Σάββατο 6 Ιουν 2020 23:10      

Έφυγε από τη ζωή ο Θεόδωρος Μαυρόπουλος

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών, ο Θεόδωρος Μαυρόπουλος, μια διακεκριμένη φυσιογνωμία της Θεσσαλονίκης στο χώρο των Γραμμάτων. Με σημαντικές σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή Θεσσαλονίκης και στη Γαλλία, θήτευσε στον ιερό χώρο της «Παιδείας» πληθωρικά, κι από πολλά μετερίζια, όπως και πολιτικά, έμπλεως  δημοκρατικών φρονημάτων και αγωνιστικότητας μέχρι τα τελευταία του, και οπλισμένος με τη μέγιστη υπομονή, αντέχοντας το χαμό των παιδιών του προ ετών στο ταξίδι τους, μετά την τελετή του γάμου. 
 Πολέμησε τη θλίψη με τη γραφή και τα μηνύματα που εισέπραττε από την αρχαία Ελληνική Γραμματεία – υπάρχει πράγματι πληθώρα τέτοιων, διάσπαρτων σε πλείστα όσα έργα των προγόνων μας – αφού μετέφρασε και σχολίασε σοφά και ευρηματικά, και επικαιροποίησε όλους σχεδόν του γνωστούς κλασικούς συγγραφείς της αρχαίας Ελλάδας ( Όμηρο, Ησίοδο, Τραγικούς ποιητές, λυρικούς, Πλάτωνα, Διόδωρο Σικελιώτη, Διογένη, Λαέρτιο κ.λ.π. σε πολύτομα έργα)  βασικός συνεργάτης στις εκδόσεις «Ζήτρος» Θεσσαλονίκης, στο περιοδικό «Φιλόλογος», στις εκδόσεις Κάκτος κ.α. 
  Κρίμα που δεν πρόλαβε να χαρεί την πρόταση που σχεδίαζαν να κάνουν πνευματικοί παράγοντες της Θεσσαλονίκης με καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης. 
Τέτοιους «παραγωγικούς» ανθρώπους, ογκόλιθους στην προσέγγιση της αρχαιελληνικής Γραμματείας, δύσκολα θα ξαναγνωρίσει ο τόπος μας, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. 
 Να είναι ελαφρύ το χώρο που τον σκεπάζει, και η οικογένειά του να γλυκάνει τον πόνο της «βλέποντας στα έργα του» το πνεύμα του. 
  (Ο εκλιπών έμενε στις παρυφές του Ολύμπου, σε οικία πίσω από το Ξενοδοχείο «Λητώ»,  μόνιμος επί χρόνια λάτρης του μεγαλείου της περιοχής).

Γ. Ράπτης 

Θεόδωρος Μαυρόπουλος

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top