφανίστηκαν ξανά» σημείωσε.

Ο κ. Κυριακίδης προέβη σε καταγγελία στην Αστυνομία προκειμένου η παράνομη δραστηριότητα να σταματήσει. Έκανε επίσης παραστάσεις στην Κτηματική Υπηρεσία Κατερίνης, στη Διεύθυνση Δασών Πιερίας και στο Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. 

«Εδώ προκύπτουν δύο ζητήματα: πρώτον, το ζήτημα της περιβαλλοντικής καταστροφής που συντελέστηκε εκεί και δεύτερον, το ζήτημα της ανεξέλεγκτης μεταφοράς και εναπόθεσης υλικών από την εταιρεία» υπογράμμισε κλείνοντας.
Απαντώντας ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτριος Βαϊνάς τόνισε πως το πρωί της Δευτέρας επισκέφθηκε μαζί με τον τοπογράφο-μηχανικό του Δήμου το σημείο, οπότε και διαπίστωσαν πως όντως υπήρχε εναπόθεση αδρανών υλικών. Σημείωσε δε πως βρίσκεται στα διοικητικά όρια του Δήμου Κατερίνης και στα όρια του Κτηματολογίου του Δήμου. Διευκρίνισε όμως πως το έργο ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία είναι και η αρμόδια για να ελέγξει την εφαρμογή της μελέτης. Ξεκαθάρισε πάντως πως σε κάθε περίπτωση ο Δήμος Κατερίνης σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία θα πράξει αυτά που οφείλει.

Ένταση για την προβλήτα

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ένταση προκλήθηκε κατά τη συζήτηση της παράτασης προθεσμίας εκτέλεσης του έργου «Επισκευή – επιδιόρθωση – βελτίωση ξύλινης προβλήτας στην Παραλία Κατερίνης και εργασίες αποκατάστασης κεντρικής πλατείας».

Το συγκεκριμένο έργο δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς, όπως είχε αναφέρει και στην προηγούμενη συνεδρίαση ο δήμαρχος, υπήρξε παρέμβαση του Λιμεναρχείου, το οποίο θεωρεί πως η ξύλινη προβλήτα είναι αυθαίρετη. Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων της μειοψηφίας γιατί δεν προχώρησε το υπόλοιπο έργο, που αφορά την πλατεία, ο αντιδήμαρχος Χρυσόστομος Κυραϊλίδης επισήμανε πως οι εργασίες επρόκειτο να ξεκινήσουν πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου. Ωστόσο, όπως είπε, παρά το γεγονός πως το Λιμενικό καθιστούσε με έγγραφά του το Δήμο υπεύθυνο για τη συντήρηση της προβλήτας, όταν έγινε η εγκατάσταση του εργολάβου, το Λιμενικό δεν του επέτρεψε να προχωρήσει.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Κυριακίδης τόνισε πως η δημοτική αρχή θα έπρεπε να έχει φροντίσει ώστε να λάβει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις και να γνωρίζει αν τελικά η προβλήτα είναι στη δικαιοδοσία του Δήμου Κατερίνης.

Οι τόνοι ανέβηκαν και τα πνεύματα οξύνθηκαν όταν πήρε το λόγο ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Αθανασιάδης, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Κυριακίδη πως ήταν εκείνος που με παρέμβασή του στο Λιμεναρχείο προκάλεσε τη διακοπή των εργασιών.

Αντιδρώντας έντονα ο κ. Κυριακίδης κάλεσε τον κ. Αθανασιάδη ανακαλέσει ή να παρουσιάσει στοιχεία για να αποδείξει αυτό που λέει. «Σε διαφορετική περίπτωση είστε ένας κοινός συκοφάντης» τόνισε.

Ο επικεφαλής της «Νέας Εποχής» Νίκος Μακρίδης ζήτησε πρώτα απ’ όλα να λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει ώστε να προχωρήσει το έργο, το οποίο θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν ξεκινήσει η τουριστική περίοδος.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθανάσιος Λιακόπουλος επιχείρησε να κατευνάσει τα πνεύματα.

Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν και η έγκριση του πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου «Ανάπλαση – αποκατάσταση παραδοσιακού κτίσματος Τσαλόπουλου (39/2005 μελέτη), το οποίο ψηφίστηκε ομόφωνα. Επίσης πως ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης απουσίαζε στην Αθήνα λόγω συνεδρίασης της ΚΕΔΕ.

Χαμηλή η πίεση του νερού σε ΙΚΑ, Στάδιο, ΟΑΕΔ

Στο μεταξύ, με ερώτημα προ ημερησίας διατάξεως που κατέθεσε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μπάμπης Παπαδόπουλος εστίασε σε πρόβλημα υδροδότησης που παρουσιάζεται στην περιοχή του ΙΚΑ, του Εθνικού Σταδίου και του ΟΑΕΔ. «Στην πόλη της Κατερίνης, και πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή του ΙΚΑ, του Εθνικού Σταδίου και του ΟΑΕΔ (επέκταση Βατάν), διαπιστώνεται πρόβλημα νερού: η πίεσή του είναι πολύ χαμηλή, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες και τις απογευματινές ώρες, λόγω και των αγροτικών εργασιών. Με αφορμή τις διαμαρτυρίες πολλών κατοίκων της περιοχής, ερωτώνται ο Δήμαρχος και οι αρμόδιοι σύμβουλοι της πλειοψηφίας τι μέτρα θα λάβουν για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος» επισήμανε.

Απαντώντας ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Φώτης Δρούγκας ανέφερε πως όντως υπήρχε πρόβλημα με την υδροδότηση στις συγκεκριμένες περιοχές, αλλά εδώ και δύο περίπου εβδομάδες αυτό έχει λυθεί και έχει αποκατασταθεί η πίεση του νερού. Σημείωσε πάντως πως αν το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, τότε να προσκομιστούν τα στοιχεία ώστε να επιληφθεί η επιχείρηση

Ο κ. Παπαδόπουλος επέμεινε πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό και πως τα στελέχη της παράταξης έχουν δεχθεί τα παράπονα των δημοτών σχετικά με το πρόβλημα.

Από την πλευρά του ο κ. Κυριακίδης σημείωσε πως το ζήτημα έχει τεθεί πολλές φορές στο δημοτικό συμβούλιο και παρά το γεγονός πως έχουν γίνει κάποιες ενέργειες, το πρόβλημα συνεχίζει να υφίσταται, ορισμένες φορές πιο έντονο.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αθανάσιος Λιακόπουλος ζήτησε από τους κ.κ. Παπαδόπουλο και Δρούγκα να συνεργαστούν ώστε να λυθεί αποτελεσματικά το θέμα.

Ενημέρωση για το ΧΥΤΑ

Για το θέμα του ΧΥΤΑ Κατερίνης ζήτησε ενημέρωση η δημοτική σύμβουλος του «Άλλου Δρόμου» Γνωσούλα Χαϊλατζίδου, η οποία αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα του έντυπου και του ηλεκτρονικού τύπου. «Ζητάμε επίσημη ενημέρωση για τον ΧΥΤΑ και γιατί έχουμε κάνει αίτημα για μεταφορά των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ Δυτικής Μακεδονίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας ο Δημήτρης Ντούρος, επισήμανε πως η αρμοδιότητα για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχει πλέον περάσει στον ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας και από εκεί δρομολογούνται και ρυθμίζονται όλες οι διαδικασίες.

Μ. Τσιώνη

Βαρικό Παράνομη εναπόθεση αδρανών υλικών Αίσονας Ξύλινη γέφυρα Παραλίας

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top