Τρίτη 25 Σεπ 2018 16:20      

Το Ελληνορωσικό Κέντρο Πολιτισμού Πιερίας στα εγκαίνια Ρώσικης γλώσσας

Με στόχο τη μελέτη και διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας και ιστορίας, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνορωσικών πολιτισμικών δεσμών, ξεκινά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) η λειτουργία της Επώνυμης Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού. Η έδρα ιδρύθηκε στο πλαίσιο συμφώνου συνεργασίας του ΑΠΘ με το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδης», που υπογράφηκε πέρσι με αφορμή το αφιερωματικό έτος Ελλάδας - Ρωσίας.

Ο Ιβάν Σαββίδης 

Ο Ιβάν Σαββίδης, ο ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην αυξανόμενη ζήτηση για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως «οι ειδικοί-φιλόλογοι λένε, ότι σήμερα, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη χώρα είναι ομιλητές της ρωσικής γλώσσας. Κάθε χρόνο, η επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας ενισχύεται και η γνώση της ρωσικής γλώσσας για τους νέους, γίνεται ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία». «Υπάρχει ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που ειδικεύονται στην προώθηση της ρωσικής κουλτούρας» συνέχισε ο κ. Σαββίδης, εκτιμώντας ότι «σήμερα υπάρχουν συνολικά περίπου 50 τέτοιες οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα».

Εξάλλου, ο ίδιος δήλωσε πεπεισμένος για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Ρωσίας, «τόσο σε κρατικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο απλών ανθρώπινων δεσμών». «Είμαι πολύ ευτυχής που σήμερα, με την ίδρυση του τμήματος Ρωσικής Γλώσσας στο πανεπιστήμιο του Αριστοτέλη, ο ρωσικός και ο ελληνικός λαός έκαναν άλλο ένα σημαντικό βήμα για την συνεργασία τους», σημείωσε. 

Ο πρύτανης του ΑΠΘ 

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας χαιρέτισε την έναρξη λειτουργίας της έδρας με αναφορές στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, σύμφωνα με τον οποίο «η ρωσική φιλολογία τάραξε γόνιμα την καρδιά μας, μας ελευθέρωσε απ’ τα στενά, ρομαντικά και κλασικά καλούπια της ευρωπαϊκής φιλολογίας και μας σπρώχνει σε μια νέα, πλουσιότερη, τραγικότερη ενατένιση της ζωής». Άλλο τόσο, ο κ. Μήτκας αναφέρθηκε και στα λόγια του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα, Λέοντα Τολστόι, ότι τη ρωσική γλώσσα «επί χιλιετίες τη δημιουργούσε ο λαός ως ένα ευέλικτο, μεγαλοπρεπές, ανεξάντλητα πλούσιο, έξυπνο, ποιητικό ... εργαλείο της κοινωνικής του ζωής, της σκέψης, των συναισθημάτων, των ελπίδων, του θυμού και του λαμπρού του μέλλοντος».

Παράλληλα, ο κ. Μήτκας θεώρησε την έναρξη λειτουργίας της έδρας ως επισφράγισμα της πολυετούς και πολυσχιδούς συνεργασίας του πανεπιστημίου με τη Ρωσία και δίνοντας μία εικόνα των σχέσεων αυτών, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, στις συμφωνίες διαπανεπιστημιακής συνεργασίας με 16 πανεπιστήμια της Ρωσίας, στο πρόγραμμα «ΙΑΣΩΝ» που μετρά 23 χρόνια στήριξης των ελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμια των παρευξείνιων χωρών, στη συνεργασία μεταξύ της σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ και της αντίστοιχης σχολής του Πανεπιστημίου Φιλίας των Λαών για την ίδρυση αγγλόφωνου κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος, αλλά και στη δημιουργία από το ΑΠΘ και το πανεπιστήμιο του Ροστώφ, δικτύου ερευνητικής συνεργασίας με τις παρευξείνιες χώρες και με εκείνες της Ανατολικής Μεσογείου.

«Το πρόγραμμα της νέας έδρας»

Η νεοσύστατη έδρα προσφέρει μέσα από το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος της Φιλοσοφικής Σχολής, επιλεγόμενα μαθήματα ρωσικής ως ξένης γλώσσας, λογοτεχνίας και πολιτισμικής ιστορίας, όπως αυτές αναπτύχθηκαν στον γεωγραφικό χώρο της τσαρικής Ρωσίας, της ΕΣΣΔ και εξελίσσονται σήμερα στη Ρωσική Ομοσπονδία.

Τα μαθήματα είναι ανοικτά ως μαθήματα ελεύθερης επιλογής σε όλους τους φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ και αρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα. Παράλληλα με τα μαθήματα, προσφέρεται ένα πολιτιστικό πρόγραμμα με στόχο την πιο άμεση γνωριμία των φοιτητών και φοιτητριών με τον ρωσικό πολιτισμό, την τέχνη και την ιστορία της Ρωσίας.

Το Ελληνορωσικό κέντρο πολιτισμού Άντον Τσέχοφ με επίσημη πρόσκληση τίμησε την εκδήλωση και εκπροσώπησε τον νομό .

ΑΠΘ Ελληνορωσικό Κέντρο Πολιτισμού Εγκαίνια Ρωσική γλώσσα

Ακολουθήστε το "Ο.Β." στο twitter και κάντε like στην σελίδα μας στο facebook και μάθετε πρώτοι όλα όσα συμβαίνουν!

Scroll to Top