Τρίτη 26 Ιαν 2021 14:27      

Ελληνική μελέτη: 6-8 ώρες ύπνου προστατεύουν την καρδιά

Έξι με οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ αποδεικνύονται επωφελής για την υγεία της καρδιάς, ενώ λιγότερες ή περισσότερες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης στεφανιαίας νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μελέτη του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Μόναχο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Επαμεινώνδας Φούντας η στέρηση του ύπνου και οι πολλές ώρες ύπνου επίσης  θα πρέπει να αποφεύγονται για την προστασία της υγείας της καρδιάς.

Η ομάδα του Δρ Φούντα κατέληξε στα παραπάνω συμπεράσματα αφού μελέτησε στοιχεία για πάνω από ένα εκατομμύριο ενήλικες, που είχαν συμπεριληφθεί σε 11 προοπτικές μελέτες και δεν είχαν εδραιωμένη καρδιαγγειακή νόσο.

Δυο ομάδες, εκείνοι που κοιμόντουσαν λιγότερες από έξι ώρες και εκείνοι που κοιμόντουσαν πάνω από οκτώ συγκρίθηκαν με μια ομάδα αναφοράς που κοιμόταν έξι με οκτώ ώρες κάθε βράδυ.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι και οι δύο ομάδες είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης ή θανάτου από στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Συγκριτικά με την ομάδα αναφοράς, όσοι κοιμόντουσαν λίγο ή πολύ είχαν 11% και 33% μεγαλύτερο κίνδυνο, αντίστοιχα, να εκδηλώσουν ή να πεθάνουν από στεφανιαία νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Περνάμε το ένα τρίτο της ζωής μας κοιμώμενοι αλλά γνωρίζουμε ελάχιστα για την επίπτωση του ύπνου στο καρδιαγγειακό σύστημα», εξήγησε ο κ. Φούντας.

«Αν και χρειάζεται περισσότερη μελέτη επί του θέματος, γνωρίζουμε ήδη ότι ο ύπνος επηρεάζει βιολογικές λειτουργίες, όπως ο μεταβολισμός της γλυκόζης, η αρτηριακή πίεση και οι φλεγμονές, παράγοντες που όλοι επηρεάζουν την καρδιαγγειακή νόσησης», πρόσθεσε.

Και κατέληξε λέγοντας ότι δεν είναι δύσκολο να κοιμάται κανείς έξι με οκτώ ώρες κάθε βράδυ συστήνοντας «να τηρούμε μια ρουτίνα ύπνου, πηγαίνοντας στο κρεβάτι περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ και ξυπνώντας επίσης περίπου την ίδια ώρα κάθε πρωί, αποφεύγοντας το αλκοόλ και την καφεΐνη πριν τον ύπνο, τρώγοντας υγιεινά και φυσικά όντας σωματικά δραστήριοι. Ο επαρκής ύπνος είναι καίριας σημασίας για τον υγιεινό τρόπο ζωής».

Πηγή

υγεία Έρευνα

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top