Δευτέρα 16 Ιουλ 2018 7:40      

Εκτιμήσεις Bloomberg και Financial Times: Αβεβαιότητα για τις τράπεζες

Λίγες ημέρες απομένουν για να μπούμε στον Οκτώβριο και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης «ακονίζουν» ήδη τα μαχαίρια τους, εν όψει της έναρξης των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους δανειστές της, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

«Επιφυλακτικές» οι αγορές

Έτσι, από τη μία το Bloomberg σημειώνει ότι, όσο πλησιάζει η ώρα της τρίτης αξιολόγησης τόσο πιο έντονα εγείρονται τα ερωτήματα για το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της μετά το τέλος του προγράμματος. Σε εκτενές δημοσίευμα, με τίτλο «ήρθε η ώρα της αξιολόγησης του προγράμματος στην Ελλάδα και οι αγορές είναι επιφυλακτικές και πάλι», το διεθνές πρακτορείο σημειώνει ότι το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης είναι κομβικής σημασίας για τους επενδυτές και την πορεία της χώρας.

Οι τράπεζες

Από την άλλη, οι Financial Times παρατηρούν ότι οι τράπεζες της Ελλάδας ετοιμάζονται να παρουσιάσουν σχέδια, στα διοικητικά τους συμβούλια, για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» μέσα στον επόμενο μήνα.
Πιο αναλυτικά, το Bloomberg παρατηρεί ότι, στο άμεσο μέλλον, με τους εκπροσώπους των πιστωτών να έρχονται στην Αθήνα για την τρίτη αξιολόγηση, άλλες ανησυχίες είναι μεγάλες: η αναθεώρηση του προγράμματος διάσωσης θα είναι διαφορετική από τις δύο προηγούμενες; Τι ρόλο θα διαδραματίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο; Θα ολοκληρώσει η Ελλάδα τα 95 μέτρα της επανεξέτασης εγκαίρως;

Αισιοδοξία Βέττα

«Η κυβέρνηση φαίνεται πρόθυμη να προχωρήσει με την τρίτη διάσωση χωρίς τις καθυστερήσεις του παρελθόντος» δηλώνει ο Νίκος Βέττας, γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, και προσθέτει ότι η ελληνική οικονομία «είναι σε πορεία ήπιας ανάπτυξης, με τη βοήθεια που προήλθε από τον τουρισμό που είχε μια πολύ καλή χρονιά, και άλλων παρόμοιων ανόδων στην εξωτερική ζήτηση».

Οι αγορές, ωστόσο, είναι λιγότερο αισιόδοξες. Η αξιολόγηση αρχίζει επισήμως στα μέσα Οκτωβρίου και ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε τη Δευτέρα πως η Ελλάδα σκοπεύει να ολοκληρώσει την απαραίτητη οικονομική αναδιάρθρωση με μεταρρυθμίσεις μέχρι τον Νοέμβριο. Και πάλι, ανησυχίες πως αυτή η αξιολόγηση, όπως και οι προηγούμενες δύο, θα «τραβήξει» μέχρι τα τέλη του προγράμματος τον Αύγουστο, έχουν πυροδοτήσει νέο κύκλο νευρικότητας στην αγορά. Η περασμένη εβδομάδα ήταν η χειρότερη από τον Ιούνιο του 2016 για τις ελληνικές μετοχές.

«Η αγορά ξεμένει από καταλύτες και ο ερχομός της τρίτης διάσωσης έχει αναζωπυρώσει τα αντανακλαστικά της αβεβαιότητας, ιδιαίτερα στις μετοχές» υπογράμμισε ο Θανάσης Δρογώσης, επικεφαλής στην Pantelakis Securities για τις μετοχές.

Δεν υπάρχει ελάφρυνση χρέους

«Οι επενδύσεις βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και, ως εκ τούτου, η Ελλάδα αναπτύσσεται πολύ πιο αργά από ότι θα έπρεπε και, στην ουσία, πιο αργά από πολλούς από τους εταίρους της στην ευρωζώνη» επισήμανε ο κ. Βέττας. Οι ελληνικές επενδύσεις παρέμειναν στάσιμες το 2016 και υποχώρησαν στη διάρκεια των δύο πρώτων τριμήνων της φετινής χρονιάς.

Αν η διάσωση εξαντληθεί πριν η χώρα ολοκληρώσει όλες τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει συμφωνήσει, αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τυχόν σχέδια ελάφρυνσης χρέους από την ευρωζώνη, κάτι που η κυβέρνηση προσπαθεί να εξασφαλίσει εδώ και χρόνια. Οι εταίροι της Ελλάδας έχουν συμφωνήσει να μετριάσουν το χρέος στο τέλος της διάσωσης, με την προϋπόθεση πως οι συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις θα έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς.

Κρίσιμα, δύσκολα κομμάτια της αξιολόγησης περιλαμβάνουν τον προϋπολογισμό της Ελλάδας για το 2018, αλλά και το αν η χώρα λαμβάνει επαρκή μέτρα για να πιάσει τους στόχους της διάσωσης. Η Ελλάδα αναμένεται να έχει πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ φέτος, ένας στόχος που φαίνεται ακόμα πιο δύσκολος διότι οι φορολογικές εισπράξεις δεν έχουν καταφέρει να αποφέρουν τα αναμενόμενα έσοδα, τονίζουν Έλληνες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Ώρα για δύσκολες αποφάσεις

Εν τω μεταξύ, πολιτικά επίμαχα ζητήματα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, η αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και μια αναδιάρθρωση στην αγορά εργασίας, μπορεί να ανακύψουν στις επερχόμενες διαπραγματεύσεις. Η διαχείριση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών επίσης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο, όπως και η αναδιάρθρωση των κοινωνικών παροχών. Η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει βρει ακόμη πόρους στον προϋπολογισμό, για να αποφύγει να «κόψει» δημοφιλή προνόμια.

Η απαίτηση του ΔΝΤ για έλεγχο ποιότητας του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών ίσως είναι ένα ακόμη σημείο σύγκρουσης, αυτή τη φορά μεταξύ του Ταμείου και της ΕΚΤ. Η ελληνική κυβέρνηση και η Φρανκφούρτη υποστηρίζουν πως μια τέτοια αξιολόγηση θα είναι επιβλαβής για τις τράπεζες της χώρας, γιατί χρειάζεται να εστιάσουν στην αντιμετώπιση των NPL.

Μια λύση, προσθέτουν, ίσως είναι να περιμένουμε τα αποτελέσματα των τακτικών stress tests που αναμένονται πριν το τέλος του προγράμματος, χωρίς νέο έλεγχο ποιότητας.

Κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες επίσης μπορεί να έχουν σημαντικές συνέπειες στις συζητήσεις -και κυρίως οι γερμανικές εκλογές.

 

 

ΔΝΤ Αγορά Ελάφρυνση χρέους Bloomberg Financial Times τράπεζες

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top