Τρίτη 24 Νοε 2020 9:12      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Δήμοι παραγωγοί καθαρής ενέργειας - Το αντίδοτο στην Κλιματική Αλλαγή

O φετινός χειμώνας μας έδωσε μια εικόνα της κλιματικής αλλαγής που συντελείται.  Ακραία καιρικά φαινόμενα, πλημμυρικά και άλλα  κτύπησαν σε διάφορα σημεία της χώρας και αν δεν συνέβησαν στον τόπο μας, είναι απλώς θέμα χρόνου. 

Αιτία της συντελούμενης κλιματικής αλλαγής είναι  η καύση ορυκτών καυσίμων (πετρέλαιο, λιγνίτης, φυσικό αέριο), η συνεχιζόμενη αποψίλωση των δασών, η χρήση λιπασμάτων, η ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων, και οι βιομηχανικές διεργασίες που εκλύουν μεγάλες ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Η γη ζεσταίνεται σαν να είναι  καλυμμένη με μια ζεστή κουβέρτα που την εμποδίζει να πάρει αέρα, και οι επιπτώσεις είναι ήδη ορατές. Η κλιματική αλλαγή συμβαίνει!

Η Ελλάδα κατηγορείται ότι δεν τηρεί τους όρους για τη μείωση των ρύπων που προκαλεί η καύση των ορυκτών και πληρώνουμε ακριβά πρόστιμα. 

Στην ουσία επιδοτούμε τα ορυκτά καύσιμα συνολικά με 15,4 δισ. ευρώ που έχουν αντληθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, τους λογαριασμούς ενέργειας και τους πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε αυτό το ποσό δεν συνυπολογίζεται το κόστος της επιβάρυνσης για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Το κόστος αυτής της χρηματοδότησης όπως όλοι γνωρίζουμε  μετακυλίεται στους καταναλωτές, χωρίς διευκρίνιση για το τι πληρώνει, αλλά και ποια υπηρεσία και ποιος είναι ο τελικός αποδέκτης αυτής της πληρωμής.

Οι επιμελείς καλοπληρωτές του ηλεκτρικού ρεύματος γνωρίζουν ότι με κάθε λογαριασμό  επιδοτούμε το πετρέλαιο στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, με ποσό  συνολικού ύψους περίπου 6,2 δισ. ευρώ.

Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, που τόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε την προηγούμενη 50ετία στην εθνική οικονομία, στην παραγωγή ενέργειας, σήμερα παραπαίει μεταξύ απαξίωσης και αφανισμού. Η νέα μονάδα «Πτολεμαϊδα 5» που κατασκευάζεται αναμένεται να παραδοθεί  μεταξύ του τέλους του 2020 και των αρχών του 2021. Είναι ένα έργο σύγχρονο, και  κατά το δυνατόν συμβατό με τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες της εποχής.   

Η παγκόσμια τάση όμως δεν δίνει πολλές ελπίδες για την παραγωγή ενέργειας  από ορυκτά καύσιμα και ανακοινώνουν πως το μεγαλύτερο μέρος από τα αναξιοποίητα μέχρι σήμερα αποθέματα ορυκτών καυσίμων της Γης καλά θα κάνουν να μείνουν για πάντα στο υπέδαφος, αν η ανθρωπότητα θέλει να αποφύγει να κλιμακώσει σε επικίνδυνο βαθμό την κλιματική αλλαγή και να κρατήσει την αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας έως το πολύ δύο βαθμούς Κελσίου στη διάρκεια του 21ου αιώνα.

Και ενώ η κλιματική αλλαγή βρίσκεται προ των πυλών, η χώρα δεν μπορεί να βρει το ρυθμό της στο θέμα των εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Σε απελπιστική θέση βρίσκονται οι κάτοχοι φωτοβολταϊκών  εγκαταστάσεων για την πώληση ενέργειας και η ιδιωτική χρήση φωτοβολταϊκών στην Ελλάδα όπου η ηλιοφάνεια ξεπερνά τις 2500 ώρες ετησίως  είναι μικρότερη της βροχερής Γερμανίας. 

Η πολλά υποσχόμενη περιοχή της Κοζάνης  με τα απέραντα και ανεκμετάλλευτα εδάφη των πρώην ορυχείων της ΔΕΗ δεν μπόρεσε παρά τις υποσχέσεις να δημιουργήσει φωτοβολταϊκά ή αιολικά  πάρκα. Η πολιτική βούληση υπήρξε αδύναμη  και οι υποσχέσεις των κυβερνώντων φρούδες. 

Όσον αφορά  τα αιολικά πάρκα, αυτά αν και δίδουν την καθαρότερη ενέργεια βρίσκονται υπό διωγμόν, όπου Ελλάδος.  Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις  παραβλέπουν τα οφέλη που μπορούν να προσφέρουν στην κλιματική αλλαγή και μένουν στις επιπτώσεις στο περιβάλλον που πιθανά προκαλούν. Κανένας τόπος δεν τα θέλει  στη χώρα μας. Στη Γερμανία και την Ολλανδία κάθε κτηνοτροφική μονάδα διαθέτει το δικό της πυλώνα, μέσα στο χωράφι όπου βόσκουν αμέριμνα οι αγελάδες. Τις οποίες είδαμε με τα μάτια μας και αναρωτηθήκαμε για την ηρεμία τους επηρεασμένοι από την ελλαδική άποψη επί του θέματος. 

Στην άλλη άκρη του πλανήτη, στην Λατινική Αμερική, η Κολομβία θεωρείται ως η πιο ανερχόμενη αγορά αιολικής ενέργειας, με την κυβέρνηση της χώρας να σχεδιάζει την εκτέλεση νέων έργων ανανεώσιμων πηγών, ισχύος 1,5 γιγαβάτ, έως το 2022. Στην Αφρική, η πλειοψηφία των νέων χερσαίων αιολικών εγκαταστάσεων αναμένεται να προέλθει από την Αίγυπτο, την Κένυα, το Μαρόκο και την Νότια Αφρική, με προσθήκες ισχύος υψηλότερες από 6 γιγαβάτ, έως το 2023. Ωστόσο, οι υψηλότερες προσθήκες δυναμικού, κατά το περασμένο έτος, προήλθαν από την Αίγυπτο, με 380 μεγαβάτ.

Δεν γνωρίζουμε τους σχεδιασμούς στη χώρα μας για την αιολική ενέργεια, αλλά η Δανία αποφάσισε οι ΑΠΕ να αντιπροσωπεύουν το 55% της κάλυψης όλων των αναγκών της σε  ηλεκτρική  ενέργεια.

Οι δήμοι στον τόπο μας, σύμφωνα με το νέο νόμο έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν επιχειρήσεις ενέργειας. Θα ήταν μια καλή ευκαιρία να μπει το θέμα στην προεκλογική ατζέντα. Να δημιουργηθούν συμπράξεις όπως προβλέπει ο Νόμος με την εκκλησία και άλλους φορείς. Είναι μια πρόταση, υπάρχουν πολλές ακόμη. Και εκεί θα φανούν οι άξιοι. Αυτοί που μπορούν να δώσουν ένα άλλο νόημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, πέραν της διαχείρισης. Αυτοί που θα δώσουν μια ώθηση εκ των έσω στην τοπική κοινωνία. Και έναν αέρα αυτονομίας από τον ασφυκτικό εναγκαλισμό της κεντρικής διοίκησης.  Ας το επιχειρήσουν. Θα είναι προς όφελος όλων μας, και μια ουσιαστική βοήθεια στην επερχόμενη κλιματική αλλαγή. 

Ο.Β.

Άρθρα απόψεις

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top