Σάββατο 27 Φεβ 2021 15:10      

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διπλό χαράτσι για χιλιάδες ασφαλισμένους από τον ΕΦΚΑ

Διπλή «θηλιά» σε χιλιάδες ασφαλισμένους βάζει ο ΕΦΚΑ, καθώς εντός του Μαρτίου θα πρέπει κανονικά να πληρωθούν δύο ασφαλιστικά «χαράτσια». Συγκεκριμένα, έως τις 17 Μαρτίου θα πρέπει να καταβληθούν οι εισφορές Ιανουαρίου και έως τις 31 του ίδιου μήνα οι εισφορές Φεβρουαρίου (εκτός εάν δοθεί παράταση). 

Οπως ανακοίνωσε πρόσφατα η διοίκηση του ΕΦΚΑ, η προθεσμία υποβολής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) για όλους τους μισθωτούς αλλά και η προθεσμία καταβολής εισφορών για αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες παρατείνεται για περίπου ένα 15ήμερο (έως τις 17/3/2017). 

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως 1.500.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και 650.000 αγρότες θα πρέπει να καταβάλουν μέσα σε 15 ημέρες δύο εισφορές. Αλλωστε το ύψος των εσόδων που θα πετύχει ο ΕΦΚΑ κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας του αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το νέο Υπερταμείο όπως και για τη βιωσιμότητα του ίδιου του ασφαλιστικού συστήματος. 

Η κυβέρνηση ελπίζει σε «ζεστό» χρήμα που θα συγκεντρωθεί από τις νέες εισφορές, ώστε να εμφανίσει ασφαλιστικά έσοδα και έτσι να μη διαταραχθούν η καταβολή των παλαιών συντάξεων και η απονομή των νέων.

Ωστόσο, ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εισπραξιμότητα του Ταμείου, επισημαίνοντας ότι οι ασάφειες στον τρόπο υπολογισμού των εισφορών και η σύγχυση που επικρατεί ακόμη και σήμερα (εκκρεμεί η έκδοση κρίσιμων εγκυκλίων) θα έχουν ακριβώς το αντίθετο από το αναμενόμενο αποτέλεσμα, θα οδηγήσουν, δηλαδή, σε περαιτέρω μείωση των εσόδων του κατά τουλάχιστον 500.000.000-600.000.000 ευρώ έως το τέλος του έτους, ενώ θα αυξηθούν κατακόρυφα τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ασφαλισμένων που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις νέες αυξημένες εισφορές.

Διπλό χαράτσι Ασφαλισμένοι ΕΦΚΑ ασφαλιστικά χαράτσια

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top