Παρασκευή 10 Ιουλ 2020 21:52      

Δημοτικό Συμβούλιο: Ένταση και αντιπαραθέσεις για τον ΣΜΑ στη Γανόχωρα

Σε φορτισμένη ατμόσφαιρα, που εντάθηκε αρκετές φορές, συνεδρίασε χθες το απόγευμα, το δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης. Αιτία των εντάσεων ήταν η παρουσία και ταυτόχρονα διαμαρτυρία μεγάλου αριθμού κατοίκων της Γανόχωρας στη συνεδρίαση, για το θέμα του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.

Οι κάτοικοι που αντιδρούν στην κατασκευή του έργου, συγκέντρωσαν 700 περίπου υπογραφές, με πρωτοβουλία του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Νέα Εποχή» Νίκου Μακρίδη και του τοπικού συμβούλου του συνδυασμού Λευτέρη Σουλή, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα να ενημερωθούν οι δημότες , με στόχο να μην κατασκευαστεί το έργο στην περιοχή.

Προ ημερήσιας διάταξης

Το θέμα κατατέθηκε από τον κ. Μακρίδη προ ημερήσιας διάταξης, ενώ προ ημερήσιας διάταξης ερωτήματα κατέθεσαν επίσης οι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι  Γιάννης Φάκας για φυσικό αέριο και τους λόγους για τους οποίους δεν γίνονται συνδέσεις στην Κατερίνη, και Γιώργο Κυριακίδη για την κατάσταση που υπάρχει στα νεκροταφεία. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Μπάμπης Παπαδόπουλος ζήτησε από τον δήμαρχο να απαντήσει εάν συμφωνεί με την καταβολή χρηματικού ποσού από τους κατοίκους της Τ.Κ Αρωνά, προκειμένου να αγοραστει υλικοτεχνική υποδομή, όπως εκτυπωτής για τη συνταγογράφηση.

Ο Δήμαρχος  Κατερίνης

Απαντώντας ο Δήμαρχος Κατερίνης Σ. Χιονίδης για την ερώτηση του κ. Παπαδόπουλου του ζητησε να απευθυνθεί στους αρμόδιους φορείς που είναι οι διοικητές  των νοσοκομείων οι ΔΥΠΕΑΡΧΕΣ και ο υπουργός , λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο δήμος παρά το γεγονός πως δεν είναι  υποχρεωμένος,  έχει εξοπλίσει και ιατρεία και νοσοκομεία , και εξέφρασε τη διαφωνία του με τέτοιου είδους πρακτικές.

Για το θέμα των νεκροταφείων ανέφερε ότι οι εργασίες είναι σε εξέλιξη ενώ σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, υπογράμμισε ότι από πλευράς δήμου έχουν γίνει όλες οι ενέργειες , υπάρχουν οι συνδέσεις, το έχει ζητήσει ο δήμος, αλλά η πολιτεία θέλει τη διαχείριση να την αναθέσει σε ιδιώτες.

«Σε άλλες πόλεις του εξωτερικού, τη διαχείριση την κάνει η τοπική αυτοδιοίκηση όταν δεν υπάρχει η συνεργασία ιδιωτών. Σώνει και καλά θέλουν να το δώσουν σε ιδιώτες, είναι ειλημμένες  αποφάσεις και από τις  προηγούμενες κυβερνήσεις και από τη  νυν, ρωτήστε τη κυβέρνηση σας. Εμείς είμαστε έτοιμοι . Έχουμε σαρώσει όλη την πόλη με κεντρικούς αγωγούς, είναι έξω από τις δυνατότητες μας, και δεν αφορά μόνο την Κατερίνη, αφορά όλη την Β Ελλάδα. Εμείς είμαστε έτοιμοι» τόνισε ο δήμαρχος.
Ο ΣΜΑ στην Γανόχωρα

Ο δήμαρχος Κατερίης ξεκίνησε την τοποθέτηση του για τον Σταθμό Μεταφόρτωσης απορριμμάτων, ευχαριστώντας τον κ. τον Μακρίδη για την αφορμή να συζητηθεί το θέμα, «για να μπει τελεία και παύλα. Φτάνει πια σε άσχετους ανθρώπους,  κάποιοι να αντιληφθούν ότι δεν μπορούν να πολιτεύονται με αυτόν τον τρόπο. Να βάλουμε τις διαστάσεις που πρέπει στον κατάλληλο χώρο» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μακρίδης

Στην τοποθέτηση του ο επικεφαλής της «Νέας Εποχής» Νίκος Μακρίδης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι στόχος είναι αρχικά η ενημέρωση των δημοτών για το έργο και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να μην γίνει στην περιοχή της Γανόχωρας. «Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι είναι αναγκαίο να γίνει το έργο όμως αυτό θα πρέπει να γίνει  με τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων» ανέφερε. Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα ο κ. Μακρίδης είπε ότι εάν δεν τηρηθούν οι δεσμεύσεις και δημιουργηθεί πρόβλημα στην Γανόχωρα τόσο ο ίδιος όσο και ο τοπικός σύμβουλος κ. Σουλής θα παραιτηθούν.

