Παρασκευή 7 Αυγ 2020 14:38      

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Κατερίνης ύψους 81,63 εκ. ευρώ

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης ο Προϋπολογισμό του 2016, στην ειδική συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 16 Νοεμβρίου. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 81.630.000 ευρώ και πήρε "ψήφο εμπιστοσύνης" μόνο από τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας. Αντίθετα σύσσωμη η αντιπολίτευση τον καταψήφισε υποστηρίζοντας ότι καταρτίστηκε με προχειρότητα, αλαζονεία και με την κοινωνία απούσα

Καλλιόπη Τζουμέρκα-Μπατάλα

Όπως επισήμανε η αντιδήμαρχος οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών Καλλιόπη Τζουμέρκα-Μπατάλα πως η ψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί κορυφαία πράξη λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. «Είναι ένας προϋπολογισμός που κατά τη γνώμη μου είναι ρεαλιστικός αντιμετωπίζοντας την πραγματικότητα με την επιταγή του νόμου. Μπορεί να μη δίνει απαντήσεις στο σύνολο των απαιτήσεων των τοπικών κοινωνιών, αλλά επιτυγχάνει την απρόσκοπτη λειτουργία του δήμου χωρίς να μειωθούν οι παρεχόμενες κοινωνικές υπηρεσίες, χωρίς να θιγούν βασικές ανάγκες καθημερινότητας και χωρίς να διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία νομικών προσώπων.

Καταθέτουμε έναν προϋπολογισμό δουλειάς και επίπονης προσπάθειας» τόνισε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν καλούνται να ψηφίσουν μόνο νούμερα, αλλά να κάνουν πράξη τις προσδοκίες και τα όνειρα για το δήμο Κατερίνης.

Κων/νος Κιτιξής

Ο διευθυντής της Οικονομικής Υπηρεσίας Κων/νος Κιτιξής επισήμανε πως η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι σοβαρό θέμα, καθώς γίνεται προσπάθεια μέσα σε αυτόν να προβλεφθούν κατά το δυνατόν τα γεγονότα που μπορεί να συμβούν μέσα στο 2016, ενώ χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό "εφικτό".

Γιώργος Κυριακίδης

Αντίθετα, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Άλλος Δρόμος» Γιώργος Κυριακίδης τόνισε πως ο προϋπολογισμός δεν πρέπει να περιορίζεται σε απλή καταγραφή. Επιπλέον, υπογράμμισε πως για άλλη μια χρονιά η δημοτική αρχή λειτούργησε με περισσή αλαζονεία, προχειρότητα, ανευθυνότητα, χωρίς κανένα στρατηγικό σχεδιασμό και δίχως να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των τοπικών κοινοτήτων. «Η δημοτική αρχή ενήργησε με μη δημοκρατικό τρόπο καταστρατηγώντας τα δικαιώματα των πολιτών και απαξιώνοντας την Επιτροπή Διαβούλευσης. Το χειρότερο είναι ότι κληθήκαμε μέσα σε 3 μέρες να μελετήσουμε τον προϋπολογισμό, γιατί λήγει η προθεσμία έγκρισής του. Σε έναν προϋπολογισμό μη ρεαλιστικό, μη λειτουργικό και χωρίς κοινωνικό πρόσημο προϋπολογισμό, που διαμορφώθηκε με την κοινωνία απούσα, η παράταξή μας δεν μπορεί να συμφωνήσει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Νίκος Μακρίδης

«Μόνοι σας τον κάνατε και δεν ρωτήσατε κανέναν. Πάλι θα έρθουμε σε λίγο καιρό και θα αρχίσουμε τις αναμορφώσεις, γιατί δε θα σας βγαίνουν τα νούμερα. Σ’ αυτόν τον προϋπολογισμό λέμε όχι» τόνισε από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Εποχή» Νίκος Μακρίδης.

