Δευτέρα 30 Μαρ 2020 9:06      

Εγνατία: «Στα κάγκελα» οι εργαζόμενοι - «Στα χαρτιά» ο διαγωνισμός

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνουν οι εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό που συνεχίζουν να εμποδίζουν το σχέδιο ιδιωτικοποίησης, αναβάλλοντας για πολλοστή φορά, άλλη μια προγραμματισμένη δημοπρασία για την εγκατάσταση των διοδίων στους σταθμούς του Στρυμονικού και της Καβάλας.

Μετά την ακύρωση του διαγωνισμού, η δημοπρασία θα επαναληφθεί στις 8 Αυγούστου χωρίς όμως πολλές ελπίδες γιο το αποτέλεσμα, γεγονός που τινάζει στον αέρα το χρονοδιάγραμμα λειτουργίας των δέκα σταθμών διοδίων, μέχρι τα τέλη του έτους.

Είναι πλέον σαφές ότι διαγωνισμός χωρίς διόδια δεν μπορεί να υπάρξει, όπως άλλωστε έχουν διαμηνύσει και όλοι οι υποψήφιοι, με αρμόδιες πηγές να υποστηρίζουν ότι έγιναν λανθασμένοι χειρισμοί και από το ΤΑΙΠΕΔ στο θέμα του σχεδιασμού και της ωρίμανσης της παραχώρησης.

Το ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων εμφανίζεται να έχει «φορτωθεί» με ένα σωρό προαπαιτούμενα που ήταν υποχρεώσεις της εταιρείας (κυκλοφοριακές μελέτες, μελέτες ποιότητας οδοστρώματος), υποστηρίζοντας ότι εκτός από τις εσωτερικές αντιδράσεις της Εγνατίας, ο διαγωνισμός έχει κολλήσει και για ένα πρόσθετο λόγο. «Αυτό που μας έχει καθυστερήσει είναι μια τυπική διαδικασία λεκτικής ενσωμάτωσης μιας νέας κοινοτικής οδηγίας σχετικά με τους δημόσιους διαγωνισμούς.

Η Εγνατία θα είναι ο πρώτος διαγωνισμός που θα βγει με τα νέα κοινοτικά δεδομένα και θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι όλα θα είναι διατυπωμένα όπως πρέπει. Όπως σας είπα, είναι ένα τυπικό ζήτημα το οποίο επεξεργάζονται οι νομικοί μας σύμβουλοι και σύντομα θα επιλυθεί» ανέφερε πρόσφατα η διοίκηση.

Πρόκειται για τη μισή αλήθεια, αφού εάν οι εργαζόμενοι δεν αποσύρουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις, ο διαγωνισμός θα συνεχίσει να μένει στα χαρτιά. Την Άνοιξη, οι υπουργοί Οικονομικών και Υποδομών κύριοι Τσακαλώτος και Σπίρτζης, υπέγραψαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση που προβλέπει την λειτουργία των 38 σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό.

Στην απόφαση αυτή περιλαμβάνεται και ο στόχος για την λειτουργία των μετωπικών σταθμών Παμβώτιδας, Μέστης, Ιεροπηγής και Ευζώνων, μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Για τον προσεχή Οκτώβριο μετατίθεται η λειτουργία των σταθμών Θεσσαλονίκης, Ασπροβάλτας, Καβάλας και Στρυμονικού. Για αρχές Νοεμβρίου προγραμματίζονται οι σταθμοί Σιάτιστα και Αρδάνιο και οι 20 πλευρικοί σταθμοί. Είναι μάλλον απίθανο να τηρηθεί ο σχεδιασμός, την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ σχεδιάζει να υποβληθούν μέσα στο Νοέμβριο δεσμευτικές προσφορές.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας με χθεσινή τους ανακοίνωση ζητούν να προχωρήσει το σχέδιο για την εφαρμογή των αναλογικών διοδίων αλλά και την άμεση υλοποίηση των πρόσφατων δεσμεύσεων του υπουργείου Υποδομών για την αξιοποίηση της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» με αναβαθμισμένο ρόλο στην κατασκευή και διαχείριση έργων υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα. Η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές αποτυπώνεται και στην τιμολογιακή πολιτική, με τους τελευταίους να ζητούν η χρέωση ανά χιλιόμετρο να παραμείνει στα 3 λεπτά από 7 λεπτά που προβλέπει ο σχεδιασμός.

Όπως αναφέρουν το κόστος αυτό, ανταποκρίνεται και επαρκεί για την κάλυψη των δαπανών συντήρησης του αυτοκινητόδρομου, με τους υφιστάμενους σταθμούς διοδίων. Σε διαφορετική περίπτωση υποστηρίζουν ότι καλύπτει αποκλειστικά την απαίτηση των ιδιωτών για ισχυρό ταμείο.

 

Εργαζόμενοι Εγνατία οδος ΤΑΙΠΕΔ

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top