Κυριακή 24 Ιουν 2018 15:46      

Εάν τα νοσοκομεία δεν ενδυναμωθούν άμεσα το σύστημα υγείας τέλος

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τομέας Νοσοκομειακής Περίθαλψης του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ). Στόχος είναι η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η κάλυψη των κενών σε υγειονομικό προσωπικό, αναλώσιμα υλικά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΙΣ, Μιχαήλ Βλασταράκος, οι ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, αναλώσιμα υλικά και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, οι εξαντλητικές εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών σε συνδυασμό με τη μείωση των αποδοχών τους, οι καθυστερήσεις πληρωμών σε παρόχους υπηρεσιών υγείας, δεν επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία του δημοσίου συστήματος υγείας.

Διάλογος για το ΕΣΥ

«Είναι καιρός πλέον, μετά από 34 χρόνια λειτουργίας του ΕΣΥ, να ανοίξει ένας ειλικρινής διάλογος μεταξύ όλων των φορέων της ιατρικής Κοινότητας και της Πολιτείας για την ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και τον εκσυγχρονισμό του, μετά από τις αδυναμίες που διαπιστώνονται, σύμφωνα με τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα και τις κατευθύνσεις του Παγκόσμιου και του Ευρωπαϊκού Ιατρικού Συλλόγου των οποίων ο ΠΙΣ είναι μέλος», εξήγησε ο κ. Βλασταράκος.

Ωστόσο, ο φετινός προϋπολογισμός για τις δημόσιες δαπάνες Υγείας ανέρχεται μόλις στο 5% του ΑΕΠ, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 7% και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών τα όρια ασφαλείας κάθε Συστήματος Υγείας είναι στο 6%.

Η κρατική επιχορήγηση για τον ΕΟΠΥΥ από 526 εκατ. ευρώ το 2016, μειώθηκε στα 326 εκατ. ευρώ το 2017, αλλά έγινε παράλληλα αύξηση, περίπου 700 εκατ. ευρώ, της παρακράτησης και απόδοσης στον ΕΟΠΥΥ των εισφορών υγείας από τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Μεγαλώνει το πρόβλημα

«Η ενέργεια αυτή όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, αλλά αντιθέτως το μεγεθύνει αφού μετακυλύει στους συνταξιούχους ένα ακόμη δυσβάστακτο βάρος τη στιγμή που υπόκεινται συνεχώς μείωση στη σύνταξή τους. Ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για το 2017 πρέπει να ανέλθει στο 1% του ΑΕΠ (από 0,18% του ΑΕΠ που είναι σήμερα και 0,28% του ΑΕΠ το 2016) προκειμένου να καλύψει την περίθαλψη των πολιτών. Με την υφιστάμενη κατάσταση, οι ιδιωτικές δαπάνες εξακολουθούν να απορροφούν το 40% των συνολικών δαπανών για την υγεία (το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ)», είπε ο πρόεδρος του ΠΙΣ.

Να σημειωθεί ότι, η κρατική επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων του ΕΣΥ, προβλέπεται στα 1,301 δισ. ευρώ, ενώ ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ για τα Νοσοκομεία, ανέρχεται στα 888 εκατ. ευρώ, για τις ιατρικές επισκέψεις 110 εκατ. και για τις διαγνωστικές εξετάσεις Εργαστηρίων – Διαγνωστικών Κέντρων στα 328 εκατ. ευρώ.

Αύξηση της προσέλευσης στα νοσοκομεία

Παράλληλα, η προσέλευση των ασθενών στα νοσοκομεία, λόγω της έλλειψης ΠΦΥ και της οικονομικής κρίσης, έχει αυξηθεί κατά 70% και οι αυξήσεις των εισαγωγών, λόγω της παραμελημένης υγείας των ασθενών, έχει μεταβιβάσει το κόστος της ΠΦΥ στη νοσοκομειακή περίθαλψη και μάλιστα μεγαλύτερο, λόγω της μειωμένης πρόληψης και φροντίδας.

Σύμφωνα με τον ΠΙΣ, από τα 390 πολυϊατρεία του ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥ έχουν μείνει σήμερα 200 μονάδες ΠΕΔΥ και αυτές λειτουργούν υποτυπωδώς. Υπάρχουν 6.500 ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό προσωπικό και 20.000 νοσηλευτών, και είναι επιτακτική ανάγκη ανανέωσης με Επιμελητές Β', με αύξηση των προσλήψεων και επιτάχυνση των διαδικασιών κρίσεων. Υπάρχει καθυστέρηση στη στελέχωση των κλινών ΜΕΘ, καθώς σήμερα βρίσκονται εκτός λειτουργίας 150 κλίνες, ενώ υπάρχει η αναγκαία υποδομή. Θα μπορούσαν να νοσηλευθούν, εάν υπήρχε στελέχωση, πλέον των 4.000 ασθενών και να σωθεί το 50% εξ’ αυτών, στατιστικά.

«Θα καταρρεύσει»

«Εάν τα Νοσοκομεία μας δεν ενδυναμωθούν γρήγορα, το σύστημα θα καταρρεύσει. Γίνεται περισσότερο από κάθε άλλη χρονική συγκυρία φανερό ότι οι μονάδες χρειάζονται αναβάθμιση. Χρειάζονται όλες τις ειδικότητες και το κυριότερο να έχουν τη δυνατότητα να παρέχουν όλες τις εργαστηριακές εξετάσεις. Στόχος πρέπει να είναι, όποιος μπαίνει στη μονάδα ΠΕΔΥ ή σε Κέντρο Υγείας να διεκπεραιώνει όλες τις αναγκαίες κλινικές και εργαστηριακές εξετάσεις. Δεν νοείται μονάδα σήμερα να μην έχει παιδίατρο», τόνισε ο κ. Βλασταράκος.

Και πρόσθεσε ότι «τα όποια βήματα σε προσλήψεις, ιδιαίτερα επικουρικών ιατρών, δεν λύνουν το μεγάλο πρόβλημα λειτουργίας των Νοσοκομείων».

Προτάσεις για τη λειτουργία των νοσοκομείων
 

Ο Τομέας Νοσοκομειακής Περίθαλψης του Ινστιτούτου Επιστημονικών Ερευνών του ΠΙΣ έχει κοινοποιήσει στο Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου 18 προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας των δημοσίων νοσοκομείων, ώστε να επεξεργαστούν και να τεθούν προς συζήτηση

 

Πανελληνίος Ιατρικός Σύλλογος Μιχαήλ Βλασταράκος ΕΣΥ ΕΟΠΥΥ Νοσοκομεία

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top