Δευτέρα 30 Νοε 2020 4:38      

Εκπομπή : Θα τα Πούμε στο Χωριό ΚΑΡΥΕΣ ΠΙΕΡΙΑΣ

Το πρώτο μας ταξίδι για την φετινή τηλεοπτική σεζόν είναι στο νομό Πιερίας και συγκεκριμένα στο χωριό Καρυές.Το χωριό απέχει 21 χιλιόμετρα από την Κατερίνη και πήρε το όνομα του από τις πολλές καρυδιές που υπήρχαν σε αυτή την τοποθεσία . Περπατήσαμε στα στενά σοκάκια του χωριού και γνωρίσαμε την ιστορική φυσιογνωμία των Καρυών που φαίνεται να συνδέεται με τα χρόνια της τουρκοκρατίας.

Λίγο παραπάνω από το χωριό υπάρχει και ένα Πασίγνωστο Μοναστήρι που στο παρελθόν λειτουργούσε και ως αναρρωτήριο ανθρώπων με φυματίωση την Ιερά Μονή Παναγίας Πέτρας Ολύμπου. Για την ιστορικότητα της Mονής μας μίλησαν ο Πατέρας Γεώργιος Δέτσος αλλά και ο Κος Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Η ευρύτερη περιοχή φημίζεται για τα περίφημα κεράσια της… Και έτσι δεν θα μπορούσαμε να μη δεν επισκεφτούμε κάποιους καλλιεργητές κερασιών αλλά και δύο συνεταιρισμούς.

Στο χωριό γίνεται μια προσπάθεια από τους κατοίκους για την δημιουργία ενός πάρκου το «Λίκνο των Μουσών» . Με εκτάσεις 12.000 στρεμμάτων με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και με στρατηγικό σχεδιασμό το θεματικό πάρκο είναι άμεσα υλοποιήσιμο…

Σειρά παίρνει η παράδοση και η ιστορία του χωριού…

Οι γυναίκες του χωριού μας ετοίμασαν ποικίλα παραδοσιακά εδέσματα ενώ μας χόρεψαν και τι άλλο τοπικούς παραδοσιακούς χορούς…

Να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον δάσκαλο Πατσιοδήμο Δημήτρη αλλά και τον Ιερέα Δημήτριο Τσιρώνη για τα ιστορικά στοιχεία του χωριού.

Επίσης να ευχαριστήσουμε τον Κο Απόστολο Χήρα για την ξενάγηση στο χώρο του πάρκου αλλά και τις ευρύτερης περιοχής.

Ένα χορταστικό επεισόδιο το οποίο και φυσικά δεν πρέπει να χάσετε

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top