Τρίτη 7 Ιουλ 2020 0:02      

Διοικητικοί Δικαστές: Απρεπείς και συκοφαντικές οι τοποθετήσεις Πολάκη

Μορφή.... καταιγίδας προσλαμβάνουν οι αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης και πρωτοκλασάτων υπουργών της για τις επιθέσεις που εξαπολύονται καθημερινά σε βάρος της Δικαιοσύνης και των δικαστών.

Η μια μετά την άλλη οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις επικρίνουν τα βέλη που δέχεται τόσο η Δικαιοσύνη ως θεσμός, όσο και οι ίδιοι οι δικαστές και οι εισαγγελείς.  

Οι διοικητικοί δικαστές

Χθές οι διοικητικοί δικαστές χαρακτήρισαν απρεπείς και συκοφαντικές τις τοποθετήσεις Πολάκη. Όπως αναφέρει η Ένωση «ο υπουργός γνωρίζει πολύ καλά ότι ουδέποτε αμφισβητήσαμε ότι έχουμε τέτοια υποχρέωση, ενώ, άλλωστε, όλοι οι δικαστές υποβάλλουμε κάθε έτος εμπρόθεσμα τις εν λόγω δηλώσεις».

«Η συκοφαντία», προσθέτει, «επιτείνεται εκ του ότι ο υπουργός γνωρίζει ότι εμείς αμφισβητήσαμε δικαστικά όχι καθαυτή την υποχρέωση, αλλά συγκεκριμένες ειδικότερες ρυθμίσεις της οικείας υπ’ αρ. 1846/13.10.2016 κοινής απόφασης των υπουργών Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Οικονομικών (ΦΕΚ Β΄ 3300/13.10.2016), ιδίως αναφορικά με την ανάθεση του ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των δικαστικών λειτουργών σε όργανο μη συγκροτούμενο τουλάχιστον κατά πλειοψηφία από δικαστικούς λειτουργούς, αλλά και με τον τρόπο υποβολής των δηλώσεων (ηλεκτρονικά), ο οποίος προσβάλλει το ατομικό δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων λόγω του κινδύνου διαρροής και δημοσιοποίησης των προσωπικών στοιχείων των υπόχρεων».

Πυρά Παπαγγελόπουλου

Όμως, νέα πυρά κατά της Δικαιοσύνης εξαπέλυσε ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, υποστήριξε ότι η στάση τους είναι αντιπολιτευτική και συντεχνιακή.

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (Ε.Ε.Ε.) με μία σκληρή ανακοίνωσή της έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση, ενώ χαρακτηρίζει αδικαιολόγητες και ατεκμηρίωτες τις επιθέσεις εναντίον της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της.

Παράλληλα, οι εισαγγελείς θέτουν ευθέως θέμα Δημοκρατίας τονίζοντας ότι οι εν λόγω δηλώσεις και αναφορές «βάλλουν ευθέως κατά της ίδιας της Δημοκρατίας».

Η Ένωση Δικαστικών και ΕΙσαγγελέων

Είχε προηγηθεί ανάλογη ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (Ε.Δ.Ε.), η οποία μάλιστα απαντούσε ευθέως στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τη φράση του «θεσμικό εμπόδιο», φράση την οποία χαρακτηρίζει η Ε.Δ.Ε. ως άκρως επικίνδυνη λογική, που τελικά συμβάλλει καθοριστικά στην αμφισβήτηση του κράτους δικαίου».

Η Ε.Δ.Ε. εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τον ανεύθυνο τρόπο με τον οποίο όργανα της Πολιτείας προσεγγίζουν ζητήματα απονομής της Δικαιοσύνης, ενώ παράλληλα επικρίνει τους αναπληρωτές υπουργούς Υγείας και Δικαιοσύνης Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αντίστοιχα για τις δηλώσεις τους.

Παράλληλα, η Ε.Δ.Ε. υπογραμμίζει ότι «οι αστήρικτες και συκοφαντικές επιθέσεις στη Δικαιοσύνη και η αθεμελίωτη κριτική στις αποφάσεις που εκδίδονται δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ούτε ως απόδειξη εντιμότητας και διαφάνειας του πολιτικού προσωπικού, ούτε ως μαρτυρία φιλολαϊκού και φιλεργατικού προσανατολισμού μιας κυβέρνησης» και προσθέτει ότι «Η ζημία που γίνεται στη χώρα και στη Δημοκρατία από τέτοιες δηλώσεις είναι ανυπολόγιστη».

Ο Δικ. Σύλλογος Αθηνών 

Από την πλευρά του ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών (Δ.Σ.Α.) σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο κυβερνητική δυσανεξία έναντι της νομιμότητας με αφορμή την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την πενταετή παραγραφή των φορολογικών υποθέσεων, αλλά και για την απόφαση της Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ως προς τη χρήση POSαπό τους δικηγόρους.

Ακόμη, ο Δ.Σ.Α. αναφέρει ότι προ ολίγων ημερών η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέδωσε ομόφωνη απόφαση, «η οποία έταμε το ζήτημα της παραγραφής της εξουσίας της φορολογικής διοίκησης για διαπίστωση παραβάσεων, με γνώμονα τις συνταγματικές αρχές του κράτους δικαίου και της ασφάλειας δικαίου» και συνεχίζει: «Μετά την θορυβώδη, σκωπτική και προσβλητική αντιμετώπιση από υπουργικά χείλη, ο Πρωθυπουργός αποδοκίμασε την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου χαρακτηρίζοντάς τη "θεσμικό εμπόδιο"».

Δ. Παξινός – Γ. Αδαμόπουλος

Με τη σειρά τους δύο πρώην πρόεδροι του Δ.Σ.Α., ο Δημήτρης Παξινός και ο Γιάννης Αδαμόπουλος σε κοινή δήλωσή τους χαρακτηρίζουν κατακριτέα την ανεπανάληπτη παρεμβατική δραστηριότητας της κυβέρνησης στο έργο της Δικαιοσύνης που άλλοτε επιχειρείται να παρουσιαστεί ως υποβοηθητική και άλλοτε ως δημιουργικά επικριτική, ενώ σημειώνουν ότι η κυβέρνηση έχει ακράδαντα πιστέψει ότι ο διάλογος μεταξύ των εξουσιών μπορεί να είναι «καφενειακός», τηλεφωνικός ή εν γένει εξωθερμικός. 

Διοικητικοί υπάλληλοι Δικαστές Παύλος Πολάκης Αντιδράσεις Δικαιοσύνη

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top