Τετάρτη 23 Σεπ 2020 7:30      

Έκδοση Προεδρικού Διατάγματος για τον Όλυμπο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Ο ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΣΤΟ 19Ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΑΣΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Η ολοκλήρωση του μεγάλου έργου των Δασικών Χαρτών, ο αντιπυρικός σχεδιασμός, με έμφαση στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, η άμεση υλοποίηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για τα δασικά μέτρα της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και δασικής διοίκησης ήταν η τέσσερις άξονες στους οποίους εστίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κατά την ομιλία του στην έναρξη του 19ου Πανελλήνιου Δασολογικού Συνεδρίου που διεξάγεται στο Λιτόχωρο Πιερίας.

O υπουργός έφτασε στο Λιτόχωρο το μεσημέρι της Κυριακής ξεναγήθηκε στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας και συναντήθηκε με το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και ενημερώθηκε για τα θέματα του Φορέα και των δασών του Ν.Πιερίας. Στη συνέχεια μετέβη στα Πριόνια ενώ επισκέφτηκε και την παλαιά Ιερά Μονή Αγίου Διονυσίου. Τον υπουργό συνόδευαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Πιερίας Φ.Μπαραλιάκος, Α. Μάνη, ο δήμαρχος Δίου Ολύμπου Β. Γερολιόλιος, ο καθηγητής κ. Κυρίτσης ο πρόεδρος του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου Α. Νίκας η αντιπρόεδρος Ζ. Φτύκα το μέλος του Δ.Σ Π. Παπαπέτρου. το μέλος του Π.Σ της Ν.Δ Λ. Μωυσιάδης.

Ο Όλυμπος, το Προεδρικό Διάταγμα, η ανάπτυξη

Σε δηλώσεις του επιστρέφοντας ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκης είπε χαρακτηριστικά πως «θαύματα δεν μπορούμε να υποσχεθούμε αλλά να ξέρετε πως και ο πρωθυπουργός δίνει τεράστια σημασία στο δάσος. Η κυβέρνηση μας θέλει κάθε μέρα να δείχνει ευαισθησία για το περιβάλλον και οφείλουμε να κάνουμε τη διαφορά».

Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε επίσης στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής του Ολύμπου με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος. Όπως είπε, πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος που εκκρεμεί πολλά χρόνια. «Έχω δώσει εντολή στις υπηρεσίες του υπουργείου μας να προχωρήσουν πολύ γρήγορα για την έκδοση του προεδρικού Διατάγματος που θα θύσει τις βάσεις. Πέρα από αυτό θα πρέπει να δούμε θέματα όπως είναι η διαχείριση συνολικά του Ολύμπου από πλευράς επισκεψιμότητας, την προστασία των ορειβατών και πρέπει να δούμε πως κρατώντας αυτή τη μοναδική φύση του Ολύμπου, την ίδια στιγμή θα μετατρέψουμε τον Όλυμπο και σε μια πλουτοπαραγωγική πηγή για την ευρύτερη περιοχή».

Ο στρατηγικό σχεδιασμός του Υπουργείου

Αναφερόμενος αναλυτικά στους άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού του υπουργείου, ο κ. Χατζηδάκης σε ότι αφορά την ολοκλήρωση του μεγάλου έργου των Δασικών Χαρτών, είπε πως «έως σήμερα έχουν θεωρηθεί δασικοί χάρτες που καλύπτουν το 55% της χώρας, εκ των οποίων έχει αναρτηθεί το 52% και κυρωθεί το 44,25%. «Στρατηγικός μας στόχος είναι οι υπό κατάρτιση σήμερα δασικοί χάρτες να θεωρηθούν και να αναρτηθούν εντός του Ιανουαρίου 2020, ώστε να υπάρχουν μερικώς κυρωμένοι δασικοί χάρτες, για όλες τις περιοχές της χώρας, στο τέλος του 2020».

Ο αντιπυρικός σχεδιασμός

Ο κ. Χατζηδάκης, αναφερόμενος στον αντιπυρικό σχεδιασμό, με έμφαση στην πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στην αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων, επισήμανε ότι πρέπει «να διασφαλίσουμε μια ευέλικτη και αποτελεσματική στρατηγική διαχείρισης δασικών πυρκαγιών. Ώστε με συγκεκριμένο σχέδιο όχι μόνο να προλαμβάνεται, αλλά και να αποτρέπεται άμεσα η επέκταση οποιοδήποτε καταστροφικού φαινομένου.

Τα έργα

Όσον αφορά στα έργα, προχωράμε τόνισε ο Υπουργός, στην άμεση υλοποίηση όλων των απαιτούμενων διαδικασιών για τα δασικά μέτρα της προγραμματικής περιόδου 2014 - 2020 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Πρόκειται για συνολικό προϋπολογισμό 245 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Και με λύπη οφείλω να σημειώσω ότι από αυτά τα 245 εκατομμύρια δεν έχει απορροφηθεί τίποτα», τόνισε ο υπουργός και υπενθύμισε ότι στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται δράσεις που αφορούν τη δάσωση γεωργικών γαιών, τα αγροδασικά συστήματα, την πρόληψη και την αποκατάσταση από φυσικές καταστροφές, τις επενδύσεις και τις προστατευόμενες περιοχές.

Οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

«Είδαμε ότι ιδρύθηκαν 8 νέοι Φορείς το 2018 οι οποίοι προστέθηκαν στους ήδη 28 που λειτουργούσαν, φτάνοντας στο σύνολο τους 36. Δεν είναι μόνο ότι 1,5 χρόνο μετά οι 8 νέοι επί της ουσίας δεν λειτουργούν καθόλου. Είναι επίσης η έλλειψη μέσων, αλλά και η απόσταση που αντικειμενικά τους χωρίζει από το υπουργείο. Κάτι πάει λάθος! Για αυτό έχουμε ανακοινώσει ότι στις 8 Οκτωβρίου ξεκινάμε ανοιχτή διαβούλευση με στόχο να βελτιωθεί το προβληματικό πλαίσιο των Φορέων Διαχείρισης», επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης.

Όλυμπος Νέα Δημοκρατία Κώστας Χατζηδάκης

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top