Μπάμπης Παπαδόπουλος

Ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Μπάμπης Παπαδόπουλος στην εισήγησή του επισήμανε πως η πρόταση για το τεχνικό πρόγραμμα, ο προϋπολογισμός και ο καθορισμός τελών και φόρων αποτελούν αναπόσπαστη τριάδα και πηγαίνουν χέρι χέρι με τις γενικότερες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις. «Ο προϋπολογισμός που καλούμαστε να ψηφίσουμε εφαρμόζει τις κατευθύνσεις του κεντρικού κράτους. Η φιλοσοφία του δείχνει την απουσία οποιουδήποτε αγωνιστικού πνεύματος και κύριος άξονάς του είναι η μείωση της χρηματοδότησης των δήμων» σημείωσε.

Δημήτρης Ντούρος

Εξηγήσεις για τον προϋπολογισμο έδωσε ο εντεταλμένος σύμβουλος Δημήτρης Ντούρος τονίζοντας πως ο δήμος Κατερίης είναι από τους ελάχιστους που καταθέτουν εγκαίρως προϋπολογισμό. Επιπλέον, ο κ. Ντούρος σημείωσε πως ελήφθησαν υπόψη οι προτάσεις των προέδρων των τοπικών συμβουλίων και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, όπως και οι προτάσεις που ακούστηκαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης. Διευκρίνισε επίσης πως πολλά έργα είναι υπό ένταξη και πως ο δήμος έχει εντάξει 27 νέες μελέτες ώστε να υπάρχει ετοιμότητα όταν ανοίξει το νέο ΣΕΣ.

Σάββας Χιονίδης

Απαντώντας ο δήμαρχος Σάββας Χιονίδης έκανε λόγο για απουσία προτάσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης και για τσιτάτα των δεκαετιών του ’70 και του ’80, που πρέπει πλέον να εγκαταλειφθούν. "Οι εποχές έχουν αλλάξει. Φέρτε ουσιαστικές προτάσεις, όχι σήμερα αλλά 365 μέρες τον χρόνο. Κάθε φορά ακούμε τις ίδιες κλασικούρες περί προϋπολογισμού που είναι αντιαναπτυξιακός και που συντάχθηκε με ανευθυνότητα και αλαζονεία. Η ουσία είναι πως ο προϋπολογισμός στέκεται, η Κατερίνη στέκεται" υπογράμμισε.

Εξάλλου, αναφερόμενος στην καθημερινότητα των δημοτών, ο κ. Χιονίδης τόνισε πως ο δήμος λειτουργεί σε θέματα καθαριότητας, σχολικών μονάδων και βρεφονηπιακών σταθμών, πρόνοιας για τα ΑΜΕΑ κ.τ.λ. Σε καυστικό τόνο κάλεσε τους δημοτικούς συμβούλους να επισκεφθούν μια σειρά από έργα που γίνονται εκτός της πόλης της Κατερίνης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κατερίνη δεν είναι μόνο ο πεζόδρομος, ούτε σταματά η ζωή μας στα 7 στρέμματα της Μ. Αλεξάνδρου. Υπάρχει και ο Αρωνάς και ο Άη Δημήτρης. Που να δει όμως κάποιος που πίνει fredoccino στον πεζόδρομο τι γίνεται στη Ράχη; Καν’ τε και καμιά βόλτα». Τόνισε επίσης πως το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός είναι εκ προοιμίου ανοιχτοί για οποιαδήποτε πρόταση, ενώ κλείνοντας ευχήθηκε να υπάρξει επιφοίτηση ώστε να ψηφιστεί ομόφωνα ο προϋπολογισμος.

Ακολουθείστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook
 

Δήμος Κατερίνης Δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης Προϋπολογισμός 2016 Καλλιόπη Τζουμέρκα-Μπατάλα Κων/νος Κιτιξής Γιώργος Κυριακίδης Νίκος Μακρίδης Μπάμπης Παπαδόπουλος Δημήτρης Ντούρος Σάββας Χιονίδης
Scroll to Top