Δευτέρα 22 Οκτ 2018 23:30      

'Εκτακτη συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλιου Δίου - Ολύμπου

Την έκδοση ψηφίσματος με το οποίο θα δηλώνει την αντίθεσή του στη δημιουργία κέντρου φιλοξενίας προσφύγων εντός των ορίων του, αποφάσισε το βράδυ της Παρασκευής 4 Μαρτίου το Δημοτικό Συμβούλιο Δίου-Ολύμπου.

Ειδικότερα, το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως με ένα και μοναδικό θέμα: το ενδεχόμενο δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στη θέση "Καναπίτσα", η οποία βρίσκεται μεταξύ του Λατομείου Λιτοχώρου και των Στρατοπέδων και όπου εκπαιδεύονται οι δόκιμοι της Σχολής Ευελπίδων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρωί της Παρασκευής ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας επικοινώνησε με το δήμαρχο Δίου-Ολύμπου Κώστα Δημόπουλο προκειμένου να του μεταφέρει την πρόθεση της κυβέρνησης για δημιουργία χώρου φιλοξενίας στο σημείο ώστε οι πρόσφυγες να μην σταθμεύουν στην Εθνική Οδό και ειδικότερα στα ΣΕΑ Σκοτίνας.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Τζαμακλής, η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ευαγγελία Ξυπτερά-Λάμπρου, ο αντιδήμαρχος Κατερίνης Χρήστος Λεμονόπουλος κ.α.

Τελικά, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έκδοση ψηφίσματος όπου θα αναφέρεται πως ο δήμος Δίου-0λύμπου λέει "όχι" στη δημιουργία χώρων φιλοξενίας για τους πρόσφυγες σε έκτασή του, λέει όμως "ναι" στην παροχή οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας χρειαστεί. Διαφοροποίησαν τη θέση τους καταθέτοντας τις δικές τους προτάσεις ο Νίκος Λαπάτσης από το συνδυασμό "Αλήθεια" του Κώστα Δημητριάδη και ο Άρης Ρεμπατσιός του συνδυασμού "Αλλαγή πορείας", ενώ "κατά" ψήφισε η Κατερίνα Κουρίτα της "Λαϊκής Συσπείρωσης".

Μέχρι χθες το βράδυ το ψήφισμα δεν είχε δημοσιοποιηθεί, καθώς ο δήμαρχος και οι επικεφαλής των παρατάξεων θα συναντηθούν εκ νέου προκειμένου να διαμορφωθεί στην τελική του μορφή και να κατατεθεί επίσημα.

H ανακοίνωση του "Συνδυασμού Ευθύνης"

Με ανακοίνωσή του ο "Συνδυασμός Ευθύνης" κάνει γνωστή τη θέση του για το ενδεχόμενο δημιουργίας hotspot στην περιοχή και αναφέρει τα ακόλουθα:

"Μετά το χθεσινό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο και την ενημέρωση από τον κύριο Δήμαρχο φαντάζει πλέον πολύ πιθανή η δημιουργία HOT SPOT στο Δήμο μας, στην περιοχή ΚΑΝΑΠΙΤΣΑ στο Λιτόχωρο και πιο συγκεκριμένα στο χώρο που χρησιμοποιείται τους καλοκαιρινούς μήνες από την σχολή Ευελπίδων για την θερινή διαβίωση των ευέλπιδων.

Εκφράσαμε την πλήρη αντίθεση μας σε μια τέτοια ενέργεια για λόγους που έχουν να κάνουν με το παρόν και το μέλλον του τόπου μας, το οποίο σε μεγάλο βαθμό εξαρτά την προοπτική του από τον τουρισμό. Οι κάτοικοι του δήμου μας αλλά και της Πιερίας απέδειξαν μόλις πρόσφατα πως ούτε ξενοφοβικοί ούτε ρατσιστές είναι. Η συμπαράσταση πολιτών αλλά και φορέων στους διερχόμενους πρόσφυγες είναι συγκινητική και αξιομνημόνευτή.

Η δημιουργία όμως HOT SPOT στο δήμο μας αλλά και στην Πιερία γενικότερα μετά και το κλείσιμο των συνόρων από τους σκοπιανούς, κινδυνεύει να μετατρέψει την περιοχή σε ένα ανεξέλεγκτο καταυλισμό προσφύγων και πιθανόν παράνομων μεταναστών. Κάτι που εκ των πραγμάτων θα ακύρωνε τον δήμο μας ως τουριστικό προορισμό και θα οδηγήσει σε μαρασμό ένα σημαντικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας όπως είναι ο τουρισμός και στην ανεργία μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων σε τουριστικές μονάδες, επιχειρήσεις εστίασης κλπ.

Δεν θα υποδείξουμε εμείς στην κυβέρνηση το ποιες περιοχές είναι πρόσφορες για την δημιουργία τέτοιων καταυλισμών. Σίγουρα όμως ο νομός μας δεν ενδείκνυται. Υπάρχουν αρκετοί δήμοι στην βόρεια Ελλάδα όπου μπορούν να προχωρήσουν στη δημιουργία HOT SPOT δίνοντας τους μάλιστα κίνητρα και αντισταθμιστικά οφέλη.

Καλούμε τη διοίκηση του Δήμου μας, τους φορείς αλλά και τους κατοίκους ούτως ώστε να είμαστε όλοι μαζί σε διαρκή εγρήγορση και ετοιμότητα προκειμένου να αποτρέψουμε μια τέτοια δυσάρεστη εξέλιξη για την περιοχή μας, συνεχίζοντας ταυτόχρονα το ανθρωπιστικό τους έργο σε συνανθρώπους μας με ότι χρειάζονται για να συνεχίσουν το πραγματικά επίπονο ταξίδι τους προς την λύτρωση και τη δική τους γη της επαγγελίας.

Οι κάτοικοι ενός μικρού δήμου αλλά και μιας μικρής γωνιάς της γης όπως είναι η Ελλάδα μας δεν μπορεί να πληρώσουν τα σπασμένα από τα γεωπολιτικά παιχνίδια των ανάλγητων «ισχυρών» του κόσμου χωρίς καν να ερωτηθούν".

Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων Δημοτικό Συμβούλιο Δίον Όλυμπος Συνδυασμός Ευθύνης
Scroll to Top