Η κα Νταρλαγιάννη

Η επικεφαλής του «Άλλου Δρόμου» Αλεξάνδρα Νταρλαγιάννη επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι αυτή είναι μια συζήτηση που θα έπρεπε να γίνει με πρωτοβουλία του δήμου. « Τα θέματα που επηρεάζουν τους δημότες πρέπει να συζητούνται μαζί με τους δημότες» είπε και πρόσθεσε ότι υπάρχει έλλειμμα ενημέρωσης για το θέμα.
Ο κ. Παπαδόπουλος

Ο κ. Παπαδόπουλος από την «Λαϊκή Συσπείρωση»  ζήτησε ενημέρωση για το εάν υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών και κατά πόσο η ευθύνη ανήκει στον δήμο Κατερίνης ή στον Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Ο κ. Κυριακίδης

Ο ανεξάρτητος σύμβουλος Γιώργος Κυριακίδης  επεσήμανε ότι θα πρέπει να εξεταστεί η  αναγκαιότητα να γίνει το έργο  και το που θα γίνει, ενώ όπως είπε  για άλλη μια φορά, η διοίκηση αποφάσισε για το καλό των δημοτών,  ερήμην των δημοτών «Υπάρχει γνωμοδότηση τοπικού συμβουλίου όπως θα έπρεπε; το τοπικό συμβούλιο συνεδρίασε; δεν υπάρχει τέτοια απόφαση» τόνισε.

Ο κ. Σουλής

Ο τοπικός σύμβουλος Γανόχωρας Λευτέρης Σουλής, παίρνοντας τον λόγο σημείωσε μεταξύ άλλων ότι στην  συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν επιχειρήσεις, καλλιέργειες και σπίτια. Ευελπιστούμε και ελπίζουμε οι φωνές μας να πιάσουν τόπο και να προβείτε  στην ανάκληση της απόφασης» υπογράμμισε.

Ο κ. Τόνας

Πρόεδρος του  συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των εκπαιδευτηρίων « Πλάτων» που είναι κοντά στην συγκεκριμένη περιοχή, κ. Τόνας επεσήμανε ότι «είναι αυτονόητο πως  μια τέτοια δραστηριότητα δημιουργεί εύλογα κάποιες ανησυχίες. Αυτό που προέχει  είναι να  ενημερωθούμε σωστά και να τηρηθούν οι διαδικασίες, και αν πρέπει να γίνει , να γίνει» είπε, προκαλώντας αντιδράσεις στην αίθουσα.

Η πρόταση και δέσμευση του δημάρχου

Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος εξήγησε ότι πρόκειται για ένα κινητό  σταθμό, δηλαδή μια υδατοστεγής δεξαμενή μεταφοράς στερεών αποβλήτων,  ένα κοντέινερ το οποίο δεν χάνει από πουθενά, και έτσι μειώνεται το κόστος μεταφοράς. «Το ερώτημα αν θα έχουμε σκουπίδια. Η απάντηση είναι κατηγορηματικά όχι. Άκουσα τέτοιες ιστορίες και μύθους. Ο σταθμός είναι κινητός, έχει κινητά μέρη, δηλαδή μπαίνει η δεξαμενή γίνεται μεταφόρτωση με κλειστό σύστημα και φεύγει. Δεν υπάρχουν ούτε στραγγίσματα,  ούτε οσμές, γιατί γίνονται όλα σε κλειστό περιβάλλον. Απέχει από την Γανόχωρα στα  1350 μέτρα που  είναι από το σπίτι του Γιαμούζη. Είναι επίσης κοντά και σε σπίτια της Κατερίνης από το σχέδιο πόλης « τόνισε ο κ. Χιονίδης και πρόσθεσε ότι από 30 Δεκεμβρίου  του 2016 κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν ομόφωνα οι περιβαλλοντικοί όροι .

Ο δήμαρχος δεσμεύτηκε προσωπικά, ότι δεν θα υπάρχει καμία επιβάρυνση  στους δημότες τους Γανοχωρας και  σε οποιαδήποτε περίπτωση όταν λειτουργήσει και  δημιουργηθεί το παραμικρό ζήτημα,  από μια επιτροπή τριών ανθρώπων που θα συγκροτηθεί, αν διαπιστώσει  το παραμικρό ζήτημα τότε θα μεταφερθεί αλλού.

Η ατμόσφαιρα εντάθηκε πολλές φορές με τους κατοίκους να διακόπτουν και να ζητούν περεταίρω εξηγήσεις, Ακολούθησαν τοποθετήσεις ερωτήσεις και προβληματισμοί από τους δημοτικούς συμβούλους, και εκπροσώπους των κατοίκων.
Τόσο ο κ.Μακρίδης της «Νέας Εποχής»  όσο και η κα Νταρλαγιάννη από τον «Άλλο Δρόμο» ζήτησαν την ανάκληση της απόφασης και την συζήτηση από μηδενική βάση.

Τι ψηφίστηκε

Τελικά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση του δημάρχου, το ,πρώτο εξάμηνο να γίνει ενδελεχής έλεγχος, και  σε περίπτωση που προκύψει η παραμικρή επιβάρυνση περιβαλλοντική,  τότε θα προκύψει άμεσα ζήτημα ώστε να υπάρξει μετεγκατάσταση

έργο Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων Γανόχωρα Δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top