Τετάρτη 27 Ιαν 2021 12:27      

Δήμος Κατερίνης: Συζήτηση για την προστασία του δήμου

Με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όσων χάθηκαν τόσο άδικα στις πυρκαγιές της Αττικής ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου χθες. Ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα πενθεί, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην κατάσταση που υπάρχει στον δήμο σε ότι αφορά στην ετοιμότητα που υπάρχει για να αντιμετωπιστεί μια καταστροφή είτε από βροχή, είτε από άλλα φαινόμενα. 

Η ετοιμότητα του δήμου για την αντιμετώπιση καταστροφών

Ο κ. Χιονίδης αναφέρθηκε στην επιστημονική κατάρτιση των υπαλλήλων του δήμου σε αυτά τα θέματα που συνεχώς εξελίσσεται καθώς και στις ενέργειες του δήμου σε υπουργεία και φορείς για την ενίσχυση σε οικονομικό επίπεδο, όπως τα κονδύλια της πυροπροστασίας.

Όπως είπε, στις προτάσεις που κατά καιρούς έχουν κατατεθεί, είναι να δημιουργηθεί ένα κοινό ταμείο με μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες με την συμμετοχή των δήμων και με χρήματα της ΣΑΤΑ που έχουν παρακρατηθεί από τους δήμους. Στις προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέσω της ΚΕΔΕ, περιλαμβάνεται μια πλήρης δέσμη προτάσεων για την καλύτερη προστασία των δήμων και με τη χρήση της νέας τεχνολογίας.

Η χρήση της τεχνολογίας και των drones

«Αφού οι προτάσεις μας δεν εισακούστηκαν, ο δήμος έστειλε εργαζόμενους από τον δήμο να πάρουν πιστοποίηση για χρήση drones, δηλαδή τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα με χειριστήριο. Ανά πάσα στιγμή είναι χρήσιμο για τον δήμο και έχει χρησιμοποιηθεί από τους υπαλλήλους μας» επεσήμανε ο δήμαρχος Κατερίνης. «Μακάρι ο δήμος να συνεισφέρει οικονομικά και να μην πάρει ποτέ λεφτά πίσω, δηλαδή να μην τα χρειαστεί  για τέτοιο σκοπό» υπογράμμισε ο κ. Χιονίδης.

Θωρακισμένη η πόλη με πυροσβεστικούς κρουνούς

Επιπλέον όπως επεσήμανε, στον δήμο εφαρμόστηκε ένα πιλοτικά πρόγραμμα χωρίς να πληρώσει ο δήμος, με χρηματοδότηση  από το υπουργείο και κατασκευάστηκε και η Κατερίνη έχει σε κάθε γειτονιά και οικισμό,  πυροσβεστικό υπόγειο κρουνό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί εάν χρειαστεί, χωρείς τη χρήση πυροσβεστικού οχήματος, λόγω της μεγάλης πίεσης που έχει το νερό.

Για να αντιτείνει στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Μπάμπης Παπαδόπουλος, ότι απαιτείται κεντρικός σχεδιασμός από το κράτος για την ασφάλεια και την προστασία του λαού και όχι βέβαια το καπιταλιστικό κέρδος. Πρέπει να αναληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για αποφευχθεί ο όποιος κίνδυνος στα Πιέρια και να δημιουργηθούν και πρόσθετες αντιπυρικές ζώνες, τόνισε.

Οι Δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Νίκος Μακρίδης, Αλεξάνδρα Νταρλαγιάννη και Γιώργος Κυριακίδης, επεσήμαναν μεταξύ άλλων ότι δεν υπάρχει οργανωμένη κατάσταση σε ότι αφορά την πολιτική προστασία.  
Αυτά προ ημερησίας διάταξης. Ο Δήμαρχος αφού καθησύχασε το σώμα και αποχώρησε, λόγω κατεπείγουσας εργασίας.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με τη συζήτηση και ψήφιση των θεμάτων

Ξεχώρισαν το θέμα της ναυαγοσωστικής κάλυψης των ακτών της Κατερίνης, καθώς με την αλλαγή του νόμου και των δύσκολων προϋποθέσεων που θέτει απαιτούνται περισσότεροι των 10 πύργων που διαθέτει μέχρι στιγμής ο Δήμος. Έτσι για την κάλυψη άλλων έξι πύργων που έχει ήδη κατασκευάσει ο Δήμος θα απαιτηθεί πρόσθετο προσωπικό που δεν μπορεί να διαθέσει ο συμβασιούχος εργολάβος. Σύντομα θα γίνει προκήρυξη για την κάλυψη του κενού. 

Και η συμμετοχή του Δήμου Κατερίνης ως εταίρου στο έργο KNOTS, ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την μετανάστευση.

Δήμος Κατερίνης Δημοτικό Συμβούλιο Πυρκαγιές Αττική Προστασία Φυσικές Καταστροφές

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top